لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۱۴

مناظره نامزدهای جمهوریخواه قبل از انتخابات مقدماتی فلوریدا


از راست جان کیسیک، تد کروز، دونالد ترامپ و مارکو روبیو، نامزدهای جمهوریخواه که برای کسب نامزدی این حزب تلاش می کنند.
از راست جان کیسیک، تد کروز، دونالد ترامپ و مارکو روبیو، نامزدهای جمهوریخواه که برای کسب نامزدی این حزب تلاش می کنند.

چهار نامزد باقیمانده جمهوریخواه در آستانه برگزاری انتخابات مقدماتی این حزب در فلوریدا و چند ایالت دیگر، به موضوعاتی چون توافق اتمی جامعه جهانی با ایران و مبارزه با اسلام افراطی و داعش پرداختند.

قرار است سه شنبه آینده، بیست و پنجم اسفند ماه انتخابات مقدماتی حزب جمهوریخواهان در پنج ایالت صنعتی و پرجمعیت از جمله فلوریدا برگزار شود.

تاکنون ۲۳ ایالت از ۵۰ ایالت آمریکا انتخابات مقدماتی در حزب جمهوریخواه برگزار کرده‌اند، که پیشتاز این رقابت‌ها همچنان میلیاردر جنجالی دونالد ترامپ است.

در مناظره پنجشنبه شب که به میزبانی شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان برگزار شد، دونالد ترامپ مواضع خود علیه مسلمانان را بار دیگر تکرار و از توافق اتمی با ایران نیز انتقاد کرد.

همه علیه توافق ایران

در مناظره پنجشنبه شب، بار دیگر مساله توافق اتمی ایران مورد بحث بین نامزدهای جمهوریخواه قرار گرفت.

سناتور تد کروز که به موضع گیری علیه تمامی برنامه‌های دولت اوباما شهرت دارد، شب گذشته بار دیگر گفت با ورود به کاخ سفید توافق اتمی با ایران را پاره خواهد کرد.

از سوی دیگر تد کروز، سناتور ایالت تگزاس، موضع آقای ترامپ در قبال پرونده اتمی ایران را دیدگاهی ملایم دانست.

وی گفت "دونالد مثلا درباره توافق اتمی اشتباه می‌کند که نمی‌گوید آن را پاره خواهد کرد. آیت الله خامنه‌ای به دنبال سلاح اتمی است تا ما را از بین ببرد."

دونالد ترامپ در پاسخ به ادعای سناتور کروز گفت که با سختگیری شدید، توافق شکست خواهد خورد.

ترامپ گفت "درباره توافق ایران باید این مطلب را بگویم که این یکی از بد‌ترین توافق هایی است که من تا کنون شاهد آن بودم که از دل مذاکرات بیرون بیاید. من آنقدر سختگیری خواهم کرد تا بالاخره این توافق ملغی شود، مگر آن که ایرانی‌ها رفتار بسیار خوبی نشان دهند، که گمان نکنم چنین رفتاری را از سوی آنها شاهد باشیم. بنابراین توافق به شکست منجر خواهد شد."

سناتور کروز پیش‌تر و پس از اعلام پیروزی در تکزاس، از توافق اتمی با ایران به شدت انتقاد کرده بود.

وی پیشتر گفته بود که ترامپ خواستار مذاکره دوباره برای یک توافق جدید با ایران است، اما وی سند این توافق به گفته او "فاجعه آمیز" اتمی را در اولین روز تصدی ریاست جمهوری تکه پاره خواهد کرد.

انتقاد ده روز پیش تد کروز در حالی بیان شده بود که در‌‌ همان روز ترامپ با بی‌کفایت دانستن دولت اوباما گفت که آمریکا به آن‌ها ۱۵۰ میلیارد دلار داد و در برابر آن چیزی دریافت نکرده است.

انتقاد جمهوریخواهان از توافق اتمی ایران و جامعه جهانی در حالی موضوع مناظره جمهوریخواهان است که علاوه بر آمریکا، دیگر اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل و آلمان توافق هسته ای را پذیرفته اند. همچنین این توافق به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسیده است.

دولت اوباما بار‌ها تکرار کرده که برپایه توافق جامع اتمی با ایران، تمام روزنه‌های دستیابی ایران به تسلیحات اتمی مسدود شده است. همچنین در صورتی که تهران بخواهد پول های آزاد شده خود را برای ایجاد آشوب و اهداف غیر مسالمت آمیز در خاورمیانه استفاده کند، از آن جلوگیری خواهد کرد.

