در حالی که درگیری میان ارتش با شورشیان جدایی طلب در شرق اوکراین ادامه دارد، سخنگوی ارتش اوکراین روز یکشنبه درخواست آتش بس شورشیان را رد کرد و خواستار تسلیم آنها شد.
روز شنبه جدایی طلبان گفته بودند برای جلوگیری از «فاجعه انسانی» در مناطق شرقی اوکراین، آماده آتش بس هستند. اما روز یکشنبه آندرئی لایسنکو، سخنگوی ارتش اوکراین درخواست شورشیان را رد کرد و آنها را فراخواند تا «پرچم های سفید» را به علامت تسلیم بالا ببرند و سلاح ها را بر زمین بگذارند.
آقای لایسنکو گفت نیروهای اوکراین حلقه محاصره را در اطراف دونتسک تنگتر کرده اند و برای جدایی طلبان راهی جز تسلیم باقی نمانده است.
جدایی طلبان هم از درخواست آتش بس انصراف دادند و روز یکشنبه گفتند هر آتش بسی باید «دوجانبه» باشد. آنها اظهار کردند دولت اوکراین قادربه دستیابی به توافق نیست و هر بحثی بر سر آتش بس «بی مورد» است.
ارتش اوکراین همچنان شورشیان را در سنگرهای باقی مانده شان در شهرهای دونتسک و لوهانسک هدف قرار داد. گزارش ها روز یکشنبه از بمباران شدید در دونتسک درگیری شدید در لوهانسک حکایت داشت.
در منطقه کیوفسکی در شش کیلومتری مرکز دونتسک دود غلیظی برفراز ساختمان اصلی شرکت مخابرات اوکراین دیده می شد، و پنجره ها و بالکن آپارتمان های یک مجتمع مسکونی مجاور آن هم خرد شد و به ساختمان آسیب کلی رسید.
در همین حال، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه از گفتگوها میان مقامات مسکو با کیف، کمیته بین المللی صلیب سرخ و سازمان ملل خبرداد:
«به نظر ما اکنون اولویت با رسیدن به توافق با طرف اوکراینی، کمیته بین المللی صلیب سرخ و آژانس های سازمان ملل درباره ضرورت ارسال کمک های انساندوستانه به لوهانسک و دونتسک است.»
وزارت خارجه آمریکا می گوید روز شنبه جان کری در گفتگوی تلفنی با همتای روسش اشاره کرده که بهترین نحوه رساندن کمک های انساندوستانه به اوکراین از طریق سازمان های بین المللی است که اکنون در منطقه حضور دارند.
آقای کری به سرگئی لاوروف گفت روسیه نباید به بهانه حفظ صلح یا ارسال کاروان های کمک انساندوستانه در امور اوکراین دخالت کند.
تا هفته گذشته، روسیه ۲۰،۰۰۰ نیرو در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده بود.
به گفته مقامات کاخ سفید باراک اوباما و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان روز شنبه در گفتگوی تلفنی توافق کردند که هرگونه مداخله روسیه در امور اوکراین که بدون رضایت دولت کیف انجام گیرد، نقض حقوق بین الملل محسوب می شود و عواقب مضاعفی به دنبال خواهد داشت.
دولت اوکراین در چند هفته گذشته مناطقی را که شورشیان به تصرف درآورده بودند، بازپس گرفته، شورشیان را شهرهای کوچکتر در استان دونتسک بیرون رانده و شهر دونتسک را در محاصره گرفته است.
فرماندهان نظامی می گویند ارتش بی وقفه و بدون برخورد با مانعی پیشروی کرده و لوهانسک، دومین سنگر شورشیان را هم محاصره کرده؛ اما شورشیان در دونتسک «وضعیت محاصره» اعلام کرده اند. دونتسک بزرگترین شهری است که در کنترل شورشیان است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد حوالی ظهر یکشنبه در مدتی کمتر از نیم ساعت، صدای ۲۵ انفجار شدید شنیده شد. در بمباران های شب قبل، ده ساختمان مسکونی، یک بیمارستان و یک فروشگاه تخریب شد.
ماکسیم راوینسکی، سخنگوی شورای شهر دونتسک، روز شنبه به آسوشیتدپرس گفت به بیش از ۲،۰۰۰ ساختمان مسکونی خساراتی وارد شده است.
دستکم ۳۰۰،۰۰۰ نفر از جمعیت یک میلیونی دونتسک در پی بالا گرفتن درگیری میان ارتش با شورشیان جدایی طلب، از شهر گریخته اند. سازمان ملل می گوید از شروع درگیری ها در فروردین ماه تا کنون بیش از ۱،۳۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند.