شرکت دولتی «انرگواتوم» اوکراین، مسئول اداره نیروگاه هستهای زاپوریژیا، روز چهارشنبه هشدار داد که روسیه قصد دارد بیش از ۳۰۰۰ کارگر را از شهری که نیروی انسانی شاغل در این نیروگاه را تامین میکند، تخلیه کند.
«انرگواتوم» اعلام کرد که در حال حاضر این نیروگاه، که بزرگترین نیروگاه هستهای اروپاست با «کمبود فاجعهبار پرسنل ماهر» رو بهرو است و تخلیه پرسنل اوکراینی ساکن در شهر «اِنِرهودار» باعث «تشدید مشکل بسیار فوری کمبود نیروی انسانی کافی برای اطمینان از عملکرد ایمن» نیروگاه زاپوریژیا خواهد شد.
مقامهای اوکراینی در روزهای اخیر هشدارهای مشابهی در این مورد ابراز داشتهاند.
از همان مراحل اولیه تهاجم روسیه به اوکراین، کنترل این نیروگاه و نحوه برقراری ایمنی و امنیت آن مورد مناقشه بوده است. در اثر حملات نیروهای روسیه، نیروگاه دچار آتشسوزیهای متعددی شد که هر بار مهار شدند. گفته میشود که این نیروگاه در صورت انفجار، قدرتی معادل ۱۰ برابر نیروگاه اتمی چرنوبیل را آزاد خواهد کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی وابسته به سازمان ملل بارها نگرانیهای خود از ایمنی و امنیت این نیروگاه را به دلیل نزدیکی به میدان نبرد نیروهای دو کشور و هم در مورد شرایط کارکنان نیروگاه ابراز داشته است.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس، روز یکشنبه گفت که وضعیت اطراف نیروگاه «به طور فزایندهای، غیرقابلپیشبینی و بالقوه خطرناک میشود» و با تاکید بر محافظت از این نیروگاه افزود: «باید اکنون برای جلوگیری از یک حادثه هستهای شدید و پیامدهای آن بر مردم و محیطزیست اقدام کنیم.»
«انرگواتوم» گفته است که با بسیج گروههایی از کارکنان که همچنان در مناطق تحت کنترل اوکراین هستند و نیز متخصصان دیگر نیروگاههای هستهای این کشور، تمام تلاش خود را برای تضمین ایمنی و امنیت نیروگاه زاپوریژیا انجام خواهد داد.
فاجعه هستهای چرنوبیل در اردیبهشت سال ۱۳۶۵ پس از انفجار یکی از رآکتورهای این نیروگاه هستهای در شمال اتحاد شوروی سابق رخ داد و از لحاظ هزینه، تلفات و پیامدهای ناشی از آن، بدترین حادثه هستهای در تاریخ محسوب می شود.