لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۹

نامه صدها نخبه ایرانی‌-‌آمریکایی به پرزیدنت بایدن: در سازمان ملل به نقش رئیسی در «جنایت علیه بشریت» اشاره کنید


U.S. President Joe Biden delivers remarks on the Delta variant and his administration's efforts to increase vaccinations, from the State Dining Room of the White House in Washington, U.S., September 9, 2021.
U.S. President Joe Biden delivers remarks on the Delta variant and his administration's efforts to increase vaccinations, from the State Dining Room of the White House in Washington, U.S., September 9, 2021.

بیش از ۴۰۰ دانشمند، کارشناس، استاد دانشگاه، و محقق ایرانی‌-‌آمریکایی با نوشتن نامه‌ای از جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در خواست کردند در جریان سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، به نقش ابراهیم رئیسی در اعدام‌های سال ۱۳۶۷ در ایران و اتهام جنایت علیه بشریت بپردازد و به آن اشاره کند.

در این نامه که نسخه‌ای از آن در اختیار بخش فارسی صدای آمریکا قرار گرفته، ضمن ابراز نگرانی عمیق نسبت به رنج مردم ایران در حکومت جمهوری اسلامی، آمده است: «[ما] معتقدیم گزارش عفو بین‌الملل فقط سطح جنایاتی را که حاکمان ایران علیه مردم ایران و کشورهای منطقه مرتکب شده‌اند نشان می‌دهد.»

اشاره این نامه به گزارش سازمان عفو‌ بین الملل در مورد نقش ابراهیم رئیسی در اعدام‌های سال ۱۳۶۷ در ایران است. این سازمان یک روز پیش از برگزاری مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، در توییتی نوشت که «جنایات علیه بشریت» بر این مراسم سایه انداخته است.

در نامه ۴۰۰ دانشمند ایرانی‌-‌آمریکایی همچنین آمده است: «شواهد فراوانی وجود دارد که نشان می‌دهد ابراهیم رئیسی، مسئول زندانی کردن، شکنجه، و اعدام بیش از ۳۰ هزار زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷ و هزاران نفر پس از آن زمان تاکنون است.»

نویسندگان این نامه از رئیس جمهوری آمریکا خواسته‌اند طرح قانونی شماره ۱۱۸ مجلس نمایندگان آمریکا را که از حمایت ۲۵۰ عضو مجلس نمایندگان برخوردار است و می‌گوید «ایالات متحده باید در هرگونه تحقیقات بین‌المللی در مورد کشتارهای غیرقانونی مخالفان ایرانی در سال ۱۳۶۷ مشارکت داشته باشد» مدنظر قرار دهد.

آنها می‌گویند: «ما انتظار داریم دولت شما رهبری این موضوع در سازمان ملل متحده را برعهده بگیرد تا تحقیقات بین‌المللی برای پاسخگویی رئیسی به جنایات علیه بشریت، انجام شود.»

این نامه همچنین در ادامه از رئیس جمهوری آمریکا خواسته «سیاست‌ها و نقشه مسیر قاطعی را در کنار مردم ایران و تمامیل مشروع آن‌ها برای جمهوری آزاد، سکولار و دموکراتیک تدوین و اجرا کند و به گسترش بدخیم و خطرناک تروریسم رژیم ایران در سطح جهانی و فعالیت‌های بی‌ثبات‌ کننده در منطقه پایان دهد.»

۴۰۷ محقق و دانشمند ایرانی در آمریکا این نامه را امضا کرده‌اند. رونوشتی از این نامه به آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا، نمایندگان کنگره ایالات متحده، و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، ارسال شده است.

کاظم کازرونیان، استاد دانشگاه کانتیکت، ژیلا عندلیب، سیامک کیوان، شهناز کیان، و علی پارسا در میان امضا‌کنندگان این نامه دیده می‌شوند.

کاخ سفید عصر دوشنبه ۲۲ شهریور اعلام کرد جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به نیویورک خواهد رفت و در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی می‌کند.

جن ساکی،‌ سخنگوی کاخ سفید، پیشتر گفته بود: «رئیس جمهوری جدید باید از این پس پاسخگوی نقض حقوق بشر در دوران ریاست جمهوری خود باشد. ما قویا از دولت ایران و یا آنهایی که در قدرت هستند می خواهیم زندانیان سیاسی را آزاد کنند و وضعیت حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همه ایرانیان را بهبود بخشند.»

XS
SM
MD
LG