آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه ٢٩ شهریور در پاریس گفت هر دو کشور ایالات متحده و فرانسه خواستار خویشتنداری در خاورمیانه و بهویژه لبنان هستند.
او افزود واشنگتن نمیخواهد شاهد اقدامات تنشزایانه از سوی هیچ طرفی باشد که، به گفته او، رسیدن به توافق آتشبس در غزه را بیش از پیش دشوار کند.
دیپلمات ارشد دولت بایدن افزود آتشبس در غزه همچنان «ممکن و ضروری» است.
در همین ارتباط، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری پنجشنبه وزارت امور خارجه تصریح کرد ایالات متحده به دفاع از اسرائیل در برابر گروههای تروریستی از جمله حزبالله و دیگر نیابتیهای حکومت ایران متعهد است.
او نیز همانند بلینکن گفت آمریکا نمیخواهد خواستار افزایش تنشها از سوی هیچکدام از طرفها باشد.
میلر با اشاره به خطرناک بودن شرایط در منطقه از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل گفت اولویت آمریکا همچنان تنشزدایی است.
- تعویق سفر آستین به اسرائیل
همزمان با افزایش تنشها میان اسرائیل و حزبالله، خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه به نقل از «یک منبع مطلع» گزارش داد که سفر مقرر لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، به اسرائیل برای هفته آینده به تعویق افتاده است.
منبع مزبور اشاره نکرد به چه دلیلی سفر وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل به تعویق افتاده است.
- حفظ آرایش نظامی آمریکا در خاورمیانه
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد لوید آستین در تماس با همتای اسرائیلیاش بر اهمیت «فرونشاندن» تنشها در خاورمیانه تاکید کرده است.
پنتاگون تصریح کرد آرایش نظامی نیروهای ایالات متحده در خاورمیانه هیچ تغییری نکرده است و حملات منجر به افزایش تنشها «مفید» نیست.
- انهدام ۳۰ پرتابگر حزبالله
جنگندههای ارتش اسرائیل روز پنجشنبه ۳۰ پرتابگر و دیگر زیرساختهای این گروه نیابتی حکومت ایران در جنوب لبنان را منهدم کردند.
به گفته ارتش اسرائیل، این پرتابگرها شامل ۱۵۰ «لوله پرتاب» مهمات بود که برای حمله فوری به اسرائیل آماده شده بودند.
افزون بر این، چندین ساختمان و یک انبار تسلیحات متعلق به حزبالله هدف حمله جنگندههای اسرائیلی قرار گرفتند.
بر اثر انفجار پیجرها و بیسیمهای اعضای حزب الله در دو موج حمله که در روزهای سه شنبه و چهارشنبه روی داد دست کم ۳۷ نفر کشته و بیش از ۳هزار نفر زخمی شدند.
حزب الله میگوید اسرائیل این حمله را انجام داده است. حزبالله سالانه میلیونها دلار از جمهوری اسلامی ایران کمک میگیرد.
اسرائیل مسئولیت حملات اخیر را بر عهده نگرفته است.
ارتش لبنان روز پنجشنبه اعلام کرد که پیجرها و دستگاه های مخابراتی مشکوک را در انفجارهای کنترل شده در مناطق مختلف منهدم میکند. ارتش لبنان از شهروندان خواست در صورت مشاهده هرگونه وسیله مشکوک گزارش دهند.
حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، نیز روز پنجشنبه در ارتباط با انفجارهای مرگبار دستگاههای بیسیم و پیجر این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران گفت: «بدونشک ضربه امنیتی و نظامی بیسابقهای خوردیم که.... در تاریخ لبنان بیسابقه است.»
نصرالله اذعان کرد که «ضربه بزرگ و شدیدی خوردیم» و افزود که «میدانیم که دشمنمان در زمینه فناوری [بر ما] برتری دارد و ما هرگز خلاف آن را نگفتهایم.»
جمهوری اسلامی مدعی است که در خاورمیانه گروه نیابتی ندارد. با این حال سفیر جمهوری اسلامی در بیروت نیز بر اثر انفجار پیجرهای مورد استفاده حزبالله مجروح شد.
از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائيل، حزبالله نیز خود را وارد جنگ کرد و از آن زمان بارها با شلیک راکت سعی کرده است به شمال اسرائيل حمله کند که این امر موجب شده است هزاران اسرائیلی خانههای خود در شمال این کشور را ترک کنند. اسرائیل گفته است به هر شکل ممکن، چه دیپلماتیک و چه نظامی، امنیت را در مناطق شمالی خود برقرار میکند. اسرائيل خواستار عقبنشینی حزبالله از مناطق مرزی لبنان با اسرائيل است.
تاکنون، تلاشهای دیپلماتیک برای عقبراندن حزبالله لبنان به آن سوی رودخانه لیطانی در ۳۰ کیلومتری مرز مشترک اسرائیل و لبنان بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که پایانبخش جنگ ۳۴ روزه اسرائیل و حزبالله در تابستان سال ۱۳۸۵ بود، ناکام مانده است.
حزبالله لبنان در سال ۱۳۶۱ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس شد. تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
شناسایی کلیت حزبالله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی به مفهوم تفاوت قائل نشدن میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی آن حزب و تروریست شناختن هر دو شاخه حزبالله است.