به دنبال برگزاری برنامۀ «هفتۀ مهاجران» از سوی وزارت خارجۀ آمریکا، ستاره درخشش رئیس بخش فارسی صدای آمریکا در گفتگوی اختصاصی با اندرو اوبراین، رئیس بخش همکاریهای جهانی وزارت خارجۀ ایالات متحده، به موضوع مهاجرت به آمریکا، از جمله مهاجران ایرانی پرداخت.
نماینده ویژه جان کری وزیر خارجۀ ایالات متحده در بخش همکاریهای جهانی وزارت خارجه در این مصاحبه اختصاصی تاکید کرد که نظرات و گفتههای گروههای مهاجر، برای سیاست خارجی ایالات متحده مهم است و به دنبال آن هستیم همه مهاجران در آمریکا و همچنین در وطن اصلی خود نقش فعالتری ایفا کنند.
متن کامل این مصاحبه به شرح زیر است.
صدای آمریکا: شما در وزارت خارجه هفته مهاجران را پشت سر گذاشتید، که با برنامههای متنوعی در داخل و خارج از آمریکا همراه بود. بفرمایید اولویتهای برنامههای شما چه مواردی بوده و به چه اهدافی رسیدید؟
اندرو اوبراین: ما امسال در دفتر همکاریهای جهانی وزارت خارجه، اهداف مختلفی را برای جوامع مهاجر دنبال کردیم. سالهای گذشته صرفاً یک همایش یک روز و نیمه در وزارت خارجه برگزار میشد؛ اما از حدود یک سال و نیمی که من مدیریت دفتر همکاریها را بر عهده گرفتم، احساس کردم که پیام ما به همه نمیرسد.
برای اجرای این تصمیم، ما دانشگاهها و برخی از سازمانهای بزرگ مانند شورای شهرداران آمریکا و سازمان بینالمللی شهرهای خواهرخوانده را برای همکاری دعوت کردیم. همچنین بکار گرفتن این گروهها را در سطح شهرهای آمریکا، یعنی در مکانهای زندگی آنها، به عنوان هدف اول خود پیگیری کردیم. هدف دومی که به دنبال آن بودیم این بود که همه این گروههای مهاجر در اجتماع خود در آمریکا و همچنین در وطن اصلی خودشان نقش فعالتری را ایفا کنند.
صدای آمریکا: بنابراین به همین دلیل بود که دولت پرزیدنت باراک اوباما در سال ۲۰۱۱ این پروژه را آغاز کرد، زیرا این گروهها همواره جزئی از جامعه آمریکا بودهاند. اما نیازی به این پروژه برای بکارگیری آنها بود؟
اندرو اوبراین: کاملا حق با شماست؛ ما کشوری هستیم که جمعیت آن از مهاجران تشکیل شده است. این گروههای مهاجر تاثیر زیادی روی تجارت و دولت میگذارند؛ همچنین روی مسائل مذهبی. تقریباً روی هر مسالهای که در جامعه وجود دارد تاثیرگذار هستند. مانند هر مسالهای، راههای بکارگیری گروههای مهاجر مانند علم در حال پیشرفت است. به نظرم هر چه بتوانیم آنها را بیشتر جذب کنیم، بکارگیری آنها گستردهتر و درنتیجه با سرمایهگذاری روی این گروهها، تاثیرات بیشتری در جامعه دیده خواهد شد. در ضمن آنها چشم و گوش آنچه در وطن اصلیشان روی میدهد هستند، نه تنها برای ما، بلکه برای جامعه خود در آمریکا.
صدای آمریکا: چه دادههایی درباره این گروه در دست دارید؟ دادههای تحلیلیتر، که مثلا کدام گروه فعالتر یا کدام گروه منفعلتر هستند و این که مثلا به چه میزان جلای وطن این گروههای مهاجر در آمریکا مؤثر بوده و چه نقشی ایفا میکنند؟
اندرو اوبراین: همانطور که میدانید آمارها همواره در حال تغییرهستند. مؤسسه سیاست گذاری امور مهاجرت به شما آماری ارائه میکند، اما آن آمار هم، همواره در حال تغییر است، زیرا مهاجران گروههای پویایی هستند.
