درحالی که تنش ها بین مسکو و غرب بر سر بحران اوکراین بالا گرفته است، ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه روز جمعه وارد کریمه شد و در سخنانی در بندر سواستوپول گفت سال ۲۰۱۴ در یادها خواهد ماند.
سفر ولادیمیر پوتین به کریمه در حالی صورت می گیرد که نیروهای مسلح روسیه در مراسمی به عنوان «روز پیروزی»، که هر سال به مناسبت پیروزی بر آلمان نازی در جنگ جهانی دوم برگزار می شود، قدرت خود را به نمایش گذاشتند.
ساعاتی بعد، جن ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده سفر پوتین به کریمه را «تحریک کننده» و «غیر لازم» خواند و گفت کریمه متعلق به اوکراین است و «ما گام های غیرقانونی و نامشروعی که روسیه در این زمینه برداشته است را به رسمیت نمی شناسیم.«
شبه جزیره کریمه، اواخر اسفند ماه گذشته، در پی برگزاری یک همه پرسی از اوکراین جدا شد، که به اختلاف بین کیف و مسکو دامن زد. این نخستین سفر رئیس جمهوری روسیه به کریمه پس از جدایی آن از اوکراین است.
پوتین که در جمع سربازان قدیمی و افسران ارتش در بندر سواستوپول کریمه - ستاد ناوگان روسیه در دریای سیاه - سخن می گفت از سال ۲۰۱۴ به عنوان سالی که در یادها خواهد ماند یاد کرد و گفت «مردمی که در این جا زندگی می کنند تصمیم گرفتند با روسیه بمانند» و بنابراین، بر «وفاداری به واقعیت تاریخی و خاطره اجداد خود» تاکید کردند.
پیشتر در بامداد جمعه و پیش از سفر به کریمه، آقای پوتین از جایگاه ویژه در میدان سرخ مسکو از رژه ۱۱ هزار سرباز سان دید و از تجهیزات عظیم نظامی روسیه، که به مناسبت مراسم سالانه «روز پیروزی» به نمایش گذاشته شد، دیدن کرد.
همزمان با سفر پوتین به این منطقه تازه جدا شده از اوکراین، درگیری هایی در روز جمعه بین نیروهای امنیتی اوکراین و شبه نظامیان طرفدار روسیه در شهر ماریوپل در جنوب شرقی اوکراین در گرفت.
این درگیری های از آنچه که اوایل هفته رخ داد سنگین تر گزارش شده، بطوری که شاهدان می گویند تانک های اوکراینی به سوی صحنه درگیری درحرکت هستند. منابع محلی نیز گفتند دست کم ۲ نفر جان سپرده اند و ۸ نفر هم مجروح شده اند.
به گفته وزیر کشور دولت موقت اوکراین، نیروهای امنیتی آن کشور حدود ۲۰ شورشی طرفدار روسیه که سعی داشتند ستاد پلیس را تصرف کنند را کشتند. به گفته شاهدان عینی، این ستاد در جریان درگیری ها آتش گرفت و در ویدیویی که در ماریوپل از آن حادثه گرفته شده، ستون دودی که از منطقه برخاسته بود مشخص است.
جدایی طلبان طرفدار روسیه در مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین قصد دارند روز یکشنبه همه پرسی در باره استقلال از کیف را برگزار کنند، هرچند پوتین خواسته است رای گیری به تاخیر انداخته شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی می نویسد، هنوز روشن نیست با توجه به پیشنهاد پوتین و تصمیم جدایی طلبان برای برگزاری همه پرسی طبق برنامه اعلام شده، آیا مسکو نتایج آن را برسمیت خواهد شناخت یا نه؛ نتیجه ای که بر تنش ها خواهد افزود.
در گزارش آسوشیتدپرس آمده است هدف از پیشنهاد روسیه برای به تاخیر انداختن همه پرسی شاید این باشد که مسکو می خواهد این طور وانمود کند که سعی می کند بحران را فرو بنشاند.
در عین حال رد پیشنهاد پوتین توسط شورشیان موجب شده است که برخی بگویند آنها از مسکو دستور نمی گیرند و این یک حرکت مردمی حقیقی است که علیه آن چه که تهدید نسل کشی تلقی می شود، به راه افتاده است.
اوکراین و کشورهای غربی حامی آن روسیه را متهم به دخالت در امور داخلی اوکراین می کنند. مسکو این اتهام را رد می کند و می گوید از حقوق روس زبانان اوکراین حمایت می کند.