لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۴

نگاهی به نیم ‌قرن سابقه خدمات جو بایدن در عرصه‌های مختلف سیاسی ایالات متحده


جو بایدن، چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در کاخ سفید - آرشیو
جو بایدن، چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در کاخ سفید - آرشیو

جو بایدن رئیس‌ جمهوری آمریکا که یکشنبه اعلام کرد در رقابت‌های انتخابات ریاست‌ جمهوری ۲۰۲۴ شرکت نخواهد کرد، نزدیک به نیم قرن در واشنگتن خدمت کرده است، چه در سنا، چه در مقام معاون رئیس‌ جمهوری، و چه در نهایت در کاخ سفید در مقام رئیس جمهوری.

وقتی جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۵ کاخ سفید را ترک کند، تقریباً تمام دوران حرفه‌ای خود را در سیاست ملی ایالات متحده گذرانده است. او که در ماه نوامبر امسال ۸۲ ساله خواهد شد، بیش از طول عمر برخی از همکاران دموکرات خود در عرصه عمومی حضور داشته است.

در سال ۱۹۷۲، او با پیروزی در انتخابات سنا در ۲۹ سالگی، دموکرات‌ها را شگفت زده کرد و ششمین سناتور جوان تاریخ آمریکا شد. اکنون بالا رفتن سن او یکی از دلایل اصلی است که باعث شد رهبران دموکرات از او بخواهند از رقابت‌های انتخابات پنجم نوامبر کنار بکشد. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد بیشتر آمریکایی ها معتقدند او برای یک دوره ریاست جمهوری دیگر خیلی پیر است.

دهه‌ها خدمت بایدن به عنوان یک مقام انتخاب شده از سوی مردم، منجر به سابقه طولانی موفقیت ها و شکست های شغلی شده است. در اینجا نگاهی داریم به لحظات مهم در زندگی حرفه‌ای او.

دوران ریاست جمهوری

همه‌گیری طاقت‌فرسای کووید-۱۹، تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، جنگ در نوار غزه، یک چین جسور، و البته پیامدهای اقتصادی و اجتماعی تمامی این مسائل.

بایدن همچنین در داخل کشور برای رسیدگی به تورم فزاینده - بالاترین نرخ تورم در چهار دهه گذشته - که به شدت هزینه زندگی شهروندان آمریکایی را افزایش داد، و همچنین با افزایش مهاجرت در امتداد مرز جنوبی ایالات متحده و مسائل مربوط به عدالت اجتماعی، نژادی و جنسیتی مبارزه کرد.

در مصوبه ای جداگانه، دموکرات‌ها که با مخالفت یکپارچه جمهوری‌خواهان روبرو بودند، لایحه کمک اقتصادی به جریان شیوع کرونا و سپس، طرح ۳۶۹ میلیارد دلاری کمک به کنترل اثرات تغییرات آب‌وهوایی، که بزرگترین بودجه کمک به حفاظت از محیط زیست است، تصویب کردند.

با این حال، هزینه‌های قابل توجه دولت مشکل‌ساز شده است، به طوری که برخی از اقتصاددانان آن را عامل افزایش بی رویه قیمت‌های مصرف کنندگان در ایالات متحده می‌دانند؛ نرخ تورمی که هنوز به طور کامل به نرخ مورد نظر بانک مرکزی کاهش نیافته است.

شاید در بزرگترین دستاورد سیاست خارجی بایدن، رهبری ائتلافی از کشورهای غربی بود که میلیاردها دلار تسلیحات به اوکراین بفرستند تا به کی‌یف کمک کنند مانع پیشروی نیروهای روس شوند که در ابتدا انتظار می‌رفت چند روز پس از تهاجم فوریه ۲۰۲۰ پایتخت اوکراین را اشغال کنند. با این حال، حتی با حمایت تزلزل ناپذیر بایدن از اوکراین، جنگ به بن بست رسیده و پایان آسانی را نمی‌توان تصور کرد.

در جبهه خارجی همچنین، پس از کشته شدن ۱۳ سرباز آمریکایی در جریان خروج نیروهای ایالات متحده و متحدانش از افغانستان، محبوبیت بایدن به شدت کاهش یافت.

درگیری اسرائیل و حماس در نوار غزه نیز به چالش‌هایی برای بایدن منجر شد. او حتی پس از شروع اعتراضات طرفداران فلسطینیان در دانشگاه‌های آمریکا در کنار اسرائیل ایستاد. با طولانی شدن این جنگ، که اکنون در دهمین ماه خود است، بایدن خواستار پایان دادن به آن شده و از عملکرد بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در این جنگ انتقاد کرده است.

معاونت ریاست جمهوری

جو بایدن پیش از این که در سال ۲۰۲۰ نامزد ریاست جمهوری شود، از سال ۲۰۰۹ به مدت هشت سال معاون باراک اوباما رئیس‌ جمهوری آمریکا بود.

