جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه ۱۶ مهر در بیانیهای به مناسبت اعلام برندگان امسال جایزه صلح نوبل گفت دو روزنامهگاری که این جایزه را بردند مانند سایر روزنامهنگاران در سراسر جهان در خط مقدم مبارزه جهانی در دفاع از حقیقت هستند.
کمیته نروژی صلح نوبل پیشتر در روز جمعه ماریا رسا روزنامهگار فیلیپینی و دمیتری موراتوف روزنامهنگار اهل روسیه را به عنوان برندگان جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۱ اعلام کرد و گفت این جایزه به دلیل «نبرد شجاعانه برای آزادی بیان» به آنها اعطا میشود.
پرزیدنت بایدن در بیانیه خود ضمن تبریک به این دو گفت، «مانند بسیاری دیگر از روزنامهنگاران در جهان، رسا و موراتوف بدون واهمه و به طور خستگیناپدیری به دنبال واقعیات بودهاند. آنها برای شناسایی (موارد) سوء استفاده از قدرت، افشای فساد، و طلب شفافیت کار کردهاند.»
وی اضافه کرد، «آنها برای ایجاد رسانههای مستقل و دفاع از آنها در برابر نیروهایی که در پی ساکت کردنشان هستند، سرسخت و استوار بودهاند؛ و برای پایبندیشان به اصول بنیادین رسانه های آزاد – اصولی که برای دموکراسی سالم ضروری است – دائما با تهدید، آزار، ارعاب، اقدامات قانونی، و حتی در مورد موراتوف، مرگ همکارانش، مواجه شدند.»
رئیس جمهوری ایالات متحده در ادامه گفت، «رسا و موراتوف، و روزنامهنگارانی مانند آنها در سراسر جهان، در خط مقدم مبارزه جهانی برای حقیقت هستند، و من، همراه با مردم دیگر نقاط (جهان)، قدردان کارهای پیشروانه آنها برای حفظ این مسیر، همانطور که رسا اغلب میگوید، هستم.»
جو بایدن در پایان این بیانیه، از کمیته نوبل را بابت گرامیداشت اقدامات فوقالعاده ماریا رسا و دمیتری موراتوف و جلب توجه بیشتر جامعه جهانی به فشارهای فزاینده بر روزنامهنگاران، رسانههای آزاد، و آزادی بیان در سراسر جهان، تقدیر کرد.
دمیتری موراتوف سردبیر روزنامه روسی «نووایا گازتا» است که فساد و شیوه های نادرست در دولت ولادیمیر پوتین را افشا می کند و جنگ در مرزهای اوکراین را کاملا پوشش میدهد. موراتوف پس از میخائیل گورباچف، نخستین شهروند روسیه است که برنده جایزه صلح نوبل میشود.
ماریا رسا سردبیر نشریه دیجیتالی رپلر است، که در چند سال گذشته به شدت سیاست های سرکوبگرانه رودریگو دوترته رئیس جمهوری فیلیپین، و کشتار گسترده ای را که با انگیزه مبارزه با قاچاق مواد مخدر در این کشور واقع در جنوب آسیا روی میدهد، پوشش داده است.