لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۶

اوکراین از باز کردن «کریدور بشردوستانه» برای کشتی‌های غیرنظامی در دریای سیاه خبر داد


مسیر تردد کشتی‌های باری در نزدیکی بندر اودسا. ۱۵، ژوئیه ۲۰۲۲. آرشیو
مسیر تردد کشتی‌های باری در نزدیکی بندر اودسا. ۱۵، ژوئیه ۲۰۲۲. آرشیو

اوکراین روز پنجشنبه گفت که یک «کریدور بشردوستانه» در دریای سیاه باز کرده است تا تردد کشتی‌های باری که از زمان شروع جنگ در بنادر آن گرفتار شده‌اند، از سر گرفته شود.

کی‌یف اعلام کرد که این کریدور در ابتدا برای کشتی‌هایی مانند کشتی‌های کانتینری اعمال می‌شود که از زمان تهاجم روسیه در بنادر اوکراین گیر کرده‌اند و تحت پوشش «توافق غلات» قرار ندارند.

رویترز در گزارش خود می‌گوید که این ابتکار اوکراین می‌تواند آزمون بزرگی برای توانایی این کشور در بازگشایی خطوط دریایی در زمانی باشد که روسیه با خروج از «توافق غلات» در ماه گذشته تلاش می‌کند محاصره عملی بنادر دریای سیاه را دوباره اعمال کند. این توافق در ژوئیه سال گذشته با هدف جلوگیری از بحران جهانی مواد غذایی با میانجی‌گری ترکیه و سازمان ملل بین اوکراین و روسیه امضاء شد، اما مسکو ماه گذشته از تمدید آن خودداری کرد.

نیروی دریایی اوکراین در بیانیه‌ای گفت که باز کردن این کریدور قبلاً مستقیماً به سازمان بین‌المللی دریانوردی پیشنهاد شده بود.

در این بیانیه آمده است: «این مسیرها عمدتاً برای کشتی‌های غیرنظامی استفاده می‌شود که از آغاز تهاجم گسترده روسیه در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، در بنادر چورنومورسک، اودسا و پیودنی متوقف شده بودند.»

این بیانیه همچنین تاکید کرده است که مالکان و یا کاپیتان‌های این کشتی‌ها رسماً تأیید کرده‌اند که با توجه به شرائط فعلی اجازه عبور از این مسیرها را خواهند داشت و خطرات ناشی از مین‌ها و تهدید نظامی روسیه همچنان وجود دارد.

سخنگوی نیروی دریایی اوکراین به رویترز گفت: «تردد کشتی‌ها در این کریدور بسیار شفاف خواهد بود، ما دوربین‌هایی را روی کشتی‌ها قرار می‌دهیم تا نشان داده شود که این یک مأموریت صرفاً بشردوستانه است و هیچ هدف نظامی ندارد.»

به گزارش رویترز، حدود ۶۰ کشتی تجاری از زمان تهاجم روسیه در بنادر اوکراین گیر افتاده‌اند.

روسیه از زمان خروج از «توافق غلات» گفته است که با هر کشتی که به بنادر اوکراین نزدیک شود به عنوان کشتی‌های نظامی احتمالی برخورد خواهد کرد. کی‌یف با تهدیدی مشابه به کشتی‌هایی که به بنادر روسیه یا بنادر اوکراینی تحت کنترل مسکو نزدیک می‌شوند، پاسخ داده است.

سازمان ملل گفته است که تصمیم روسیه برای خروج از این توافق، خطر تشدید بحران جهانی غذا را به‌ویژه در کشورهای فقیر وخیم‌تر خواهد کرد.

مسکو می‌گوید تنها در صورتی به «توافق غلات» باز می‌گردد که شرایط بهتری برای صادرات غذا و کود خود دریافت کند. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، می‌گوید امیدوار است ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، را به بازگشت به این توافق متقاعد کند.

XS
SM
MD
LG