آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز شنبه چهارم فروردین، با انتشار بیانیهای کوتاه، «حمله تروریستی مرگبار» روز جمعه سوم فروردین، در مسکو را بهشدت محکوم کرد.
او ضمن ابراز مراتب همدردی با خانوادهها و عزیزان قربانیان این «جنایت شنیع» گفت: «تروریسم را در همه اشکال آن محکوم میکنیم و در غم جانباختن ناشی از این رویداد هولناک، در همبستگی با مردم روسیه میایستیم.»
یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، روز جمعه گفت ایالات متحده اطلاعاتی در اختیار دارد که ادعای داعش مبنی بر دست داشتن در این حمله را تایید میکند.
به گفته او، واشنگتن در هفتههای اخیر «به شیوه مناسبی» درباره احتمال چنین حملهای به مسکو هشدار داده بود. این مقام آمریکایی اطلاعات بیشتری در این باره ارائه نکرد.
حمله مرگبار روز جمعه که در ۲۰ کیلومتری کاخ کرملین رخ داد، دو هفته پس از هشدار سفارت ایالات متحده در مسکو مبنی بر نقشه «افراط گرایان» برای انجام حمله در مسکو انجام شد.
ساعاتی پیش از هشدار سفارت آمریکا، سازمان امنیت فدرال روسیه از خنثیکردن طرح حمله به یک کنیسه در مسکو توسط شاخه خراسان داعش خبر داده بود.
- انتشار تصویر عاملان حمله از سوی داعش
داعش روز شنبه در کانال تلگرامی خود تصویری از چهار تن منتشر کرد که میگوید عاملان حمله روز جمعه بودهاند.
طبق بیانیه داعش، این گروه مسلح به نارنجک، مواد منفجره، سلاح گرم و چاقو بودهاند.
داعش در بیانیه خود افزود که سه تن از چهار مهاجم با سلاح گرم به سوی حاضران در سالن کنسرت تیراندازی کردند و عضو چهارم مهاجمان از مواد منفجره استفاده کرد.
- تلاش روسیه برای مرتبط کردن اوکراین به حمله
به رغم اینکه داعش این حمله را بر عهده گرفته و اوکراین هرگونه ارتباط با این حمله را رد کرده است، مقامات دولت روسیه از جمله ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور، در واکنش به حمله سعی کردند آن را با کییف مرتبط کنند.
ولادیمیر پوتین در یک سخنرانی خطاب به مردم روسیه مدعی شد مهاجمان در صدد بودند به اوکراین فرار کنند.
بنا به ادعای او، اطلاعات اولیه حاکی از آن است که افرادی در اوکراین آماده بودند به مهاجمان کمک کنند که از روسیه وارد خاک آن کشور شوند.
رئیس جمهوری روسیه خبر داد که تمام عاملان حمله دستگیر شدهاند و آمران و مسئولان آنها مجازات خواهند شد.
وی روز یکشنبه پنجم فروردین، را در سراسر روسیه عزای عمومی اعلام کرد.
سازمان امنیت فدرال روسیه، افاسبی، اعلام کرد «هر چهار تروریست» در حالی که به سوی مرز اوکراین میرفتند، دستگیر شدند.
این نهاد اطلاعاتی روسیه مدعی شد که این چهار تن با کسانی در اوکراین در ارتباط بودند و اکنون به مسکو منتقل شدهاند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، نیز در همین ارتباط مدعی شد اکنون مشخص است که این افراد در چه کشوری میخواستند خود را پنهان کنند.
یک قانونگذار روسی نیز به نام آندری کارتاپولوف گفت اگر اوکراین در این حمله دست داشته، باید روسیه پاسخ «درخور، واضح، و ملموسی» در میدان نبرد به آن بدهد.
- مروری بر برخی از واکنشها به حمله مرگبار در مسکو
شورای امنیت سازمان ملل: اعضای شورای امنیت در بیانیهای «حمله تروریستی شنیع و بزدلانه» در سالن کنسرتی در کراسنوگورسک واقع در نزدیکی مسکو را به شدت محکوم کردند.
