وزارت امور خارجه ایالات متحده روز شنبه ۲۵ فروردین، در مکاتبهای اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا، توقیف کشتی «اماسسی آریس» از سوی جمهوری اسلامی ایران را بهشدت محکوم کرد.
به گفته یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، این کشتی حامل پرچم پرتغال و تحت مالکیت بریتانیا در «آبهای بینالمللی» توقیف شده و خدمه آن از کشورهای هند، فیلیپین، پاکستان، روسیه، و استونی هستند.
این وزارت خانه از جمهوری اسلامی خواست تا این کشتی و خدمه بینالمللی آن را فورا آزاد کند.
به گفته این سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، توقیف یک کشتی غیرنظامی بهرغم هیچ گونه اقدام تحریکآمیز از سوی آن «نقض فاحش قوانین بینالمللی» و «دزدی دریایی» توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان «یک سازمان تروریستی خارجی» است.
او در پایان به بخش فارسی صدای آمریکا گفت این اقدام « باید به صراحت محکوم شود و ما با شرکای خود به منظور پاسخگو کردن ایران برای اقداماتش همکاری خواهیم کرد.»
ساعاتی پیشتر نیز گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا، در شبکه اجتماعی «ایکس» توقیف کشتی باری «اماسسی آریس» توسط ایران را «غیرقابل قبول و نقض آشکار قوانین بین المللی» دانست.
او خواستار آزادی بدون قید و شرط و فوری خدمه این کشتی تجاری شد.
وزیر دفاع بریتانیا همچنین ضمن تاکید بر تلاش لندن و شرکایش برای جلوگیری از تشدید تنش در خاورمیانه گفت: «ایران باید فوراً به رفتار بیثبات کننده خود پایان دهد.»
در پی انتشار خبر توقیف این کشتی با پرچم پرتغال، یسرائیل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل، نیز از «اتحادیه اروپا و جهان آزاد» خواست که «فوراً سپاه پاسداران را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام و ایران را هم اکنون تحریم کنند.»
او در رسانه «ایکس» نوشت: «سپاه پاسداران ایران یک کشتی باری غیرنظامی پرتغالی متعلق به یکی از اعضای اتحادیه اروپا را به ادعای مالکیت اسرائیل توقیف کرد. رژیم آیتالله خامنهای یک رژیم جنایتکار است که از جنایات حماس حمایت می کند و اکنون عملیات دزدان دریایی را با نقض قوانین بین المللی انجام می دهد.»
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، نیز در پاسخ به گزارشهای مربوط به توقیف کشتی «آریس» گفت: «ایران در صورت انتخاب برای تشدید بیشتر تنش، عواقبی را متحمل خواهد شد.»
او گفت که جمهوری اسلامی حضور اسرائیل در امارات متحده عربی را تهدید میداند که اسرائیل با آن در سال ۱۳۹۹ با امضای «پیمان ابراهیم» با میانجیگری ایالات متحده روابط دیپلماتیک برقرار کرد.
خبرگزاری دولتی «ایرنا» روز شنبه گزارش داد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک کشتی باری «مرتبط با اسرائیل» را در تنگه هرمز توقیف کرد.
توقیف کشتی باری «اماسسی آریس» در تنگه هرمز چند روز پس از تهدید فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رخ داد که گفته بود در صورت لزوم میتواند تنگه هرمز را ببندد.
«اماسسی آریس» با پرچم پرتغال که در اجاره شرکت بینالمللی خدمات کشتیرانی «زودیاک» است، در بیانیهای گفت: مدیریت این کشتی را برعهده دارد.
به گزارش رویترز، «زودیاک» بخشی از شرکت «اوفر گلوبال» است که ایال اوفر، تاجر اهل اسرائیل، مدیر عامل آن است.
توقیف یک کشتی تجاری توسط سپاه پاسداران در شرایطی رخ میدهد که جمهوری اسلامی تهدید کرده است که حمله هوایی ۱۳ فروردین منتسب به اسرائیل به کنسولگریاش در دمشق سوریه که منجر به کشته شدن چند عضو ارشد سپاه پاسداران شد، تلافی خواهد کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به تهران هشدار داده است این کار را نکند.
خلیج عمان نزدیک تنگه هرمز، دهانه باریک خلیج فارس است که یک پنجم کل نفت تجارت جهانی از آن عبور میکند. فجیره، در سواحل شرقی امارات متحده عربی، بندر اصلی در منطقه است که کشتیها میتوانند محمولههای نفتی جدید را حمل کنند، منابع را تحویل بگیرند یا خدمه را جابجا کنند.
از سال ۲۰۱۹، آبهای فجیره شاهد مجموعهای از انفجارها و کشتیرباییها بوده است. نیروی دریایی ایالات متحده، حکومت ایران را مسئول مینگذاریهایی دانست که به نفتکشها آسیب رساندند.