کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قاطع به پیشبرد لایحهای رأی داد که محدودیتهای صادرات سیستمهای هوش مصنوعی را برای دولت جو بایدن آسانتر میکند.
دلیل این تصمیم، نگرانی بابت سوءاستفاده چین از این سیستمها برای تقویت قابلیتهای نظامی خود است.
این لایحه که از سوی نمایندههای جمهوریخواه، مایکل مککال و جان مولنار، به همراه راجا کریشنا مورتی و سوزان وایلد دو نماینده دموکرات معرفی شده است، به وزارت بازرگانی آمریکا این اختیار را میدهد تا آمریکاییها را از همکاری با خارجیها برای توسعه سیستمهای هوش مصنوعی که خطراتی برای امنیت ملی ایجاد میکنند، منع کند.
مککال، که ریاست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا را بر عهده دارد، هشدار داد که بدون این قانون «شرکتهای بزرگ هوش مصنوعی آمریکا ناخواسته به ارتقای فنآوری چین کمک میکنند تا جاهطلبیهای نظامی خود را تقویت کند.»
او افزود: «از آنجایی که چین به دنبال گسترش پیشرفتهای فنآوری برای تقویت سیستم نظارتی و ماشین جنگی خود است، مهم است که از فنآوریهای حساس خود محافظت کنیم تا به دست آنها نیفتد.»
در حال حاضر، هیچ مانعی برای تولیدکنندههای بزرگ هوش مصنوعی در آمریکا مانند «اوپنایآی» شرکت مایکروسافت، «گوگل دیپ مایند» آلفابت، یا «آنتروپیک» وجود ندارد و آنها میتوانند مدلهای قدرتمند هوش مصنوعی خود را بدون نظارت دولت به هر کسی در دنیا بفروشند.
لایحه جدید با ۴۳ رأی موافق و تنها ۳ رأی مخالف تصویب شد، ولی پیش از آن که توسط رئیس جمهوری امضاء شده و به قانون تبدیل شود، باید اول به تصویب مجلس نمایندگان و سنای آمریکا برسد.
این لایحه نشان میدهد که واشنگتن آماده است تا جاهطلبیهای چین در عرصه هوش مصنوعی را با ترس از این که پکن از آن برای مداخله در انتخابات کشورهای دیگر، ایجاد سلاحهای بیولوژیک یا حملات سایبری بهره ببرد، مهار کند.
یک گروه دو حزبی از سناتورهای آمریکایی، از جمله چاک شومر رهبر اکثریت دموکرات سنا نیز هفته گذشته از کنگره خواست ۳۳ میلیارد دلار بودجه برای تحقیقات هوش مصنوعی تصویب کند تا آمریکا در فنآوری از چین جلوتر باقی بماند.
خبرگزاری رویترز پیشتر به نقل از منابع آگاه گزارش داده بود هرگونه کنترل صادرات احتمالا جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین و کره شمالی را هدف قرار خواهد داد.
شرکت مایکروسافت بهمنماه گذشته در گزارشی اعلام کرد هکرهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین و کرهشمالی از ابزارهای «اوپن اِیآی» تحت حمایت این شرکت برای تقویت مهارتهای خود و فریب دادن در مورد اهداف خود بهره میبرند.
مایکروسافت گفت هکرهای وابسته به حکومت ایران برای نگارش ایمیلهای قانعکنندهتر به مدلهای زبان بزرگ (سیستمهای هوش مصنوعی برای درک، تولید و پاسخگویی به زبان انسان) تکیه کردهاند و در مقطعی نیز از آنها برای پیشنویس پیامی استفاده میکردند که تلاش داشت «فمینیستهای شناختهشده» را با کشاندن به یک وبسایت به دام اندازد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات آمریکایی در اولین گفتگوهای رسمی دوجانبه خود در مورد این موضوع در ژنو، نگرانیهایشان را در مورد «سوء استفاده» چین از هوش مصنوعی ابراز کردند.