اد رویس رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحدهجمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که دست به «اقدام زبونانه بازداشت شهروندان خارجی بر اساس اتهامهای جعلی» میزند و در تناقض با کنوانسیون بین المللی ضد گروگان گیری، از آنها به عنوان گروگان برای باج گیری استفاده میکند.
آقای رویس روز چهارشنبه در سخنانی در صحن مجلس نمایندگان گفت «آمریکاییهایی که قبلا توسط ایران زندانی شدهاند گفتهاند به آنها شوک الکتریکی زده شده، شلاق خورده، و در سلول انفرادی نگهداری شدهاند. آنها اغلب از دسترسی به خدمات پزشکی محروم بوده و پیوسته مجبور به خوابیدن بر روی زمین بودند، البته اگر اجازه خوابیدن داشتند.»
وی در این نشست – که برای گفتوگو بر سر قطعنامهای برگزار شد که خواستار آزادی بیقید و شرط آمریکاییهایی است که به دلایل سیاسی در ایران زندانی شدهاند – گفت «سیامک و باقر نمازی و زیو ونگ از شهروندان ایالات متحده، و نزار زاکا که اقامت دائم آمریکا را دارد، پس از آن که به غلط متهم به جاسوسی و همدستی با دولت متخاصم شدند، در حال حاضر در ایران زندانی هستند.»
رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با یادآوری این که پس از گذشت بیش از ۱۰ سال همچنان از رابرات لوینسون دیگر شهروند آمریکایی که در ایران ناپدید شده بود اثری نیست، تاکید کرد که «رژیم (ایران) ابدا به تعهدات خود برای کمک به بازگشت او به خانه عمل نکرده است.»
آقای رویس افزود «چرا ایران تمایل به بازداشت آمریکاییها با اتهامهای ساختگی و سیاسی دارد؟ زیرا رژیم ایران معتقد است میتواند، بر خلاف کنوانسیون بین المللی ضد گروگان گیری، از شهروندان آمریکا به عنوان اهرم فشار برای مصالحه بر سر خواستههایی مانند باج یا کاهش تحریمها استفاده کند.»
کنوانسیون بین المللی ضد گروگان گیری در سال ۱۹۷۹ میلادی توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب شد و ۱۷۶ کشور مختلف جهان، از جمله جمهوری اسلامی ایران که در سال ۲۰۰۶ به آن پیوست، آن را امضا کردهاند.
اد رویس همچنین گفت «هفته گذشته، دولت (ایالات متحده) از ایران خواست یا این آمریکاییها را که ناعادلانه بازداشت شده اند را آزاد کند، یا با پیامدهای جدی و جدیدی روبرو شود. ما از اقدامات دولت تقدیر میکنیم، و به وسیله این قطعنامه خواهان ادامه توجهات به این موضوع، تا وقتی که همه آنها سالم به خانه بازگردند، هستیم.»