نشست ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای مقابله با گسترش با تسلیحات کشتار جمعی، که تمرکز آن بر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران است، صبح چهارشنبه به وقت شرق آمریکا به ریاست دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده برگزار شد.
پرزیدنت ترامپ در سخنرانی افتتاحیه نشست گفت: ایران بزرگترین کشور حامی تروریسم است و به گروههای تروریستی در کشورهای همسایه سلاح و پول میفرستد و برای همین است که ما از برجام خارج شدیم تا منابع مالی رژیم جمهوری اسلامی را قطع کنیم.
وی با تاکید بر این که رژیم ایران، به همراه روسیه، چشم به جنایتهای رژیم سوریه در استفاده از سلاحهای شیمیایی بسته است، در عین حال از تلاش روسیه، ایران و ترکیه برای آن که در ادلب سوریه جنایتی صورت نگیرد تقدیر کرد و گفت امیدواریم این خویشتنداری ادامه یابد.
رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته نیز در نشست سران مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک رژیم ایران را «دیکتاتوری فاسد» توصیف کرد و گفت نمیتوانیم اجازه دهیم بزرگترین حامی تروریسم جهانی بزرگترین سلاح جهان را داشته باشد و از تمام کشورها میخواهیم آن را منزوی کنند.
رئیس جمهوری آمریکا پس از پایان سخنان خود، از امانوئل ماکرون همتای فرانسوی خود خواست سخنرانی خود را آغاز کند. رئیس جمهوری فرانسه خاطر نشان کرد که همه اعضای شورا یک هدف مشترک دارند، و آن این که نگذارند ایران به سلاح هستهای دسترسی پیدا کند.
آقای ماکرون گفت هر چند در مورد توافق جامع هستهای سال ۲۰۱۵ بین قدرت های جهانی و ایران با رئیس جمهوری آمریکا اختلاف نظر دارم اما با اهداف او موافق هستم، هر چند معتقدم باید با همکاری یکدیگر استراتژی بلندمدتی را بنا کنیم و فقط تنور تحریم را داغ نکنیم.
رئیس جمهوری ایالات متحده در بخش دیگری از سخنان امروز خود به تهدید هستهای کره شمالی هم اشاره کرد و گفت خیلی از خبرهای پشت پرده را ندارید، به زودی خبرهای خوشی درباره کره شمالی خواهید شنید و من امیدوار هستم.
ایالات متحده آمریکا این ماه ریاست دوره ای شورای امنیت را بر عهده دارد، و پرزیدنت ترامپ به عنوان رئیس شورا در جلسه امروز حضور یافت.
پیشتر برخی رسانه های نزدیک به جمهوری اسلامی ایران مدعی شده بودند در جلسه شورای امنیت با ریاست آمریکا به پرونده ایران پرداخته نخواهد شد، اما روز جمعه گذشته پرزیدنت ترامپ در توئیتی به این شایعات پایان داد و نوشت که او ریاست جلسه شورای امنیت درباره ایران را بر عهده خواهد داشت.
پرزیدنت ترامپ جمعه صبح ۳۰ شهریور در توئیتر نوشت: شورای امنیت به ریاست من درباره ایران جلسه تشکیل میدهد.
ایالات متحده از زمان روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ از رفتارهای جمهوری اسلامی و نقض برجام انتقاد کرده است بطوریکه به تازگی، گزارش وزارت خارجه ایالات متحده درباره وضعیت تروریسم در جهان بار دیگر تاکید دارد که جمهوری اسلامی ایران در صدر فهرست حامیان تروریسم قرار دارد.
این چندمین سال پیاپی است که در گزارش وزارت خارجه آمریکا، ایران در صدر حامیان تروریسم قرار می گیرد.
گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره وضعیت تروریسم در جهان می گوید؛ ایران و نیروهای وابسته به این رژیم، برای آشوب و خشونت در کشورهای افغانستان، بحرین، عراق، لبنان و یمن مسئول هستند.
در این گزارش آمده است که جنگجویان ایرانی و شبه نظامیان تحت حمایت ایران مانند حزب الله لبنان، از میدان جنگ در سوریه تا جاهای دیگر حضور دارند.
در این گزارش، درباره وضعیت تروریسم در جهان تاکید شده است که تعداد حملات از سال قبل از آن ۲۴ درصد افزایش یافته است و عمده فعالیت تروریست ها در عراق و مناطقی است که نیروهای داعش حضور دارند.
خروج از برجام
پرزیدنت ترامپ ۱۵ مرداد رسما خروج ایالات متحده را از توافق هسته ای سال ۱۳۹۴ جمهوری اسلامی ایران با کشورهای پنج به علاوه یک موسوم به برجام را اعلام کرد. دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده، که از ابتدا مخالف توافق اتمی ۲۰۱۵ قدرتهای جهانی و ایران بود، با این استدلال که تهران با ادامه برنامه موشکی و اقدامات بدخواهانه اش در خاورمیانه روح برجام را نقض میکند، هشتم ماه مه از آن خارج شد.
از ۱۵ مرداد ماه نیز کاخ سفید بخشی از تحریم های هسته ای ایران را که از زمان توافق برجام تعلیق شده بود، باز گرداند. با بازگشت بخش نخست تحریمها، خرید دلار آمریکا توسط دولت ایران، تجارت فلزات گرانبها، مانند طلا، فروش و تحویل فلزات خام یا نیمه ساخته مانند آلومینیوم و فولاد به ایران، و برخی از داد و ستدهای مالی جمهوری اسلامی ایران مشمول تحریم شد.
دولت ترامپ در نظر دارد در دور بعدی تحریمها در ۴ نوامبر (برابر با ۱۳ آبان)، صادرات نفت و گاز، و داد و ستد مالی با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار دهد.
دولت پرزیدنت ترامپ بارها اعلام کرده است که واشنگتن به دنبال تغییر رژیم در تهران نیست و هدف تغییر رفتار حکومت ایران است و مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز پس از اعلام خروج کاخ سفید از برجام، شروط ۱۲ گانه برای رسیدن به توافق جدید با تهران را اعلام کرد.