پس از آنکه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد که به تهاجم خونین خود در اوکراین تا «پایان آن به طور کامل» ادامه میدهد، روسای جمهور لهستان، لیتوانی، لتونی و استونی روز چهارشنبه برای نشان دادن حمایت خود از اوکراین، راهی کییف، پایتخت این کشور شدند.
این چهار رئیسجمهوری به تعداد فزایندهای از سیاستمداران اروپایی میپیوندند که برای نشان دادن حمایت خود از اوکراین به کییف سفر کردهاند.
رئیس جمهور لیتوانی، گیتاناس ناوسدا، گفت قصد سفر رهبران اروپایی به کییف ارسال یک «پیام قوی در حمایت سیاسی و کمک نظامی» از اوکراین است.
در همین حال رئیسجمهوری آلمان، فرانک والتر اشتاین مایر، نیز قصد داشت همزمان از کییف بازدید کند، اما به نوشته رویترز، اوکراین از این دیدار استقبال نکرده است.
روزنامه آلمانی بیلد گزارش داده است که زلنسکی به دلیل روابط نزدیک اشتاین مایر با روسیه در سالهای اخیر و حمایت او از خط لوله گاز نورد استریم-۲ که برای دو برابر کردن جریان گاز روسیه به آلمان طراحی شده است، برنامه ای اشتاین مایر برای سفر را رد کرده است.
این درحالی است که پروژه خط لوله گاز نورد استریم-۲ اکنون به حالت تعلیق درآمده است.
ادعای روسیه در باره تسلیم شدن نیروهای اوکراینی
به نوشته آسوشیتدپرس، در یکی از مهم ترین نبردهای جنگ، روسیه مدعی شده است که بیش از هزار سرباز اوکراینی در بندر محاصره شده ماریوپول در جنوب شرق اوکراین، تسلیم شده اند.
در همین حال بیبیسی نیز گزارش داده است که، آیدن آسلین، یک مرد بریتانیایی که همراه با ارتش اوکراین در ماریوپول میجنگد، با مادر و یکی از دوستانش تماس گرفته و گفته است که غذا، مهمات و دیگر موارد مورد نیاز او و همرزمانش تمام شده است و تسلیم خواهند شد.
صدای آمریکا قادر نیست صحت این اطلاعات را به طور مستقل تأیید کند.
به گفته مقامات غربی، روسیه تهاجم به اوکراین را با هدف تصرف کییف، سرنگونی دولت و ایجاد یک دولت حامی مسکو، در ۲۴ فوریه آغاز کرد. این تهاجم هفت هفتهای هزاران کشته و میلیونها بیخانمان برجای گذاشته است.
استقبال زلنسکی از سخنان بایدن
در ایالات متحده، رئیس جمهوری این کشور، جو بایدن، روز سهشنبه برای نخستین بار اقدامات روسیه در اوکراین را «نسل کشی» خواند و گفت: «پوتین فقط در تلاش است حتی فکر اوکراینی بودن را از میان ببرد.»
زلنسکی استفاده بایدن از این عبارت را تحسین کرد و گفت: «نامیدن چیزها به نام (واقعی) آنها برای ایستادگی در برابر شیطان ضروری است.»
گفتوگوی تلفنی وزیرخارجه اوکراین و همتای ایرانیاش
دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین نیز روز چهارشنبه ۲۴ فروردین با انتشار توئیتی گفت که با همتای ایرانیاش تلفنی گفتوگو کرده است.
کولبا در این توئیت نوشته است که امیرحسین عبداللهیان تاکید کرده است که جمهوری اسلامی «مخالف جنگ روسیه با اوکراین است و از راهحلی دیپلماتیک» حمایت میکند.
کولبا در این توئیت، از اینکه امیرعبداللهیان خبر مربوط به انتقال تسلیحات به روسیه از سوی شرکتهای ایرانی را رد کرده، ابراز خشنودی کرده و از گسیل تیم پزشکی ایرانی به اوکراین قدردانی کرد.
ادامه بررسی احتمال استفاده روسیه از تسلیحات شیمیایی
در همین حال اوکراین در حال بررسی راستیآزمایی استفاده روسیه از تسلیحیات شیمیایی در یک حمله اخیر پهپادی به ماریوپول است. برخی گزارشها میگویند یک پهپاد مادهای سمی را بر فراز آسمان شهر منتشر کرده است. آسوشیتدپرس مینویسد این ادعای «هنگ آزوف»، که یک گروه راست افراطی که اکنون بخشی از ارتش اوکراین است، به طور مستقل قابل تأیید نیست. این هنگ مدعی شده است که لطمات جدی در این حمله وارد نشده است.
تحقیقات در مورد جنایات جنگی علیه غیرنظامیان اوکراین در حال انجام است، از جمله در مورد جنایاتی که پس از عقب نشینی مسکو از شهرها و شهرکهای اطراف کییف فاش شد.
زلنسکی گفت که شواهد «بیرحمی غیرانسانی» از جمله موارد ادعای تجاوز جنسی به زنان و کودکان در بوچا، و سایر حومههای کییف همچنان پدیدار میشود.
وزارت کشور اوکراین اوایل روز چهارشنبه اعلام کرد که بیش از ۷۲۰ نفر در حومه کییف که توسط نیروهای روسیه اشغال شده بود کشته و بیش از ۲۰۰ نفر مفقود هستند. مقامات میگویند تعداد تلفات ممکن است با جستوجوهای بیشتر افزایش یابد.