در ششمين دور گفتوگوهای موسوم به «مذاکرات اقتصادی و استراتژيک آمريکا و چين» که قرار است این هفته در پکن برگزار شود، به احتمال زیاد مقامات ارشد ایالات متحده و چین بر روی همکاریهای دو کشور تمرکز خواهند کرد. اما پیشبینیهایی نیز وجود دارد که اين نشست تغییرات قابل توجهی در روابط دو کشور ايجاد خواهد کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا، جان کری، در راس هياتی از مقامات ارشد اقتصادی و ديپلماتيک آمريکا برای مذاکرات سالانه فوق، که از روز چهارشنبه آغاز می شود به پکن میرود.
پاره ای از کارشناسان که روابط بین دو کشور را زير نظر دارند میگویند هیات آمريکايی احتمالا از رویارویی علنی پيرامون مشکلات اقتصادی و امنیتی دوجانبه اجتناب خواهد کرد.
چنگ لی، مدیر مرکز چین در موسسه بروکینگز میگوید، از آنجا که رئيسجمهوری آمريکا قرار است در اواخر سال جاری به منظور شرکت در نشست سازمان همکاریهای اقتصادی حوزه اقیانوس آرام (آپک) به پکن سفر کند، هياتهای دو کشور اين هفته احتمالا پيرامون مسايل مورد علاقه طرفين گفتگو خواهند کرد تا فضای بهتری برای سفر باراک اوباما ايجاد گردد. او گفت «بنابراين، برای هر دو کشور مهم است به جای تاکید بر اختلافات، بر پيوندهای مستحکم دوجانبه، و منافع مشترک تاکيد کند.»
چین از سوی همسایگانش به تلاشهای تهاجمی برای گسترش حوزه دریایی تحت کنترل خود در دریای چین شده است.
یک مقام وزارت امور خارجه گفته است که ایالات متحده قصد دارد تا موضوع ادعای پکن بر قسمت عمده ای از دریای جنوب چین و بخش بزرگی از دریای شرق چین را مطرح کند. ویتنام، فیلیپین و ژاپن آن ادعاها را به چالش گرفته و گفتهاند که ادعای چين به حوزه نفوذی آنها متعرض است.
همچنین پیشبینی میشود که ایالات متحده به منظور طرح انواع مسائل اقتصادی و امنیتی، از جمله اتهام جاسوسی اینترنتی به چین را مطرح سازد.
بانی گلاسر، از مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، در واشنگتن، میگوید، دستيابی به پیشرفتهای عمده این هفته بعید است.
او گفت، «در خصوص مسايل استراتژیک، مقولاتی هست که من فکر می کنم گفتکوی ایالات متحده با چین درباره آنها مثبت است. مثلا ادامه همکاری در مورد ایران. پاره ای همکاریهای جديد در افغانستان. و البته، تمایل مشترک آنها به غيراتمی کردن کره شمالی. اگر چه من فکر نمی کنم دستاورد بزرگی در آن مورد وجود داشته باشد.»
روز دوشنبه، ۱۶ تيرماه (۷ ژوئيه) وزارت امور خارجه از وارد شدن به جزئیات دستور کار خود برای گفتگوها طفره رفت.