ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، برای شرکت در مراسم هشتادمین سالگرد نبرد نرماندی، «روز دی»، به فرانسه سفر کرد تا ضمن دیدار با رهبران کشورهای غربی، برای جلب حمایت بیشتر آنها به منظور مقابله با تهاجم نظامی روسیه تلاش کند.
در همین حال، به گزارش آسوشیتدپرس، پهپادهای اوکراینی روز پنجشنبه ۱۷ خرداد، یک پالایشگاه نفت و یک انبار سوخت را در مناطق مرزی روسیه هدف قرار دادند و بر فشار خود برای ایجاد اختلال در ماشین جنگی کرملین افزودند.
حملات پهپادی اوکراین به مراکز نفتی روسیه در مناطق روستوف و بلگرود باعث انفجار و آتشسوزیهای گسترده شد ولی هنوز از خسارات وارده اطلاعی در دست نیست.
در هفتههای اخیر، اوکراین تعدادی از مراکز نفتی و انرژی در نقاط مختلف روسیه را هدف قرار داده است و تلاش میکند تا از فشار نظامی این کشور در جبهه شرقی اوکراین بکاهد.
ارتش اوکراین در حال مبارزه برای جلوگیری از پیشروی روسیه در مناطق شرقی، از جمله مناطق مرزی خارکیف و دونتسک است.
به دنبال کمبود جنگافزار، مهمات، و نیروی نظامی، روسیه موفق به پیشروی آرام در برخی از مناطق شده و کییف را در موقعیت دشواری قرار داده است.
سفر آقای زلنسکی یک روز پس از آن انجام میشود که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز چهارشنبه ۱۵ خرداد، هشدار داد که مسکو میتواند تسلیحات دوربرد خود را در اختیار سایرین قرار دهد تا اهداف غربی را مورد حمله قرار دهند.
این تهدید پس از آن مطرح شد که شماری از کشورهای عضو ناتو گفتند به اوکراین اجازه خواهند داد از سلاحهایی که به کییف تحویل میدهند، برای حمله به خاک روسیه استفاده کند.
جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، در مقابل تهدید اخیر ولادیمیر پوتین تاکید کرد که واشنگتن محدودیتهایی را در مورد چگونگی استفاده اوکراین از سلاحهای آمریکایی در داخل روسیه اعمال کرده است.
بایدن در مصاحبهای که روز پنجشنبه از شبکه خبری «ایبیسی» پخش شد، گفت: قرار نیست از سلاحهای ارسالی به اوکراین برای حمله به مسکو یا کرملین استفاده شود.
او افزود که اوکراین مجوز استفاده از این تسلیحات را «در آن سوی مرز» دریافت کرده است، اما این حملات متوجه مکانهایی خواهد بود که روسیه دارای میزان قابل توجهی سلاحهای متعارف است و از آنها برای جنگ در اوکراین و کشتن شهروندان این کشور استفاده میکند.
رئیسجمهوری آمریکا ضمن نگرانی از رفتار پوتین، او را «دیکتاتور» توصیف کرد.
در این حال، دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه، گفت که سخنان پوتین «تغییر قابل توجهی در سیاست خارجی» مسکو است و افزود که «اجازه دهید آمریکا و متحدانش تأثیر استفاده مستقیم از تسلیحات روسی توسط دیگران را احساس کنند.»
او با تأکید بر اینکه پوتین به عمد به نام کشورهای دریافتکننده بالقوه تسلیحات روسی اشاره نکرد، گفت که مسکو میتواند به سراغ هر کشوری برود که آمریکا و متحدانش را «دشمن» خود میداند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، نیز روز پنجشنبه گفت که استفاده از تسلیحات غربی علیه روسیه «به طور قطع، عواقبی» به دنبال خواهد داشت.
ولادیمیر پوتین مدعی است که استفاده از برخی تسلیحات غربی مانند موشکهای کنترلشونده، شامل انتخاب اهداف توسط پرسنل نظامی آن کشورها نیز میشود و بنابراین مسکو میتواند گامهای «نامتقارنی» را در سایر نقاط جهان بردارد. ارتش آمریکا میگوید که اهداف موشکهایی را که به اوکراین میدهد، انتخاب نمیکند.
ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، هم روز پنجشنبه گفت که این پیمان هیچ برنامهای برای اعزام نیرو به اوکراین ندارد و اضافه کرد که ناتو به حمایت خود از اوکراین در چهارچوبهای مشخص، افزایش کمکها، و تعهد مالی طولانی به این کشور، تا هر زمان که نیاز باشد، ادامه خواهد داد.