انتقاد دوباره ترامپ از مسلمانان

شب گذشته، اظهارات دونالد ترامپ درباره اسلام و مسلمانان بار دیگر خبرساز شد و مجری مناظره از ترامپ پرسید آیا او همه یک میلیارد و ششصد میلیون مسلمان را افراطی می‌داند.

ترامپ پاسخ داد "باید تکرار کنم که بسیاری از آنها افراطی هستند. من گزارش هایی درباره تروریسم اسلام رادیکال دیده‌ام و شنیده‌ام. بسیار روشن بگویم که شما و خیلی دیگر از افراد نمی‌دانند، اما در بین بسیاری از آنها تنفر شدیدی علیه ما وجود دارد. و من بر موضع خودم در مصاحبه با شما ایستاده‌ام."

وی پیشتر گفته بود در صورت ورود به کاخ سفید از ورود مسلمانان به آمریکا جلوگیری خواهد کرد.

آقای ترامپ که از آغاز تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری نامش با گفته‌های جنجالی علیه مسلمانان و لاتین تبار‌ها پیوند خورده، پیش از مناظره شب گذشته در گفتگوی اختصاصی با شبکه سی ان ان گفت که مسلمانان سرشار از تنفر از غرب هستند.

وی در این مصاحبه تفکیکی بین اسلام رادیکال و اسلام غیر رادیکال قائل نشد. با این حال گفت "به نظرم اسلام از ما متنفر است. اسلام سرشار از تنفر از ماست و باید ریشه این تنفر یافت شود."

وی افزود: "به اندازه باور نکردنی اسلام از ما تنفر دارد و ما باید خیلی هوشیار و مراقب باشیم و نباید اجازه بدهیم که مردمی که با خود این میزان تنفر را دارند وارد آمریکا شوند. تفکیک آن بسیار مشکل است، زیرا نمی‌دانی که هر مسلمانی چه اعتقادی دارد؟"

در بخش دیگری از این مناظره، سناتور کروز که در نظرسنجی ها فاصله کمی با ترامپ، پیشتاز این رقابت‌ها دارد، گفت "می‌دانم که طی هفت سال گذشته که پرزیدنت اوباما در مسند کار بوده مردم از تروریست‌ها می‌ترسند، باید به ریشه تهدیداتی که علیه ما می‌شود واقف شویم. بله واقعیت دارد که میلیون‌ها مسلمان افراطی به دنبال کشتن ما هستند، بنابراین ما باید فرمانده کل قوایی داشته باشیم که با تمرکز بیشتر با آنها برخورد کند."

سناتور لاتین تبار مارک روبیو که نماینده ایالت فلوریدا در سنا است، تفاوت رویکرد خود را در مبارزه با داعش در گرو هماهنگی و همکاری با کشورهای مسلمان منطقه که خود آنها در جنگ با اسلام رادیکال هستند، عنوان کرد.

وی گفت "ما باید با شیوخ خلیج فارس کار کنیم. ما باید مثلا با مصری‌ها برای شکست داعش همکاری کنیم. برای شکست آن‌ها به مسلمانان اهل سنت نیاز است."

برپایه نظرسنجی‌ها سناتور روبیو پیشتاز نظرسنجی‌ها در ایالت فلوریدا نیست و در صورت عدم موفقیت در این رقابت خروج وی از گرده رقابت‌ها محتمل‌تر خواهد شد.

جان کیسیک، فرماندار ایالت اوهایو که تاکنون نتوانسته در هیچ یک از انتخابات مقدماتی پیروزی را کسب کند، گفت پیروان اسلام افراطی نه تنها دشمان غرب هستند، بلکه مسلمانانی که با آنها همراهی نکنند را از بین می‌برند.

به گفته وی دنیای متمدن با همکاری و همدستی یکدیگر می‌تواند بر گروه های افراطی چیره شود.

نتیجه رقابت های روز سه شنبه که در ایالت های پرجمعیت و صنعتی انجام خواهد شد، سرنوشت داوطلبان جمهوریخواهان در مسیر کسب نامزدی حزب جمهوریخواه را برای رقابت با نامزد نهایی دموکرات ها مشخص می کند.

در میان دموکرات ها، هیلاری کلینتون که پیشتاز است، با برنی سندرز رقابت تنگاتنگی دارد.

XS
SM
MD
LG