آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، به روسیه هشدار داد هر گونه اقدام نظامی دوباره علیه اوکراین عواقب جدی در پی خواهد داشت، و از مسکو خواست از تخاصم خودداری کند و مسیر دیپلماتیک را در پیش بگیرد.
وزیر خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۰ آذر در پایان اجلاس دو روزه وزيران خارجه کشورهای عضو سازمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در لتونی در یک کنفرانس خبری به چهار محور مهم که در این اجلاس مورد بحث قرار گرفت اشاره کرد و آن را شامل وضعیت فعلی روسیه و اوکراین، اقدامات رژیم لوکاشنکو در بلاروس، افغانستان و استراتژی ناتو دانست.
آقای بلینکن با ابراز نگرانی عمیق از نقشه احتمالی روسیه برای دخالت نظامی علیه اوکراین و برهم زدن ثبات از داخل و دخالت از خارج، گفت که روسیه هم کارزار انتشار اطلاعات نادرست را افزایش داده و هم حضور نظامی خود را تقویت کرده است به طوری که «در روزهای اخیر فعالیتهای شبکههای اجتماعی علیه اوکراین در روسیه ۱۰ برابر شده است.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «ما نمیدانیم روسیه میخواهد حمله کند یا نه، ولی میدانیم نیروی لازم را مستقر کرده است. آمریکا با متحدان و همچنین ولادیمیر پوتین در تماس است. به کرملین گفتهایم واکنش قاطع نشان خواهیم داد.»
آنتونی بلینکن گفت: «در مذاکراتی که با متحدان و شرکا داشتیم، همه آنها اعلام کردند حاضرند عواقب سنگینی را بر روسیه اعمال کنند. آمریکا در تعهد خود به امنیت اوکراین، ثابت قدم است. از اوکراین میخواهیم خودداری پیشه کند؛ چون روش روسیه این است که به نوعی اوضاع را برهم بزند.»
وزیر خارجه ایالات متحده با اشاره به اقدامات لوکاشنکو در بلاروس ضمن اعلام آمادگی آمریکا برای افزایش تحریمها علیه بلاروس، گفت: «از رژیم حاکم میخواهیم از مهاجران سوءاستفاده نکند و به حقوق بشر و حاکمیت قانون احترام بگذارد.»
آقای بلینکن در پاسخ به پرسش خبرنگاری در مورد چارچوب احتمالی واکنش آمریکا به روسیه، گفت: «ما در ۱۰ ماه گذشته و از زمان شروع دولت پرزیدنت بایدن گفتهایم که به رفتارهای خرابکارانه روسیه پاسخ خواهیم داد. اگر روسیه در مورد اوکراین به روش فعلی ادامه دهد، گفتهایم که به آن واکنش نشان میدهیم.»
وی با اشاره به همسویی متحدان و شرکای ایالات متحده در این زمینه، گفت که همه آنها «موافقند که در صورت حمله نظامی به اوکراین، اقدامات قاطع اجرا شود. مهم است که روسیه درک کند کارهایی که برای آن آماده میشود، عواقبی جدی در پی خواهد داشت.»
وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر حق اوکراین برای دفاع از خود، افزود: «ما باور داریم یک راه دیپلماتیک وجود دارد که پایه آن توافق مینسک است و میتوان بر اساس آن عمل کرد. ما قویا از روسیه میخواهیم این راه را در پیش بگیرد و از شیوه فعلی و حضور سنگین نظامی دست بردارد. فردا هم در دیدار با وزیر خارجه روسیه، همین را خواهم گفت.»
آنتونی بلینکن در واکنش به اظهارات امروز رئیس جمهوری روسیه که اوکراین و ناتو را «تهدید» خوانده بود گفت: «در مورد حرفهای پوتین، این خیلی عجیب و گنگ است. ناتو یک مکانیسم دفاعی است. ما خطر و تهدیدی برای روسیه نیستم و هر گامی که برمیداریم برای اطمینان از توانایی دفاعی متحدان و شرکا است. ایده این که اوکراین یا ناتو تهدیدی برای روسیه است، نادرست و عجیب است.»
روسیه در سال ۲۰۱۴ کریمه اوکراین را به خاک خود ضمیمه کرد. در هفتههای گذشته گزارشهایی در مورد حضور نظامی و استقرار ادوات سنگین نیروهای روسیه در مرزهای اوکراین منتشر شده است.