کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان ایالات متحده صبح چهارشنبه به منظور ارزیابی نظامی چالشهای امنیتی کنونی در منطقه خاور میانه تشکیل جلسه داد.
ژنرال جوزف وُتل رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در این جلسه حضور داشت و ضمن تشریح چالشهای متعدد در خاور میانه، ایران را بزرگترین تهدید علیه ثبات منطقه دانست.
وی با بیان این که ما با چالشهای متعددی در عراق و سوریه، افغانستان و پاکستان و دیگر مناطق تحت مسولیت خود روبرو هستیم، افزود در بسیاری موارد پیشرفت داریم، اما کار زیادی باقی است.
ژنرال وتل گفت: «ما همچنین با فعالیتهای بدخواهانه ایران و نمایندگان آن در منطقه روبرو هستیم. دیدگاه من اینست که تهران بزرگترین تهدید دراز مدت را متوجه ثبات منطقه میکند.»
وی گفت بطور کلی منطقه دچار وضعیت پیچیدهای است که آن را دستخوش بی ثباتی و درگیری فراگیر امنیت شکننده، درگیریهای قومی و فرقهای، عدم اطمینان اقتصادی، دولتهای ضعیف و فاسد، و بحرانهای انسانی کرده که از سوی گروههای افراطی و تروریستی مورد بهره برداری قرار میگیرد.
ژنرال وتل اضافه کرد «این گروهها به روشنی اشتیاق و نیت خود را برای حمله به خاک آمریکا و منافع ما و متحدانمان در خارج آشکار کردهاند و همزمان در این منطقه حضور کشورهای دیگر مانند روسیه و چین که منافع خود را دنبال میکنند، پر رنگ تر شده است.»
مک تورنبری رییس جمهوریخواه و آدام اسمیت نماینده دموکرات کمیته نیروهای مسلح نیز در مورد دخالت و نفوذ رژیم ایران در تشدید تنش در منطقه ابراز نگرانی کردند و آقای اسمیت در ارتباط با عراق گفت مشکلی که در عراق وجود دارد آن است که دولت بغداد به حد کافی در ارتباط با جمعیت سنی آن کشور فراگیر نیست.
ارزیابی نظامی چالشهای امنیتی خاورمیانه در مجلس نمایندگان آمریکا
به گفته آدام اسمیت «هنوز میان جمعیت سنی این احساس وجود دارد که بغداد به ایران شیعه بیشتر نزدیک است تا جمعیت سنی خود. و تا زمانی که این مشکل حل نشود، هر چه در موصل یا جای دیگری روی دهد، اگر شما جمعیت سنی ناراضی را به کنار بزنید، زمینه مناسبی برای داعش و القاعده و دیگر افراط گرایان برای بهره برداری فراهم است.»
او در ادامه گفت، مطمئنا حیدر العبادی نخست وزیر عراق برخلاف نوری المالکی نخست وزیر پیشین، در این راه تلاش میکند، اما بهبود زیادی صورت نگرفته است.
کمیته فرعی امور خارجی مجلس نمایندگان در امور خاور میانه و تروریسم نیز عصر چهارشنبه در نشستی ویژه با حضور کارشناسان، فعالیتهای ایران، برنامه موشکهای بالیستیک، تحریمها و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را بررسی کرد.
ایلینا راس لیتنن رییس جمهوریخواه این کمیته پیش از این جلسه در بیانیهای گفت، رفتار ایران از تاریخ اعمال توافق هستهای نه تنها بدتر شده، شهروندان آمریکایی را نیز به گروگان گرفته، برای نیروی دریایی آمریکا مزاحمت هایی ایجاد کرده و حمایت از رژیم بشار اسد، حزب الله و حوثیها را نیز تشدید کرده است.
ولی به گفته او نگران کننده ترین جنبه این رفتار ایران، پیشبرد برنامه موشکهای بالیستیک است که بطور تاریخی ثابت شده در راستای دستیابی به سلاحهای هستهای و در تناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد صورت میگیرد.