لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۸

وزارت دادگستری، یک رئیس سابق اف‌بی‌آی را دادستان پرونده دخالت روسیه کرد


آقای مالر، ۷۲ ساله، قبل از جیمز کومی به مدت ۱۲ سال رئیس اف بی آی بود.
آقای مالر، ۷۲ ساله، قبل از جیمز کومی به مدت ۱۲ سال رئیس اف بی آی بود.

بعد از چند روز فشار دموکرات های کنگره، وزارت دادگستری اعلام کرد یکی از روسای سابق اداره تحقیقات فدرال را به عنوان دادستان ویژه برای هدایت تحقیقات درباره ادعای دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منصوب می کند.

نیویورک تایمز چهارشنبه عصر به وقت واشنگتن گزارش داد راد روزنتستین معاون وزارت دادگستری اعلام کرد رابرت مالر مدیر سابق اف بی آی، دادستان ویژه این پرونده خواهد بود.

دلیل اینکه وزیر دادگستری در این باره نظر نمی دهد و معاون او تصمیم می گیرد این است که جف سشنز در زمان کارزار انتخاباتی ترامپ دو دیدار با سفیر روسیه در آمریکا داشته و خود داوطلبانه قبل از رای اعتماد در سنا، از هرگونه دخالت در تحقیقات این پرونده کنار کشید.

به گزارش صدای آمریکا این یک موفقیت برای دموکرات های کنگره و حتی برخی جمهوریخواهان است که در روز های اخیر انتقادات شدیدی از دولت ترامپ داشتند.

دادستان ویژه کیست

آقای روزنتستین روز چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کرد شرایط خاصی است و منفعت عمومی حکم می کند که من مسئولیت تحقیقات را در اختیار فردی بگذارم که از روال جاری مافوق و زیردست رها باشد.

رابرت مالر که به عنوان دادستان ویژه پرونده نقش روسیه در انتخابات آمریکا را برعهده خواهد داشت، پیش از جیمز کومی رئیس اف بی آی بود.

وی در سال ۲۰۰۱ توسط جرج بوش پسر منصوب شد و در دوره باراک اوباما ابقا شد.

آقای مالر بعد از پایان دوره خدمت در اف بی آی در دانشگاه استنفورد تدریس می کرد و همچنین در یک دفتر حقوقی در واشنگتن مشغول به کار بود.

افزایش تنش بعد از اخراج رئیس اف بی آی

تنش بین اعضای کنگره و دولت ترامپ در روزهای اخیر و بعد از اخراج ناگهانی رئیس اف بی آی، جیمز کومی افزایش یافت. او مشغول تحقیقات درباره هرگونه ارتباط ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه بود، که برکنار شد. دموکرات ها این برکناری را مرتبط به حوزه تحقیقاتی او دانستند اما دولت ترامپ تاکید کرد که این اخراج به خاطر ناکارآمدی کومی بوده، نه مسایل مربوط به روسیه.

روز سه شنبه اما انتشار دو گزارش در رسانه های آمریکا، فشار بر دولت را افزایش داد. سه شنبه شب ۲۶ اردیبهشت به وقت واشنگتن، نیویورک تایمز و بعد واشنگتن پست نوشتند، یک یادداشت از رئیس برکنار شده اداره تحقیقات فدرال آمریکا نشان می دهد که دونالد ترامپ از جیمز کومی درخواست کرد بود تا تحقیقات درباره رابطه «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید با روسیه را متوقف کند.

نیویورک تایمز با انتشار بخش هایی از این یادداشت، نوشت ترامپ به کومی گفته بود که «من امیدوارم شما اجازه دهید این موضوع ختم شود».

به گزارش رویترز،‌ یک دستیار جیمز کومی در اف بی آی، تایید کرده این یادداشت را دیده است و صحت دارد.

ساعتی بعد از انتشار این گزارش، یک مقام ارشد دولت در اطلاعیه اعلام کرد این گزارش درست نیست. در این اطلاعیه کوتاه آمده، آنچه گزارش شده تصویر درست و دقیقی از گفت و گو بین پرزیدنت و آقای کومی نیست.

این مقام کاخ سفید گفت: رئیس جمهور بارها گفت ژنرال فلین یک مرد خوب است که به کشورش خدمت کرده است. رئیس جمهور هرگز از آقای کومی یا هیچ کس دیگر نخواست به تحقیقاتی، از جمله تحقیقات درباره ژنرال فلین پایان دهد.

واکنش ها در کنگره

گزارش رسانه ها درباره یادداشت مکالمه پرزیدنت ترامپ و رئیس وقت اف بی آی بازتاب های زیادی در بین اعضای کنگره داشته است.

چاک شومر رهبر اقلیت دموکرات در سنای گفت گزارش نیویورک تایمز را «تکان دهنده» نامید و گفت آمریکا آزمون بی سابقه ای را پشت سر می گذراند.

در میان جمهوریخواهان هم حزبی آقای ترامپ نیز برخی واکنش تندی نشان دادند. جان مک‌کین سناتور ارشد جمهوریخواه گفته رسوایی های دولت ترامپ اکنون به ابعاد واترگیت رسیده است.

واترگیت رسوایی بود که در نهایت موجب شد برای اولین بار یک رئیس جمهوری آمریکا استعفا دهد. ریچارد نیکسون،‌ رئیس جمهوری وقت آمریکا بعد از فاش شدن نقش دولت در شنود ستاد انتخاباتی حزب رقیب (دموکرات) توسط اف بی آی، پیش از محاکمه از سمت خود استعفا داد.

سه شنبه همچنین، جیسون شافتز از اعضای ارشد کمیته نظارتی مجلس نمایندگان در نامه به اف بی آی، خواستار ارایه همه مکاتبات و یادداشت های مربوط به دیدار و تماس های بین رئیس جمهوری و جیمز کومی شد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG