لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۷

اوکراین می‌گوید روسیه در حال برنامه‌ریزی برای حمله به مراکز هسته‌ای این کشور است


 آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین
آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین

آندری سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین، روز شنبه ۳۱ شهریور گفت که روسیه در حال برنامه‌ریزی برای حمله به مراکز هسته‌ای این کشور پیش از فرا رسیدن زمستان است.

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، او از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و متحدان اوکراین خواست تا ماموریت‌های نظارتی دائمی در نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین ایجاد کنند.

وزیر امور خارجه اوکراین در حساب کاریری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که بررسی‌های سازمان اطلاعاتی اوکراین نشان می‌دهد که روسیه قصد دارد مراکز حیاتی انرژی هسته‌ای این کشور را هدف قرار دهد.

روسیه هنوز درباره ادعای اوکراین اظهارنظری نکرده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ناظر هسته‌ای سازمان ملل متحد، به درخواست خبرگزاری «رویترز» برای اظهارنظر پاسخی نداده است.

آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس‌جمهوری اوکراین، نیز خواستار واکنش سریع جهانی به تهدید احتمالی حمله به تاسیسات هسته‌ای این کشور شد. او در شبکه پیام‌رسان «تلگرام» گفت که آمادگی برای یک سناریوی فاجعه هسته‌ای احتمالی از سوی روسیه «تروریست» ضروری است.

آندری یرماک، از جهان به ویژه کشورهای غربی خواست تا با اقدامات «فوری و ضروری» خود مانع بروز یک فاجعه هسته‌ای شوند.

در خبری دیگر رویترز به نقل از منابع آگاه می‌نویسد که جمهوری اسلامی به روسیه موشک بالستیک ارسال کرده ولی پرتاب‌گرهای آنها را در اختیار مسکو قرار نداده است.

به گفته سه منبع آگاه، تهران پرتاب‌گرهای متحرک را همراه با موشک‌های بالستیک کوتاه بردی که به گفته واشنگتن هفته گذشته به روسیه فرستاد، تحویل نداده است.

این منابع، شامل یک دیپلمات اروپایی، یک مقام اطلاعاتی اروپایی و یک مقام آمریکایی، گفتند که مشخص نیست چرا جمهوری اسلامی موشک‌های «فتح ۳۶۰» را بدون پرتاب‌گرها به روسیه فرستاده است.

عدم ارسال پرتاب‌گرها پرسش‌های جدی را درباره قابلیت عملیاتی موشک‌های فرستاده شده به روسیه مطرح می‌کند.

این مقام آمریکایی که مانند دیگر منابع به شرط ناشناس ماندن اظهار نظر کرد، می‌گوید که جمهوری اسلامی در زمان اعلام آمریکا درباره تحویل موشک‌ها به روسیه، پرتاب‌گرها را تحویل نداده بود.

مقام اطلاعاتی اروپایی بدون اشاره به جزئیات گفت که آنها انتظار ندارند جمهوری اسلامی پرتاب‌گرها را به روسیه بدهد.

دو کارشناس به رویترز گفتند دلایل متعددی برای ارسال نشدن پرتاب‌گرها وجود دارد. به گفته آنها روسیه ممکن است با تغییر دادن کامیون‌ها مانند ایران از آنها برای حمل موشک استفاده کند.

از طرفی احتمال دارد که جمهوری اسلامی با عدم ارسال پرتاب‌گرها می‌خواهد تنش را کاهش دهد تا فضایی برای گفت‌وگو با قدرت‌های غربی ایجاد شود.

رابرت وود، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، اخیرا در نشست شورای امنیت این سازمان گفت روسیه طی ماه جاری میلادی نخستین محموله شامل صدها موشک بالستیک ساخت ایران را دریافت کرده است.

به گفته او، ایران و روسیه در اواخر سال گذشته میلادی قرارداد تسلیح مسکو به موشک‌های ایرانی را امضا کردند و تابستان سال جاری پرسنل ایرانی استفاده از موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد «فتح ۳۶۰» را به پرسنل نظامی روس آموزش دادند.

او در ادامه گفت موشک‌های تحویل داده شده به روسیه دارای بُرد حداکثر ۷۵ مایل هستند و به روسیه این امکان را می‌دهند که موشک‌های دوربُرد خود را برای حمله به نقاط دوررس‌تر اوکراین نگه دارد، زرادخانه تسلیحاتی خود را گسترش دهد، و قادر به تخریب اغلب زیرساخت‌های اوکراین در آستانه فصل زمستان شود.

رابرت وود این اقدام جمهوری اسلامی را تحولی «بسیار بی‌ثبات‌کننده» خواند که بر رنج‌های مردم اوکراین خواهد افزود.

معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل یادآور شد که جمهوری اسلامی طی دو سال و نیم گذشته هزاران پهپاد در اختیار روسیه قرار داده که لشکریان پوتین از آنها برای حمله به غیرنظامیان اوکراینی و زیرساخت‌های غیرنظامی استفاده کرده‌اند.

منبع: رویترز

XS
SM
MD
LG