مورگان اورتگاس، معاون فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه، روز جمعه گفت ایالات متحده این «خط قرمز» را تعیین کرده که حزبالله نباید بخشی از دولت جدید لبنان باشد.
اورتگاس نخستین مقام ارشد آمریکایی است که پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و انتخاب جوزف عون به عنوان رئیس جمهوری لبنان، به این کشور سفر میکند.
سفر اورتگاس به لبنان در میانه بنبست جاری بر سر تشکیل کابینه است. جنبش امل، متحد حزبالله، اصرار دارد که صلاحیت همه وزیران شیعه تایید شود و به همین دلیل فرایند تشکیل دولت را در بنبست نگه داشته است.
این دیپلمات بلندپایه آمریکایی پس از دیدار با جوزف عون به خبرنگاران گفت از حزبالله نمیترسد زیرا به گفته او، این گروه مورد حمایت حکومت ایران از لحاظ نظامی شکست خورده است.
او افزود: «ما خطوط قرمز واضحی اتعیین کردهایم که آنها [حزبالله] قادر نخواهند بود مردم لبنان را مرعوب کنند و این شامل مشارکت آنها در دولت است.»
اورتگاس در ادامه گفت که تا ۳۰ بهمن سربازان ارتش لبنان در مناطق جنوبی این کشور مستقر خواهند شد و اینکه «ما به این تاریخ قطعی بسیار متعهد هستیم.»
معاون فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه در ادامه سفر خود به لبنان با نواف سلام و نبیه بری، نخستوزیر و رئیس پارلمان این کشور، دیدار میکند و پس از آن به همراه ارتش لبنان از مناطق جنوبی بازدید خواهد کرد.
حزبالله و متحد شیعه آن امل به ریاست نبیه بری، تعداد قابل توجهی از کرسیهای پارلمان ۱۲۸ عضوی کشور را در اختیار دارند.
حزبالله از فردای حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل، به صورت یکجانبه حملات راکتی و پهپادی خود را به شمال اسرائیل آغاز کرد.
اسرائیل نیز در واکنش، با حملات شدید علیه مواضع این گروه در لبنان و سوریه، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضای این بازوی عمده نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، رهبر و فرماندهان ارشد نظامی آن، از جمله حسن نصرالله، فواد شکر، ابراهیم عقیل، و هاشم صفیالدین، را از پا در آورد.
آتشبس میان اسرائیل و حزبالله که با وساطت آمریکا و فرانسه حاصل شد، از روز ٧ آذر به اجرا درآمد.
این توافق مستلزم برچیده شدن تسلیحات و زیرساختهای حزبالله و نیز خروج شبهنظامیان این گروه تحت حمایت حکومت ایران از جنوب لبنان، استقرار واحدهای نظامی لبنانی، و خروج نیروهای اسرائیلی از این منطقه ظرف ۶۰ روز، یعنی تا روز ٧ بهمن، بود.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز ۵ بهمن گفت لبنان هنوز تعهدات خود در چارچوب توافق را «به طور کامل اجرا نکرده است» و فرایند خروج مرحلهای نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان «در هماهنگی کامل با ایالات متحده» ادامه خواهد یافت.
حملات راکتی و پهپادی حزبالله به اسرائیل موجب آوارهشدن بیش از ۶۰ هزار تن از ساکنان شمال اسرائیل و کشتهشدن دهها شهروند این کشور شده است.
مقامات اسرائیلی بارها تاکید کردهاند که این کشور تمام توان خود را برای تأمین امنیت مرزهای شمالی و بازگشت غیرنظامیان آواره به خانههایشان به کار خواهد گرفت.