اعضای شورای امنیت در بیانیه خود بر «لزوم پاسخگو کردن عاملان، سازماندهندگان، تامینکنندگان مالی، و حامیان این اقدامات مذموم تروریستی و محاکمه آنها» تاکید کردند.
اوکراین: میخایلو پودولیاک، مشاور ریاستجمهوری اوکراین، گفت: «بیایید در این باوره صادق باشیم: اوکراین مطلقا هیچ ارتباطی با این حملات ندارد.»
به گفته او، «ما یک جنگ تمامعیار و همهجانبه با ارتش منظم روسیه و با فدراسیون روسیه به عنوان یک کشور داریم و صرف نظر از هر چیز، همه مسایل در میدان نبرد تصمیمگیری خواهد شد.»
یولیا ناوالنایا، همسر الکسی ناوالنی؛ رهبر جان باخته مخالفان پوتین: خانم ناوالنایا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» ضمن ابراز همدردی با قربانیان این «کابوس» گفت: «باید تمام کسانی که در این جانیت دست داشتهاند، پیدا و محاکمه شوند.»
بریتانیا: دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، گفت که کشورش این «حمله مرگبار تروریستی» را بهشدت محکوم میکند.
او ضمن ابراز همدردی با قربانیان این حادثه گفت: «هیچ چیز هرگز نمیتواند چنین خشونت وحشتناکی را توجیه کند.»
فرانسه: امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، «این حمله تروریستی را که داعش مسئولیت آن را پذیرفته» بهشدت محکوم کرد و با قربانیان آن و مردم روسیه ابراز همبستگی کرد.
وزارت خارجه فرانسه نیز تصاویر حمله مرگبار در مسکو را «وحشتناک» خواند و با قربانیان این حادثه و مردم روسیه ابراز همدردی کرد.
طبق بیانیه وزارت خارجه فرانسه، هویت عوامل این «اقدامات نفرتانگیز» باید برای جهانیان روشن شود.
آلمان: اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، «حمله وحشتناک تروریستی» در مسکو را محکوم و با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کرد.
همچنین وزارت خارجه آلمان تصاویر قربانیان حمله مسکو را «وحشتناک» خواند و بر لزوم رسیدگی و روشنگری سریع درباره آن تاکید کرد.
دستگاه دیپلماسی آلمان همچنین با قربانیان این حمله مراتب همدردی خود را ابراز کرد.
ایتالیا: جورجیا ملونی، وزیر خارجه ایتالیا، در واکنش به حمله مرگبار در مسکو گفت: «وحشت کشتار غیرنظامیان بیگناه در مسکو ناپذیرفتنی است.»
به گفته او، دولت ایتالیا «این اقدام شنیع تروریستی» را قاطعانه محکوم میکند.
چین: شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، در پیامی به ولادیمیر پوتین «حمله مرگبار تروریستی» در مسکو را به او تسلیت گفت و با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کرد.
رئیسجمهوری چین در این پیام تصریح کرد کشورش از «تلاشهای دولت روسیه برای حفظ امنیت و ثبات ملی» پشتیبانی میکند.
هند: نارندرا مودی، نخستوزیر هند، «حمله شنیع تروریستی» در مسکو را به شدت محکوم کرد و با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کرد.
به گفته او، هند در این لحظات سوگواری، در کنار دولت و مردم روسیه میایستد.
جمهوری اسلامی: ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، در پیامی به ولادیمیر پوتین «حادثه تروریستی» در مسکو را تسلیت گفت.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، او در این پیام «از تلاشهای مقامات روسیه برای حفظ امنیت ملی این کشور حمایت کرد.»
سوریه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ونزوئلا، و کوبا از جمله دیگر کشورهایی هستند که حمله مرگبار در مسکو را محکوم کردهاند.
کاخ کرملین روز شنبه چهارم فروردین، اعلام کرد که ١١ تن از جمله چهار مظنون مسلح مرتبط با تیراندازی مرگبار جمعه شب سوم فروردین، در یک سالن کنسرت در حومه مسکو دستگیر شدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شمار کشته شدگان در این حمله به دستکم ۱۴۳ تن رسیده است.