لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۰

نیویورک تایمز: ظریف می‌گوید ایران به دنبال دسترسی به نظام مالی آمریکا نیست


محودجواد ظریف یک روز پس از دیدار با جان کری در سازمان ملل متحد، با اعضای هیات تحریریه نیویورک تایمز به گفتگو نشست.
محودجواد ظریف یک روز پس از دیدار با جان کری در سازمان ملل متحد، با اعضای هیات تحریریه نیویورک تایمز به گفتگو نشست.

مقاله‌ای از ریک گلدستون در روزنامه نیویورک تایمز

وزیر امور خارجه ایران این تصور که جمهوری اسلامی در حال حاضر در چارچوب توافق هسته‌ای خواهان دسترسی به نظام مالی آمریکا است را رد کرد؛ توافق هسته‌‌ای با ایران هنوز تحرک اقتصادی را که ایرانی‌ها پیش بینی کرده بودند، به همراه نیاورده است.

اما محمد جواد ظریف می‌‌گوید آمریکایی ها برای اطمینان دادن به دیگر کشورها به این که تجارت با ایران خطر مجازات از سوی آمریکا را در پی ندارد، باید "بسیار فعالانه تر" عمل کنند.

ظریف گفت: "ما هرگز نخواستیم به نظام مالی شما دسترسی داشته باشیم. آنچه ما خواسته‌ایم، اجرای توافق هسته‌ای بوده است که آمریکا را ملزم می‌کند به نهادهای مالی اروپایی اجازه دهد با خیالی آسوده با ایران تعامل کنند."

ظریف یک روز پس از دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا در سازمان ملل متحد، که با هدف اطمینان از تحقق اهداف توافق هسته‌‌ای انجام گرفت، با اعضای هیات تحریریه نیویورک تایمز به گفتگو نشست.

با وجود خوش بینی ناشی از توافق هسته‌ای، مجموعه‌ای از تحریم‌های آمریکا علیه ایران باقی مانده است. این تحریم ها شامل ممنوعیت رابطه بانکی میان نهادهای مالی ایران و آمریکا و محدودیت شدید درباره استفاده ایران از دلار است.

از آنجایی که بسیاری از مبادلات مالی بین المللی با دلار انجام می‌گیرد به دلار تبدیل می‌شود، شرکت های خارجی علاقمند به تجارت با ایران مراقب هستند که ندانسته مقررات آمریکا را نقض نکنند. این عدم تمایل صبر ایران را لبریز کرده و باعث شده مقام‌های ایران آمریکایی‌ها را به ناکارآمد کردن توافق هسته‌ای متهم کنند.

همزمان منتقدان ایران در آمریکا می‌گویند این اتهام‌ها بهانه‌ای برای گرفتن امتیازهای بیشتر به طور مشخص در دسترسی به نظام مالی آمریکا است، که به ایران اجازه می‌دهد مبادلات دلاری را انجام دهد. بعضی منتقدان ادعا می‌کنند که در چنین شرایطی آمریکا تمام اهرم های اقتصادی اش در برابر ایران را از دست خواهد داد.

هر چند مقامات وزارتخانه‌‌های خارجه و دارایی آمریکا بارها گفته‌اند که ایران به نظام مالی آمریکا دسترسی نخواهد یافت، اما در عین حال اذعان دارند که مشکلاتی وجود دارد.

جان کری وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با همتای ایرانی اش به خبرنگاران حاضر در سازمان ملل متحد گفت، هر دو طرف می‌کوشند یقین حاصل کنند که "توافق هسته‌ای همانطور که قرار بوده است اجرا شود و تمام طرفین ذینفع از مزایایی که باید از توافق حاصل شود بهره ببرند."

جان کری گفت دو طرف روز جمعه دوباره ملاقات خواهند کرد.

ظریف اذعان کرد وزارت دارایی آمریکا که بر مقررات پیچیده تحریم های مالی ایالات متحده نظارت می‌کند، گام هایی در جهت اجرای توافق هسته‌ای برداشته است، "اما فکر نمی‌کنم این اقدامات کافی باشد."

ظریف گفت: "آنها باید رویکرد فعالانه تری را در پیش بگیرند، تا به افراد اطلاع داده شود که برای معامله با ایران مجازات نخواهند شد."

وزیر امور خارجه ایران در این مصاحبه، که در اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل متحد انجام شد، به مسائل دیگری از جمله تنش میان ایران و عربستان سعودی هم پرداخت.

باراک اوباما رییس جمهوری ایالات متحده در دیدار خود با ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی در ریاض، به همین مسائل اشاره کرد.

ایرانی‌ها و سعودی‌ها از دو طرف مناقشات در سوریه و یمن حمایت می‌کنند. ایران همچنان از کشته شدن صدها زائر ایرانی در مراسم حج پاییز گذشته خشمگین است و سعودی‌ها هنوز توضیح کاملی درباره آن نداده‌اند. سعودی‌ها به لحاظ تاریخی نگاهی توام با سوء ظن به ایران دارند. آنها پس از حمله تظاهرکنندگان ایرانی به سفارت عربستان در تهران در اعتراض به اعدام یک روحانی شیعه در آن کشور روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را قطع کردند.

ظریف با متهم کردن سعودی‌ها به طرح مسائل جعلی، امید اندکی برای بهبود روابط دو کشور نشان داد، زیرا به گفته او سعودی‌ها این استراتژی را در جهت منافع شان می بینند.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG