لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۰

محکومیت‌‌ جهانی «نسل‌کشی» روسیه در اوکراین؛ قربانیان از نزدیک مورد اصابت گلوله قرار گرفته‌اند


یک جسد در بوچا، اوکراین
یک جسد در بوچا، اوکراین

در پی انتشار شواهد کشتار عمدی غیرنظامیان در اوکراین، روسیه روز دوشنبه با موج جدیدی از محکومیت‌های جهانی مواجه شد. برخی از رهبران غربی در واکنش به پیدا شدن اجساد صدها غیرنظامی اوکراینی در مناطقی که پیشتر در اطراف کی یف، پایتخت اوکراین، تحت کنترل نیروهای روس بود خواستار اعمال تحریم‌های بیشتر علیه روسیه شدند.

مسکو نیز همچنان به حملات خود در شرق اوکراین ادامه می‌دهد.

وزیر دفاع آلمان به اتحادیه اروپا پیشنهاد داد تا درباره ممنوعیت واردات گاز روسیه بحث کند، اما مقامات عالی‌رتبه‌تر این علامت را پیشتر فرستاده‌اند که تحریم فوری گاز روسیه امکان‌پذیر نیست. آسوشیتدپرس می‌نویسد این نشان می‌دهد که رهبران اتحادیه ممکن است در کوتاه‌مدت برای تشدید تحریم‌های شدید علیه روسیه مشکل داشته باشند.

مقامات اوکراینی گفتند که اجساد ۴۱۰ غیرنظامی در شهرهای اطراف کی‌یف، که در روزهای اخیر از نیروهای روسیه بازپس گرفته‌اند، پیدا شده است. در بوچا، شمال غربی پایتخت، خبرنگاران آسوشیتدپرس اجساد ۲۱ نفر را دیدند. به نظر می رسد که شماری از قربانیان از فاصله نزدیک مورد اصابت گلوله قرار گرفته اند. دستان برخی از کشته شدگان از پشت بسته شده بود.

در موتیژین، در غرب کی‌یف، خبرنگاران آسوشیتدپرس اجساد چهار نفر را دیدند که به نظر می رسید از فاصله نزدیک مورد اصابت گلوله قرار گرفته و به داخل گودال پرتاب شده‌اند. ساکنان شهر گفتند که اجساد شهردار، پسرش و شوهرش که دستان و چشمانشان بسته شده بود نیز در میان آنها بود.

تصاویر اجساد پخش شده در شهرها موجی از خشم علیه روسیه را به راه انداخته است که می‌تواند نقطه عطفی در این جنگ تقریبا شش هفته‌ای باشد. تحریم‌ها اما تاکنون نتوانسته تهاجم مسکو را متوقف کند و در عوض با افزایش قیمت‌های انرژی، و کنترل‌های شدید بر بازار ارز روسیه، تأثیر آن‌ها کمرنگ کرده شده است به طوری که ارزش روبل پس از یک سقوط اولیه بار دیگر افزایش قابل توجهی یافته است.

رهبران غربی و اوکراینی پیشتر روسیه را به جنایات جنگی متهم کرده بودند و دادستان دیوان کیفری بین‌المللی تحقیقاتی را برای بررسی این درگیری آغاز کرده است. اما آخرین گزارش‌ها از پیدا شدن اجساد صدها غیرنظامی و انتشار تصاویر آنها محکومیت‌ها علیه روسیه را بیش از پیش تشدید کرده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، و برخی از رهبران غربی تا آنجا پیش رفتند که روسیه را به «نسل‌کشی» متهم کردند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، این اتهامات را رد کرده است و صحنه های کشتار در اطراف کی‌یف را به عنوان یک اقدام «مدیریت شده» برای «تحریکات ضد روسیه» توصیف کرد. لاورف گفت که شهردار بوچا یک روز پس از خروج نیروهای روس از منطقه در هفته گذشته هیچ اشاره‌ای به جنایات نکرد، اما دو روز بعد از اجساد زیادی که در خیابان‌ها پراکنده شده بود عکس گرفته شد.

او گفت که روسیه بر تشکیل جلسه فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بحث در مورد این موضوع فشار می آورد، اما بریتانیا که در حال حاضر ریاست شورای امنیت را بر عهده دارد، از تشکیل آن خودداری کرده است.