مثلا تعداد زیادی از مهاجران در شهر مینیاپولیس زندگی میکنند، یا ایرانیها در شهرهای سواحل شرقی و غربی تمرکز بیشتری دارند، که عمدتا پیوندهای آکادمیک و بازرگانی با یکدیگر و نیز با وطن خود دارند. دلایل جمع شدن گروههای خاص در شهرهای خاص دقیقاً روشن نیست، اما خوب، تعدادی از آنها سر رسیدند و اعضای خانوادهشان و بقیه هم به آنها پیوستند. وارد صنف، سیاست و اجتماعی خاص میشوند و به این ترتیب گروه خودشان را تشکیل میدهند.
صدای آمریکا: بنابراین میتوان گفت که آنها عمدتا به دلیل مسائل اقتصادی و تکمیل تحصیلات به ایالات متحده میآیند، تا دلایل سیاسی؟
اندرو اوبراین: به نظر من همه مواردی که شما به آن اشاره کردید را میتوان به عنوان دلایل ورود جلای وطنکردگان به آمریکا دانست. ضمن این که تعدای هم هستند که پناهنده شدهاند. اما من فرصتهای اقتصادی و تحصیلات را به عنوان انگیزه اصلی میدانم.
صدای آمریکا: براساس آنچه که شما گفتید، مهاجران از خاورمیانه چه رتبهای در میان این گروهها دارند؟
اندرو اوبراین: مهاجرانی که از خاورمیانه میآیند در سیاست و تجارت بسیار فعال هستند ... من اهل بوستون هستم و پرجنب و جوش بودن اهالی این منطقه را در بوستون به خوبی به یاد دارم؛ تأثیر آنها با رشد دانشگاهها و مراکز درمانی نیز افزایش یافته است. حضور گروه مهاجران خاورمیانهای در مناطق شرقی و غربی ایالات متحده مشهود است، اما هر چه به شهرهای مناطق میانی آمریکا قدم میگذاریم، از تعداد آنها کاسته میشود.
صدای آمریکا: آیا برنامه شما برای جوامع مهاجر در آمریکا یک برنامه دوطرفه است؟ یعنی آیا مکانیزمی برای این که شما به صحبتهای این گروه نیز گوش کنید وجود دارد؟
اندرو اوبراین: البته؛ طی برنامهای که ما از ماه ژوئن شروع کردیم و هفته گذشته پایان یافت، در ۱۲ دانشگاه همایش برگزار کردیم و به سخنرانی پرداختیم و همچنین میزگردهایی بود که نمایندگانی از گروههای مختلف (مهاجر) در آن شرکت داشتند. موضوع این نشستها درباره بکارگیری این گروه در فعالیتهای مختلف، سرمایهگذاری و راههای مؤثر بودن آنها در آمریکا همچنین و در وطن اصلیشان بود.
صدای آمریکا: این جوامع مختلف چگونه میتوانند رهنمودهایی در امور سیاست خارجی به سیاستگذاران در آمریکا بدهند؟ آیا برای شما مهم است که به این گروه گوش بدهید؟
اندرو اوبراین: بسیار مهم است، زیرا گروههای مهاجر، گاه میتوانند خودشان به عنوان منابع دست اول خبر، مطرح شوند. میتوانیم از اطلاعات آنها در مورد آنچه در کشورشان میگذرد استفاده کنیم، زیرا معمولا راههای ارتباطی آنها با آنچه که ما برای جمعآوری اخبار در اختیار داریم، متفاوت است. از آنجایی که این عده شهروند آمریکا نیز هستند، گفتهها و نظرات آنها، و بکارگیری تجربیات آنها برای سیاست خارجی (ایالات متحده) مهم است.
صدای آمریکا: از دفتر شما چگونه برای ایجاد فرصتهای تجاری و شغلی استفاده میشود؟
اندرو اوبراین: دفتر ما محل ملاقات مناسبی است. ما با دریافت اطلاعات از گروههای مختلف، آنها را با کسانی که به این اطلاعات نیاز دارند پیوند میزنیم. ما فرصتهای موجود را با یکدیگر پیوند میزنیم و این کار را در قالب برگزاری همایشها انجام میدهیم. همچنین از بنیاد کالورت، برای مدیریت همکاریهای بینالمللی دفترمان و به منظور ایجاد چنین پیوندهایی استفاده میکنیم. ما همواره به دنبال فرصتهای اقتصادی که بر روی جامعه مهاجران در اینجا و نیز خارج از آمریکا تأثیرگذار باشند، هستیم.