در حالیکه یک هفته از تحویل اولین جت ایرباس از سفارش یکصد هواپیمای خریداری شده ایران نمی گذرد، طرحی از سوی برخی اعضای کنگره آمریکا ارائه شده که خواستار محدودیت قراردادهای میان ایرباس و بوئینگ برای فروش هواپیماهای مسافربری به ایران است.
روز چهارشنبه روزنامه جروزالم پست خبر داد که طرح جدید در مجلس نمایندگان از سوی نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات پیشنهاد شده و رئیس جمهوری آینده آمریکا دونالد ترامپ و روسای نهادی اطلاعاتی دولت او را ملزم می کند که درباره انتقال بخش هایی از هواپیماهای تازه فروخته شده به شرکت مسافربری هوایی ایران به سوریه تحقیق کند.
پیشتر، سی ان ان در گزارشی روز دوشنبه نوشت، پیتر روسکام نماینده جمهوریخواه از ایالت ایلینویز در مجلس نمایندگان طرحی را ارایه کرد که براساس آن از مدیر اطلاعات ملی دولت ترامپ می خواهد تحقیقات درباره ایران ایر و سایر شرکتهای هواپیمایی ایران را آغاز کند. هدف از این طرح بررسی حمایت ایران ایر از نهادهای تحت تحریم یا سازمانهای تروریستی خارجی است.
به نوشته سی ان ان، این عضو کنگره آمریکا می گوید اگر شرکت هواپیمایی ایران ایر از این نهادها یا سازمان های تحریمی حمایت کرده، باید فورا به فهرست تحریمهای آمریکا افزوده شود و از تحویل هواپیمای جدید و قطعات ساخت آمریکا به این شرکت جلوگیری شود.
برد شرمن نماینده دموکرات از کالیفرنیا و لی زلدین نماینده جمهوریخواه از نیویورک از جمله کسانی بودند که از طرح آقای روسکام حمایت کردند.
درخواست این عضو کنگره در حالی است که در سه ماه اخیر برخی قانونگذاران آمریکایی مخالفت خودشان را با فروش هواپیما از سوی شرکت بوئینگ به ایران اعلام کرده اند.
در حال حاضر شرکت ماهان ایر که دومین شرکت هواپیمایی بزرگ ایران است بخاطر انتقال مهمات و سلاح به گروههای مورد حمایت ایران تحت تحریم است.
وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا سال ۲۰۱۱ شرکت هواپیمایی ایران ایر را به تهیه خدمات برای سپاه پاسداران متهم کرد و در گزارش خزانه داری در این مورد آمده بود، «شرکت مسافربری ایران ایر برای انتقال موشک و قطعات راکت به سوریه مورد استفاده قرار گرفته است.»
خرید هواپیمای نو یکی از دستاوردهای ایران بعد از توافق هسته ای بود و در یکسال اخیر ایران تلاش زیادی داشته تا بتواند ناوگان هوایی خود را نو کند. اولین هواپیمای خریداری شده ایران از ایرباس هفته گذشته وارد ایران شد.
ایرباس قصد دارد ۱۱۸ هواپیما به ایران تحویل دهد و شرکت بوئینگ هم اعلام کرده که در ازای دریافت ۲۵ میلیارد دلار، ۱۰۹ هواپیمای نو به ایران تحویل خواهد داد.
بتازگی دنیس میلنبرگ مدیر بوئینگ با دونالد ترامپ دیدار داشته است و آقای میلنبرگ اشاره ای نکرد که در دیدار با رئیس جمهوری منتخب آمریکا آیا درباره فروش هواپیما به ایران صحبتی شده یا خیر. هرچند هنوز آقای ترامپ در این مورد مشخص موضع گیری نکرده اما پیشتر برخی جمهوریخواهان عضو کنگره آمریکا مخالفت خود را با فروش هواپیما به ایران اعلام کرده بودند.