آمریکا و بریتانیا در هفته های اخیر روسیه را متهم کرده‌اند که از جلسات شورای امنیت برای پخش اطلاعات گمراه کننده بهره برداری می‌کند.

رهبران اروپایی تردیدی در مورد اینکه چه کسی پشت این قتل‌ها بوده است، ندارند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که «مقامات روسیه در حالی که کنترل موثری بر منطقه داشتند مسئول این جنایات هستند.»

او گفته است «مجرمان جنایات جنگی و سایر تخلفات جدی و همچنین مقامات دولتی و رهبران نظامی مسئول پاسخگو خواهند بود.»

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، نیز روز دوشنبه گفت که «شواهد روشنی از جنایات جنگی» ‌در بوچا وجود دارد که نیاز به اقدامات جدیدی دارد. او گفت «من طرفدار دور جدیدی از تحریم‌ها به‌ویژه تحریم زغال‌سنگ و بنزین هستم.» او این مطلب را به یک شبکه فرانسوی گفت.

نخست وزیر لهستان نیز روسیه را یک «دولت توتالیتر فاشیستی» توصیف کرد و گفت: «شایسته است که قتل عام‌های خونینی که سربازان روسی مرتکب شدند را با نام آن توصیف کنیم: این نسل کشی است.» نخست وزیر اسپانیا نیز از عبارت «نسل کشی» استفاده کرد و گفت که مسئولین آن باید پاسخگوی جنایات خود باشند.

اثبات جنایت نسل کشی دشوار است، زیرا دادستان‌ها باید نشان دهند که قاتلان یا فرماندهان آنها «نیت خاصی» برای نابودی بخشی از یا گروه کاملی از مردم را داشته‌اند.

در این میان، آمریکا و متحدانش با اعمال تحریم‌های اقتصادی گسترده به دنبال مجازات روسیه برای تهاجم این کشور هستند. اما آنها ممکن است تمایلی به اعمال تدابیری که باعث آسیب بیشتر به اقتصاد جهانی شود، نداشته باشند. اقتصاد جهانی هنوز از همه‌گیری ویروس کرونا بهبود کامل نیافته است و روسیه به‌عنوان صادرکننده بزرگ نفت و گاز، از هر گونه افزایش قیمت‌های انرژی در سطح جهانی سود می‌برد.

اروپا در تنگنای خاصی قرار دارد چرا که ۴۰ درصد گاز و ۲۵ درصد نفت خود را از روسیه وارد می‌کند. دولت‌های اروپایی در تلاش برای یافتن راه‌هایی برای کاهش این اتکا بدون ایجاد ضرر قابل توجه در تولید اقتصادی بوده اند.

معاون صدراعظم آلمان، رابرت هابک، که وزیر اقتصاد و مسئول امور انرژی نیز هست، می‌گوید آلمان دارد رویکرد بلندمدتی را برای کنار گذاشتن واردات انرژی روسیه اتخاذ کند.

آلمان پیشتر به دلیل مخالفت با توقف فوری واردات انرژی از روسیه با انتقاد مواجه شده است. این کشور می‌گوید امیدوار است واردات زغال سنگ روسیه در تابستان امسال و واردات نفت از روسیه تا پایان سال پایان یابد، اما توقف واردات گاز بیشتر طول می کشد.

وزارت دفاع بریتانیا روز دوشنبه اعلام کرد که روسیه همچنان به اعزام گسترده سربازان و مزدوران به دونباس ادامه می‌دهد. در این بیانیه آمده است که نیروهای روس همچنان در تلاش برای تصرف شهر بندری استراتژیک ماریوپول در آن منطقه هستند که هفته‌ها شاهد درگیری‌های شدید بوده است. نیروهای اوکراینی که در این شهر محاصره شده قرار دارند از تسلیم کردن آن به روسیه، آن طور که مسکو خواستار آن شده بود، خودداری کرده‌اند. روسیه می‌گوید اوکراین باید منطقه را به جدایی طلبان مورد حمایت مسکو بدهد.

روز دوشنبه ارتش اوکراین اعلام کرد که نیروهایش برخی از شهرها را در منطقه شمالی چرنیهیف بازپس گرفته اند و کمک های بشردوستانه در حال ارسال است.

XS
SM
MD
LG