جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه در یادداشتی برای وزارت امور خارجه گفت که عرضه نفت و فرآوردههای نفتی در بازار جهانی آن قدر هست که دیگر کشورها بتوانند خریدهای خود را از جمهوری اسلامی ایران کاهش دهند.
به گزارش رویترز، وی در این یادداشت نوشته است «عرضه کافی نفت و فرآوردههای نفتی از کشورهایی غیر از ایران، که اجازه کاهش قابلتوجه حجم خرید نفت و فراوردههای نفتی از ایران توسط نهادهای مالی یا از طریق آنها را بدهد، وجود دارد.»
کاخ سفید موظف است هر شش ماه تایید کند برای حفظ تحریمهایی که در سال ۲۰۱۲ در دولت باراک اوباما علیه ایران اعمال شد، عرضه کافی نفت در بازار جهانی وجود دارد. به دنبال این تحریمها بسیاری از کشورها خرید از ایران را متوقف کردند.
با این حال چین همچنان به واردات نفت از ایران ادامه داده و اکنون به بزرگترین خریدار نفت ایران تبدیل شده است. متوسط خرید نفت ایران توسط شرکتها و پالایشگاههای خصوصی چین در سه ماه گذشته، بالای ۵۰۰ هزار بشکه در روز بوده است.
اما دولت ایالات متحده در جریان مذاکرات احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ در وین، از تحریم خریداران چینی نفت ایران خودداری کرده است. با این کار هم چین – به عنوان یکی از اعضای برجام – راضی خواهد بود و هم ایران میتواند درآمدی داشته باشد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، ارزش محمولههای صادراتی نفت ایران حدود یک میلیارد و سیصد هزار دلار در ماه برآورد شده و برای ایران که با مشکلات مالی فراوانی روبرو است، درآمد بزرگی به حساب میآید. مقصد بیشتر این صادرات نیز چین است.
بر اساس آمار اداره گمرک چین، این کشور رسما از آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی واردات نفت خام از ایران را به دلیل تحریمهای آمریکا متوقف کرده است. اما نفت ایران از طریق کشورهای عمان، امارات متحده عربی و مالزی به طرف های چینی فروخته میشود.
نفت خام ایران تنها ۶ درصد از کل واردات نفت چین را تشکیل میدهد.
نامه امروز پرزیدنت بایدن پیش از دیدار مجازی روز دوشنبه او با رئیس جمهوری چین، به وزارت خارجه آمریکا ارسال شده است.