پنجمین مناظره داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا از حزب جمهوریخواه شامگاه سه شنبه در لاسوگاس برگزار شد و موضوع امنیت ملی و سیاست خارجی محور اصلی مباحثات آنها بود.
در این مناظره بارها نام ایران به عنوان یک تهدید امنیتی مطرح شد و داوطلبان جمهوریخواه بار دیگر توافق هستهای دولت باراک اوباما با ایران را به عنوان عاملی در تقویت این تهدید رد کردند.
دونالد ترامپ داوطلب پیشتاز این رقابتهای داخلی حزب جمهوریخواه بر اظهارات جنجالی اخیر خود تاکید کرد و گفت اگر رئیس جمهور شود در برابر تهدیدهای امنیتی از سوی افراطگرایان، قدرت نظامی و امنیت مرزهای کشور را تقویت خواهد کرد.
وی در باره توافق اتمی ایران گفت "بطور حتم، من هرگز آن توافق وحشتناک و نفرت انگیز و از روی کاملا بی کفایتی با ایران را انجام نمی دادم، تا آنها به ۱۵۰ میلیارد دلار دست پیدا کنند. آنها یک کشور تروریست هستند."
تهدید امنیتی از سوی جمهوری اسلامی ایران و سیاستهای تهران در برانگیختن اختلافات فرقهای و تشدید جنگ در خاورمیانه، از دیگر موضوعات مورد مباحثه در مناظره دو ساعته جمهوریخواهان بود.
مارکو روبیو دیگر کاندیدای مطرح این رقابتها، در زمینه سیاست خارجی به دلایل عدم تمایل کشورهای عرب سنی در همکاری گسترده تر در حل بحران خاور میانه اشاره کرد.
به گفته او "دلیل عمده برای عدم تمایل آنها این است که کاملا اعتماد و اطمینان خود به این رئیس جمهور را از دست داده اند. رئیس جمهور اوباما با دشمن آنها، ایران شیعه، توافق کرده است."
کریس کریستی نیز حمایت ایران از بشار اسد و خشونت اسد علیه مردم سوریه را موجب ظهور داعش و بروز خشونتهای قومی خواند و گفت رقیب انتخاباتی دموکرات آنها، هیلاری کلینتون، نیز سیاست مشابهی مانند آقای اوباما در حمایت از توافق هستهای با ایران دارد.
آقای کریستی گفت "ما باید توجه خود را به ایران معطوف کنیم، چون در غیر این صورت، داعش را هم نخواهید توانست شکست دهید. این دو جدایی ناپذیرند، چون یکی دلیل دیگری است."
اما رند پال، سیاست تغییر حکومتهای دیکتاتور در خاور میانه را رویکردی اشتباه دانست و گفت، سقوط قذافی در لیبی یکی از عوامل ایجاد خلاء در منطقه برای ورود پیکارجویان و گسترش ناامنی در منطقه بوده است.
داوطلبان جمهوریخواه مناظره سه شنبه شب در مجموع خواهان تقویت بیشتر نظامی ایالات متحده و اتخاذ موضع سخت تری در مقابل افراط گرایان و تروریسم شدند.