بایدن مسئول بسیاری از پروژه‌های بزرگ از جمله خروج نیروهای آمریکایی از عراق و توزیع صدها میلیارد دلار کمک‌های فدرال به دولت‌های ایالتی و محلی بود تا اقتصاد آنها از وضعیت «رکود بزرگ» خارج شود. او همچنین مسئول همکاری با میچ مک کانل بود که آن زمان رهبر اقلیت جمهوری‌خواه سنا بود تا از تعطیلی دولت فدرال و پرداخت نشدن بدهی‌های دولت جلوگیری کند.

هنگامی که باراک اوباما در سال ۲۰۱۷ مدال آزادی ریاست جمهوری، بالاترین مدال افتخار غیرنظامی کشور، را به جو بایدن داد، او را غافلگیر کرد. اوباما، بایدن را «بهترین معاون رئیس جمهوری آمریکا تا کنون» توصیف کرد.

اوباما تا حد زیادی به دلیل تجربه طولانی بایدن در صحنه بین المللی، که آن را در مقام سناتور کسب کرده بود، امیدوار بود با انتخاب او به عنوان معاون رئیس جمهوری تجربه محدود خودش را در این زمینه جبران کند.

مدت‌ها تصویر می‌شد بایدن جانشین احتمالی اوباما خواهد بود، اما او در سال ۲۰۱۶ نامزد انتخابات ریاست جمهوری نشد و دلیل آن غم و اندوه پس از مرگ پسرش، بو، بر اثر سرطان مغز در ۴۶ سالگی بود.

با این حال، گزارشی در سال ۲۰۱۹ که نیویورک تایمز منتشر کرد می‌گوید، اوباما بایدن را از نامزدی در انتخابات ریاست‌ جمهوری ۲۰۱۶ منصرف کرد، زیرا معتقد بود هیلاری کلینتون، نامزد پیشتاز آن زمان، بیشترین بخت پیروزی را در انتخابات آن سال داشت.

سال‌های سنا

پس از این که بایدن در سال ۱۹۷۲ در انتخابات سنا برای نمایندگی از ایالت دلاور به پیروزی رسید، ۳۶ سال بعد از آن را در کنگره گذراند و بیشتر روزها با قطار بیش از صد مایل بین ویلمینگتون و واشنگتن رفت و آمد کرد. او درجات ترقی در حزب دموکرات را طی کرد و دو بار به عنوان رئیس کمیته قدرتمند روابط خارجی و یک بار به عنوان رئیس کمیته قضائی سنا خدمت کرد.

بایدن که به عنوان فردی که می‌تواند با جمهوری‌خواهانی مثل جان مک کین و چاک هیگل در کنگره کار کند، همیشه از کار دو حزبی حمایت کرده است. با این حال، با وجود روابطش با قانونگذاران جمهوری‌خواه، زمانی که به مقام ریاست جمهوری رسید، تلاش کرد بتواند روابط خود را به دستاوردها در عرصه قانون‌گذاری تبدیل کند.

موفقیت‌های جو بایدن در سنا شامل حمایت از قانون خشونت علیه زنان بود که پیگرد قانونی خشونت خانگی، حمله جنسی، خشونت‌های دوستیابی و نامزدیابی و تعقیب‌های مخفیانه را آسان‌تر کرد. او به تصویب قانونی کمک کرد که بررسی پیشینه خریداران بسیاری از سلاح‌ها را الزامی کرد.

منتقدان می گویند در نگاهی به گذشته، برخی از طرح‌های او شکست خوردند. بایدن از چندین تصمیم خود در سنا، از جمله حمایت از طرح جنایت سال ۱۹۹۴ که به افزایش نرخ زندانی شدن آمریکایی‌های آفریقایی تبار کمک کرد، و رای خودش به مجوز حمله به عراق در سال ۲۰۰۳، ابراز تاسف کرده است.

او همچنین به دلیل نقشش به عنوان رئیس جلسات تأیید کلارنس توماس به عنوان قاضی دیوان عالی کشور در سال ۱۹۹۱ میلادی، که از سوی آنیتا هیل به آزار جنسی متهم شده بود، مورد انتقاد قرار گرفت. در سال ۲۰۱۹، بایدن در مورد آن وضعیت عذرخواهی کرد.

انتخابات ریاست جمهوری

بایدن قبل از نامزدی موفقیت آمیز ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۲۰، دو بار پیش از آن نیز نامزد ریاست جمهوری شده بود، در سال های ۱۹۸۸ و ۲۰۰۸ که موفق نشد نامزدی نهایی حزب دموکرات را به دست آورد.

او در نهایت توانست در انتخابات سال ۲۰۲۰ در برابر دونالد ترامپ پیروز شود.

زمانی که جو بایدن در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ رئیس جمهوری آمریکا شد، با ۷۸ سال سن، مسن‌ترین رئیس دستگاه اجرایی شد و این عنوان را از ترامپ که در سال ۲۰۱۷ وقتی رئیس جمهوری شد ۷۰ سال داشت، گرفت.

XS
SM
MD
LG