گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران روز جمعه از حکومت ایران خواست سه شهروند ایرانی دوتابعیتی زندانی در آن کشور را که وضعیت سلامتی آنها موجب نگرانی است، فورا آزاد کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، احمد شهید در بیانیهای به همین مناسبت، به ویژه به نازنین زاغری شهروند بریتانیایی ایرانیتباری که اواسط فروردین ماه گذشته هنگام خروج از ایران بازداشت شد، اشاره کرده است.
به رغم آزادی برخی از شهروندان ایرانی آمریکایی زندانی در ایران همزمان با اجرای توافق هستهای با جامعه جهانی در دی ماه گذشته، برخی ایرانیهای دیگر با تابعیت کشورهای خارجی، یا دستگیر شده یا همچنان در زندان هستند.
علاوه بر خانم زاغری، چند ایرانی دیگر که تابعیت کشورهای خارجی را دارند در ایران زندانی هستند؛ از جمله رضا شاهینی، سیامک نمازی و پدرش باقر، که همگی تابعیت آمریکا را دارند و همچنین کمال فروغی که تابعیت بریتانیا را دارد.
هما هودفر، شهروند ایرانی کانادایی، از دیگر افراد زندانی در ایران بود که وزارت خارجه جمهوری اسلامی اوایل مهر ماه اعلام کرد او را «به دلایل انساندوستانه از جمله بیماری» آزاد کرده و از طریق کشور عمان به کانادا بازگشته است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، ضمن استقبال از آزادی هما هودفر به دلایل انساندوستانه، خواستار آزادی فوری دست کم سه زندانی دوتابعیتی دیگر، که درباره سلامتی آنها نگرانیهای جدی وجود دارد، شده است.
به گزاش رویترز، احمد شهید با اشاره به وضعیت نامناسب نازنین زاغری، باقر نمازی و کمال فروغی، نوشته است که محکوم کردن این اشخاص به جرمهایی که برای خود متهمان و وکلای مدافع آنها همچنان مخفی مانده، به سخره گرفتن عدالت است.»
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در ادامه بیانیه امروز خود، به طور ویژه به وضعیت نازنین زاغری اشاره کرده و میگوید، سلامتی او پس از دستگیری در ایران به طور جدی در معرض تهدید قرار گرفته است.
نازنین زاغری رتکلیف، ۳۷ ساله، برای بنیاد خیریه تامسون رویترز، وابسته به خبرگزاری رویترز، کار میکرد و یازدهم مرداده ماه برای اولین بار در دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی حاضر و به پنج سال زندان محکوم شد.
ریچارد رتکلیف همسر او در بیانیهای گفت حکم صادر شده و اتهاماتی علیه همسرش مطرح شده هنوز محرمانه مانده و این حکم را «مجازات بدون ارتکاب به جرم» دانست.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران پیش از آن خانم زاغری را به تلاش برای براندازی نرم نظام جمهوری اسلامی متهم کرده بود؛ اتهامی که هم خانواده او و هم بنیاد تامسون رویترز آن را رد کردهاند.
احمد شهید در بیانیه امروز خود، همچنین به باقر نمازی، شهروند ۸۰ ساله آمریکایی ایرانی تبار که از فوریه گذشته زندانی شده، و کمال فروغی تاجر ۷۷ ساله ایرانی بریتانیایی که از بهار سال ۱۳۹۰ در حبس بسر میبرد، اشاره کرده است.
آقای فروغی به اتهام «جاسوسی» در زندان اوین محبوس است، اما اتهام آقای نمازی هنوز مشخص نشده و تاکنون از دسترسی به وکیل هم محروم بوده است. وضعیت سلامتی هر دو این افراد نامناسب گزارش شده است.
ایران داشتن تابعیت دوگانه برای شهروندان خود به رسمیت نمیشناسد و به همین دلیل به کشورهای متبوع آنها اجازه دسترسی کنسولی نمیدهد.
آقای شهید ماه آینده میلادی جای خود را به عاصمه جهانگیر خواهد داد و خانم جهانگیر از آن پس، در سمت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران فعالیت میکند. مقامات ایران از حضور آقای شهید در ایران جلوگیری کرده و همواره گزارشهای او را رد کردهاند.