لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۶

تمرکز جو بایدن در اجلاس گروه ۷؛ مقابله با ظرفیت مازاد چین و استفاده از دارایی‌های مسدود‌شده روسیه برای اوکراین


جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا - آرشیو
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا - آرشیو

سال گذشته که رهبران هفت اقتصاد ثروتمند جهان درهیروشیمای ژاپن گرد هم آمدند، تهدیدات امنیتی اقتصادی فزاینده چین را محکوم کردند و متعهد شدند تا هر زمان که لازم باشد از اوکراین در برابر تهاجم روسیه حمایت کنند.

جو بایدن، رئیس‌ جمهوری ایالات متحده، قصد دارد در اجلاس این هفته گروه هفت یا «جی ۷» در آپولیای ایتالیا، درخواستی مشابه را مطرح کند و در عین حال خواستار مقابله با چالش‌های مشترک جهانی شود.

تغییر فضای سیاسی اروپا و گرایش به راست پس از انتخابات پارلمانی اخیر اتحادیه اروپا می‌تواند این برنامه‌ها را پیچیده‌تر کند.

یک منبع آگاه به صدای آمریکا گفت ایالات متحده در نظر دارد گروه هفت را علیه ظرفیت مازاد چین، زمانی که تولید کالا از تقاضا بیشتر است، متحد کند و آنها را در زمینه فن‌آوری‌های سبز و یافتن مکانیزمی برای استفاده از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای کمک به اوکراین به توافق برساند.

رئیس جمهوری آمریکا در نظر دارد با استفاده از بهره ۲۸۰ میلیارد دلار دارایی روسیه که در مؤسسات مالی غربی مسدود شده است بتواند ده‌ها میلیارد دلار به کی‌یف پیش پرداخت کند.

هفته‌ها پس از اعلام تعرفه‌های جدید روی خودروهای برقی ساخت چین، بایدن از سران کشورهای عضو گروه هفت درخواست خواهد کرد با رویکرد پکن در لبریز کردن بازارهای جهانی با صادرات اجناس ارزان مقابله کنند.

تغییر فضای سیاسی اروپا

با قدرت‌گیری احزاب راست افراطی در انتخابات اخیر پارلمان اروپا، امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه و اولاف شولتس صدراعظم آلمان تضعیف شده‌اند؛ ولی جورجیا ملونی نخست وزیر ایتالیا، که میزبان نشست سران گروه هفت است، توانست قدرتش را تحکیم کند.

احزاب راست افراطی در اروپا، دیدگاه‌های متفاوتی در مورد چین و روسیه دارند و همچنین باید دید که آیا اورزولا فون در لاین می‌تواند سمت خود را به عنوان رئیس کمیسیون اروپا برای پنج سال دیگر حفظ کند یا خیر.

لیانا فیکس، از اعضای اتحادیه اروپا در شورای روابط خارجی، به صدای آمریکا گفت: «اگر فون در لاین به عنوان نامزد باقی بماند، می‌توانیم انتظار تداوم دستور کار گروه هفت را به ویژه در مورد چین و اوکراین داشته باشیم.»

انتقام روسیه

روسیه مسدود شدن دارایی‌هایش توسط مؤسسات مالی غرب پس از حمله فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین را «دزدی» می‌پندارد و تهدید کرده که در صورت موافقت گروه هفت با طرح پیشنهادی جو بایدن، تلافی خواهد کرد.

این طرح، وامی تا سقف ۵۰ میلیارد دلار را به کی‌یف می‌دهد که با استفاده از بهره‌ای که از دارایی‌های روسیه به دست می‌آید به متحدان غربی بازپرداخت خواهد شد.

طرح رئیس‌ جمهوری آمریکا از آنچه اتحادیه اروپا در ماه مه گذشته با آن موافقت کرد ریسک بیشتری دارد، چون تضمینی وجود ندارد که دارایی‌های روسیه در طول مدتی که برای بازپرداخت وام لازم است مسدود باقی بمانند.

آرمیدا ون ریج، مدیر بخش اروپا در مؤسسه غیردولتی «چتم هاوس» در بریتانیا، به صدای آمریکا گفت چشم‌انداز روی کار آمدن سیاستمداران دوستدار پوتین در اروپا ممکن است به جلب حمایت بیشتر از طرح وام بایدن برای اوکراین کمک کند.

نگرانی از ظرفیت مازاد صنعتی چین

دزموند لاچمن، کارشناس ارشد مؤسسه «امریکن اینترپرایز»، به صدای آمریکا گفت آمریکا و اروپا بی تردید در مورد تلاش چین برای این که از طریق صادرات، خود را از مشکل ظرفیت مازاد صنعتی داخلی رها کند نگرانی مشترکی دارند.

لاچمن معتقد است ظهور احزاب راستگرای اروپایی می‌تواند فوریت بیشتری را برای رسیدگی به مشکل ظرفیت مازاد چین ایجاد کند.

اعضای اتحادیه اروپا، به ویژه آلمان و فرانسه که چین را یک بازار عمده صادراتی می‌دانند، نگران وقوع یک جنگ تجاری هستند و می‌خواهند از این موضوع اجتناب کنند.

هوش مصنوعی

جورجیا ملونی، نخست‌ وزیر ایتالیا، هوش مصنوعی را اولویت اصلی خود در اجلاس امسال سران گروه هفت قرار داده و پاپ فرانسیس را به جلسه ویژه‌ای برای پرداختن به چالش‌های اخلاقی هوش مصنوعی دعوت کرده است.

رهبران کشورهای عضو گروه ۷ همچنین درباره چگونگی تأثیر هوش مصنوعی بر نیروی کار، توسعه پایدار، سیاست خارجی، پخش اطلاعات نادرست و دخالت در انتخابات بحث خواهند کرد.

در کنار این موضوعات، پس از تصویب قطعنامه آتش‌بس میان اسرائیل و حماس توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد، انتظار می‌رود سران گروه هفت بار دیگر حمایت خود را از مذاکرات صلح در غزه اعلام کنند.

XS
SM
MD
LG