کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان اعلام کرد که با شدت گرفتن حملات هوایی اسرائیل در لبنان، هزاران نفر از ساکنان این کشور مجبور به ترک خانههای خود شدهاند و برخی برای در امان ماندن از بمبارانها به سوریه و دیگر مناطق پناه بردهاند.
بر اساس گزارش این نهاد، تاکنون بیش از ۱ میلیون نفر در داخل لبنان آواره شده و حدود ۱۸۵ هزار نفر، عمدتاً سوریها و لبنانیها، به سوریه گریختهاند.
حملات اسرائیل در شب گذشته، جادههای نزدیک به گذرگاه مرزی اصلی «مسنَع» را هدف قرار داد که باعث مسدود شدن این مسیر و توقف کامل تردد خودروها شد.
برخی از آوارگان بهمنظور فرار از منطقه مجبور شدند مسیر مرزی را پیاده طی کنند. در همین حال، ۸۹۲ پناهگاه اضطراری که توسط دولت لبنان برپا شده، تقریباً ظرفیت کامل خود را پر کردهاند و صدها مرد، زن و کودک در نقاط مختلفی از بیروت، از جمله در خیابانهای کرنیش، به ناچار در فضای باز به سر میبرند.
سازمان ملل اعلام کرد که تاکنون بیش از ۲۲۳ هزار اقلام امدادی را بین آوارگان در لبنان توزیع کرده و به بیش از ۷۳ هزار نفر کمکهای مالی چندمنظوره ارائه داده است. این سازمان همچنین در حال بازسازی و حمایت از پناهگاههای موقت و تأمین تجهیزات و کمکهای ضروری به ۴۲ بیمارستان در سراسر لبنان است.
با ادامه این بحران، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان تلاش میکند تا ذخایر امدادی خود را افزایش دهد، اما وضعیت ناپایدار امنیتی و حملات هوایی اسرائیل، ارسال تجهیزات ضروری مانند کیتهای پزشکی برای جراحیهای فوری و محمولههای شامل ۲۰ هزار پتو از اردن را به تأخیر انداخته است.
مقامات سوریه مرزهای خود را برای پذیرش آوارگان لبنانی و دیگر پناهجویان باز نگه داشتهاند. بسیاری از آوارگان به روستاها و شهرهای محل تولد خود بازگشته و برخی دیگر به مراکز اسکان موقت در مناطق دمشق، حمص، لاذقیه و طرطوس پناه بردهاند. تاکنون بیش از ۱۸۰ هزار بسته غذایی و ۱۲۰ هزار اقلام امدادی میان تازهواردان در سوریه توزیع شده است و سازمان ملل با همکاری هلال احمر سوریه در حال انتقال آوارگان به مقاصد نهایی آنها است.
بخش دیگری از آوارگان نیز به عراق پناه بردهاند. بر اساس آمار وزارت کشور عراق، از ۲۴ سپتامبر تاکنون بیش از ۵ هزار نفر وارد این کشور شدهاند. عراق ورود بدون ویزا را برای لبنانیها فراهم کرده و حتی به کسانی که مدارک هویتی ندارند، اجازه ورود داده است.
سازمان ملل هشدار داده است که با نزدیک شدن به فصل زمستان، شرایط برای آوارگان در لبنان و سوریه بدتر خواهد شد و این سازمان نیازمند منابع مالی بیشتری برای مقابله با بحران انسانی است. درخواست کمک ۴۲۵.۷ میلیون دلاری برای لبنان در ۱ اکتبر در بیروت مطرح شده که تاکنون تنها ۲۷ درصد آن تأمین شده است. برای سوریه نیز از بودجه ۴۶۰ میلیون دلاری درخواست شده، بخش ناچیزی تأمین شده و این امر نیاز به حمایت و کمکهای بیشتر بینالمللی را نشان میدهد.