مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن نهادی مستقل سرنوشت بیش از ۱۳۰ هزار فرد مفقودشده در جریان درگیریها در سوریه را بررسی میکند.
این قطعنامه، واکنشی به درخواستهای خانوادههای این افراد است و با رأی مثبت ۸۳ عضو مجمع در مقابل ۱۱ رای منفی و ۶۲ رأی ممتنع توسط ۱۹۳ عضو این مجمع به تصویب رسید.
سوریه از مخالفان این قطعنامه بود و گفت با نهاد جدید همکاری نخواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین، کره شمالی، ونزوئلا و کوبا نیز به این قطعنامه رأی منفی دادند.
نهاد مستقل تحت نظارت سازمان ملل متحد، در راستای «روشن کردن سرنوشت و محل نگهداری افراد مفقودشده و حمایت از قربانیان، بازماندگان و خانوادههای آنها» فعالیت خواهد کرد.
قطعنامه تأکید میکند که طی ۱۲ سال جنگ در سوریه «پیشرفت اندکی» در کاهش رنج خانوادهها و تعیین سرنوشت و محل نگهداری افراد ناپدید شده حاصل شده است.
بر اساس این قطعنامه، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد باید طی ۸۰ روز کاری شرایط را به نهاد جدید ارائه دهد و اقداماتی را برای تأسیس سریع آن انجام دهد.
همچنین دبیرکل سازمان ملل، ۱۰۰ روز کاری فرصت دارد تا گزارشی درباره اجرای قطعنامه ارائه کند.
اولیویه ماس، سفیر لوکزامبورگ در سازمان ملل متحد، پیش از رأیگیری در مجمع عمومی گفت خانوادههای مفقودشدگان به ویژه زنان، در جریان گشتن دنبال عزیزان خود روزانه با مشکلات اداری و قانونی، بلاتکلیفی مالی و آسیبهای عمیقی روبرو میشوند.
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز به عدم هماهنگی کافی میان نهادهای کنونی که به موضوع مفقودشدههای سوریه رسیدگی میکنند اشاره کرد و گفت خانوادهها اغلب ناپدید شدن را به چندین مکان مختلف گزارش میکردند.
بسام صباغ، نماینده سوریه در سازمان ملل متحد، این قطعنامه را «سیاسی» دانست و گفت به وضوح «مداخله آشکار در امور داخلی» سوریه و «رویکرد خصمانه» آمریکا و کشورهای غربی علیه کشورش را نمایان میکند.
او ادعا کرد که به تمامی گزارشهای مفقودشدهها رسیدگی شده است و گفت بر اساس قوانین سوریه و «اطلاعات و منابع موجود»، تحقیقات مستقلی در این رابطه انجام شده است.
جفری دی لاورنتیس، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، پیدا کردن این افراد و بازگرداندن اجساد جانباختگان به خانوادههایشان را «ضرورتی اخلاقی و انسانی» دانست و گفت بسیاری از مفقودشدهها توسط طرفهای درگیر گرفته و یا بازداشت شدهاند از جمله کسانی که به دست عوامل داعش و سایر گروههای تروریستی افتادهاند.
درگیریها در سوریه که سیزدهمین سال خود را پشت سر میگذارد جان نزدیک به نیم میلیون نفر را گرفته و نیمی از جمعیت ۲۳ میلیونی این کشور را آواره کرده است.
کمیسیون بینالمللی مفقودشدهها بر اساس برآوردهای سازمان ملل تخمین زده است که در سال ۲۰۲۱، بیش از ۱۳۰ هزار سوری در نتیجه درگیریها مفقود شدند.
پیشتر، بیش از صد سازمان مدنی و ۲۳ کارشناس حقوق بشر سازمان ملل از مجمع عمومی خواسته بودند تا یک نهاد مستقل برای رسیدگی به وضعیت مفقودشدهها ایجاد کرده و «از حق خانوادهها برای دانستن حقیقت» حمایت کند.