آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا – سیا- درباره انتشار اخیر اطلاعات توسط وبسایت افشاگر ویکی لیکس ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که همه مردم آمریکا باید «عمیقا نگران» پیامد بالقوه آن باشند.
جف سلدین گزارشگر صدای آمریکا می نویسد: یک سخنگوی سیا روز چهارشنبه از تایید اصالت ۸۷۷۱ سندی که ویکی لیکس افشا کرده خودداری کرد اما گفت درباره مقاصد ویکی لیکس در «ضربه زدن به توانایی جامعه اطلاعاتی و امنیتی برای حفاظت از آمریکا رد مقابل تروریست ها و دیگر دشمنان» شکی نیست.
جاناتان لیو سخنگوی سیا در بیانیه ای گفت: «چنین افاشگری نه تنها عملیات و پرسنل آمریکا را به مخاطره می اندازد بلکه دشمنان ما را به ابزار و اطلاعاتی مجهز می کند تا به ما آسیب بزنند.»
شان سپایسر سخنگوی کاخ سفید نیز روز چهارشنبه در این زمینه هشدار داد و به خبرنگاران گفت: «ما به دنبال کسانی خواهیم رفت که این اطلاعات محرمانه را درز می دهند.»
سپایسر گفت: «این از آن نوع افشاگری هایی است که امنیت، کشور و رفاه ما را هدف گرفته است.» وی افزود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا «به شدت نگران» است.
مروری بر اسناد انتشار یافته
سپایسر نیز مانند سیا اصالت اسناد انتشار یافته را تایید نکرد اما چندین کارشناس امنیت سایبری و مقامات سابق اطلاعاتی که اطلاعات را دیده اند در گفت و گو با صدای آمریکا گفته اند که اسناد به نظر واقعی می رسند.
ویکی لیکس گفته است که اسناد را از یک هکر سابق دولت آمریکا به دست آورده است. و یک مقام اطلاعاتی آمریکا به شرط فاش نشدن نامش به صدای آمریکا گفت که احتمالا یک پیمانکار سابق سیا منبع لو دادن اسناد است.
الکس مک گرگور رئیس بخش تهدید امنیتی در سازمان امنیت سایبری ایمیونیتی که با برخی آژانس های دولتی کار می کند به صدای آمریکا گفت: «همیشه کسی این کار را می کند که اجازه دسترسی به این اطلاعات را دارد.»
مک گرگور گفت با آن که این اسناد فاش شده آسیب رسان هستند اما ادعای ویکی لیکس مبنی بر این که اسناد نشانگر تمامی ظرفیت هک توسط سیا است، احتمالا مبالغه است.
بسیاری از اسناد ویکی لیکس که فاش شده به نظر می رسد متن مکالمات میان کارمندان شاغل در بخش نرم افزاری برای تبدیل وسائل دیجیتال مانند گوشی های موبایل اپل یا اندروید یا حتی تلویزیون سامسونگ به ابزار جاسوسی و شنود استت.
محدود کردن آسیب
دستکم ویکی لیکس دامنه آسیب را محدود کرده است. جف باردین از مدیران شرکت امنیت سایبری تردستون و عضو سابق بخش اطلاعاتی ارتش آمریکا می گوید: «ویکی لیکس دستکم کدها را فاش نکرد و بازار را پر کرد با آنچه که اسلحه سایبری باقیمانده در میدان نبرد تلقی می کنیم که می شود از آن علیه خودمان استفاده کنند.»
ویکی لیکس روز سه شنبه در بیانیه ای گفت تا وقتی از انتشار کدهای حساس خودداری می کند که «توافقی درباره ماهیت سیاسی و فنی برنامه سیا و این که این تسلیحات باید چطور تحلیل، خنثی و انتشار یابد، حاصل شود.»
آنچه که برای برخی مقامات فعلی و سابق آمریکا و کشورهای غربی نگران کننده است،؛ احتمال دخالت روسیه است.
مایکل هیدن مدیر سابق سیا روز چهارشنبه به سی.ان.ان گفت: «خیلی به این باور نزدیک هستم که ویکی لیکس به عنوان یک سلاح و ماموری برای فدراسیون روسیه فعالیت می کند.»
دیگر مقامات سابق گفته اند که روسیه در فهرست کشورهای قادر به ایجاد اخلال در کارهای سیا است.
یک گزارش ماه ژانویه جامعه اطلاعاتی آمریکا نیز با اطمینان از وجود رابطه میان دستگاه اطلاعاتی روسیه و ویکی لیکس خبر داده است.