مؤسسه هادسون در شهر واشنگتن پایتخت ایالات متحده روز سهشنبه نشستی را برای بررسی برنامه موشکی ایران با حضور برخی از مقامات و کارشناسان آمریکایی برگزار کرد. نشستی که در آن یکی از نمایندگان مجلس آمریکا درباره «نقش سازنده» در منطقه ابراز تردید کرد.
ران دوسانتیس نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از ایالت فلوریدا، دیوید کوپر استاد امور امنیت ملی در دانشگاه نیروی دریایی ایالات متحده، مایکل آیزنستات کارشناس مطالعات نظامی و امنیتی و از مدیران مؤسسه واشنگتن، توماس کاراکو از پژوهشگران ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل، و کنت وینستاین رئیس مؤسسه هادسون، از جمله سخنرانان نشست امروز بودند.
ران دوسانتیس که ریاست کمیته فرعی امنیت ملی مجلس نمایندگان آمریکا را بر عهده دارد، در سخنانی در این نشست ایران را «حامی تروریسم در سراسر جهان» خواند و گفت باعث کشته شدن صدها تن از سربازان آمریکایی در عملیات نظامی در عراق شده است.
وی در ادامه با بیان این که ایران به ناآرامیها در لبنان، سوریه، نوار غزه، عراق و یمن دامن میزند، گفت بخشی از دلایلی که رویکرد دولت ایالات متحده در قبال ایران تا این حد با مقاومت هر دو حزب در آمریکا روبرو میشود، این طرز تفکر است که با بازگرداندن ایران به جامعه جهانی، میتوان از آن کشور انتظار داشت که در برقراری ثبات منطقهای، نقشی سازنده ایفا کند.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سیزدهم فروردین ماه سال جاری به تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند، و تا پایان نهم تیر ماه فرصت دارند تا متن توافق جامع را ثبت و نهایی کنند.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای درصدد دست یافتن به توانایی ساخت سلاح هستهای است، و از تهران میخواهند که با اقدامات عملی، نشان دهد که برنامه هستهای آن کشور صلح آمیز است. ایران این اتهام را رد کرده و میگوید هدف از برنامه هستهایاش تولید انرژی است.
کنت وینستاین در حاشیه این نشست در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا در باره توافق احتمالی هستهای با ایران گفت، «فکر میکنم جامعه جهانی میخواهد بیش از تصمیم ایالات متحده، بر واکنش ایران اتکا کند. تصمیم آمریکا بستگی به عملکرد ایران پس از چنین توافقی دارد.»
به گفته رئیس مؤسسه هادسون، این که برنامه هستهای ایران انحراف نداشته باشد، تاسیسات ایران آنطور که درخواست میشود بلافاصله تحت بازرسی قرار بگیرند، توسعه برنامه موشکی آنها به چه صورت خواهد بود، یا این که رفتار ایران در منطقه و کارنامه حقوق بشرش چگونه خواهد بود، همه اینها پرسشهایی است که به اندازه تصمیم رئیس جمهوری، مهم هستند.
بر اساس مقدمهای که مؤسسه هادسون درباره موضوع نشست امروز در وبسایت خود منتشر کرده است، به رغم قطعنامههای سازمان ملل متحد در ممنوعیت توسعه و آزمایش سامانههای موشکی هستهای، ایران برنامه موشکی خود را بدون هیچ کم و کاستی ادامه داده است.
ایران بزرگترین و متنوعترین تسلیحات موشکی در منطقه خاورمیانه را در اختیار دارد. موشکهایی که به گفته این مؤسسه، اعم از این که متعارف باشد یا قابلیت حمل کلاهکهای شیمیایی، بیولوژیکی، یا هستهای داشته باشند، این توانایی را به ایران میدهند که کشورهای دارای ارتش پیشرفتهتر و مجهرتر را با «تهدیدهای نامتقارن» روبرو کند.
در یکی از جدیدترین گزارشهای محرمانه دولتی که در همین زمینه منتشر شده است، گفته میشود که ایران، با استفاده از کمک خارجی، میتواند به زودی در زمینه پرتاب آزمایشی موشکهای بالیستیک بین قارهای که قادر به رسیدن به خاک ایالات متحده باشند، اقدام کند.