در حالی که دولت اوکراین نیروهای ویژه پلیس را به شهر آشوب زده اودسا در جنوب غربی آن کشور اعزام کرده است، شورشیان طرفدار روسیه روز دوشنبه یک هلیکوپتر اوکراینی را در شهر اسلاویانسک در شرق آن کشور سرنگون کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای ویژه پلیس اوکراین قرار است با نیروهای پلیس محلی در شهر اودسا در جنوب غربی اوکراین – که در مهار آشوب های روز جمعه و حفاظت از پایگاهی که شورشیان در آن در بازداشت بسر می بردند ناتوان بودند – جایگزین شوند.
به گفته این خبرگزاری، برخلاف بافت جمعیتی شرق اوکراین که متمایل به روسیه هستند، جمعیت شهر بندری اودسا ترکیبی از شهروندان روس تبار، اوکراینی، گرجی و تاتار است و روز دوشنبه در مجموع، آرامش در آن شهر برقرار شده بود. اما در مناطق شرقی اوکراین ، درگیری ها در شهر اسلاویانسک، که تبدیل به سنگری برای جدایی طلبان طرفدار روسیه شده است، شدت یافت.
وزارت کشور اوکراین اعلام کرد که ۵ نفر از نیروهای شبه نظامی پلیس اوکراین امروز کشته شدند و از آن طرف هم شورشیان گفته اند ۴ نفر از آنها جان خود را در درگیری های روز دوشنبه از دست دادند.
وزارت دفاع اوکراین نیز اعلام کرد که شورشیان یک هلیکوپتر نظامی متعلق به ارتش اوکراین را سرنگون کردند. این هلیکوپتر در آب های یک رودخانه سقوط کرد، اما همه سرنشینان آن از مرگ نجات یافتند. از میزان جراحات وارده به آنها گزارشی در دست نیست. این چهارمین هلیکوپتری بود که از روز جمعه تا کنون با استفاده از سلاح های سنگین سرنگون می شود.
همزمان مسکو از کیف خواسته است که «به خونریزی ها پایان دهد، نیروهایش را به عقب بکشد و در نهایت به پای میز مذاکره بنشیند.» وزارت امور خارجه روسیه با انتشار یک گزارش ۸۰ صفحه ای به موارد «نقض حقوق بشر» در اوکراین در ۶ ماه گذشته پرداخته و دولت جدید اوکراین و حامیان غربی آن را مسئول آن دانسته است.
اوکراین و کشورهای غربی روسیه را متهم می کنند که در پی ایجاد بی ثباتی در آن کشور است و با استقرار نیروهای ویژه اش در نواحی مرزی، ناآرامی ها را هدایت می کند؛ همانطور که در زمستان گذشته با جدا کردن کریمه از اوکراین این کار را کرد. مسکو اما این اتهامات را رد کرده و می گوید از شهروندان روس تبار و روس زبان اوکراینی حمایت می کند.
با این حال تلاش های دیپلماتیک برای کاستن از شدت بحران ادامه دارد. آلمان روز یکشنبه اعلام کرد که در تلاش است تا دور دوم گفتگوها بین مقام های روسیه، اوکراین، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا برگزار شود.
دور اول مذاکرات چهارجانبه اواخر فروردین ماه در ژنو برگزار شد و طرفین توافق کردند ضمن خلع سلاح گروه های شبه نظامی غیرقانونی و تخلیه ساختمان های اشغال شده، برای کاستن از شدت بحران گام های عملی بردارند. اما با گذشت بیش از دو هفته این توافق هنوز عملی نشده و دو طرف همدیگر را به نقض توافق بدست آمده متهم می کنند.