لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۰

بریتانیا ارتباط داروهای کاهش وزن و دیابت با خودکشی و خودآزاری را بررسی می‌کند


بسته‌های داروی تزریقی اوزمپیک که برای درمان دیابت نوع ۲ و چاقی استفاده می‌شود -
عکس از آرشیو رویترز
بسته‌های داروی تزریقی اوزمپیک که برای درمان دیابت نوع ۲ و چاقی استفاده می‌شود - عکس از آرشیو رویترز

بریتانیا چند داروی دیابت و کاهش وزن ساخت شرکت‌های دارویی چند ملیتی «نوو-نوردیسک»، «استرازنکا»، «سانوفی» و «ایلای لی‌لی» را در ارتباط با ایجاد افکار و رفتار خودکشی و خودآزاری بررسی می‌کند. اتحادیه اروپا از دو هفته پیش این بررسی را آغاز کرده است.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه چهارم مرداد، نوشت: به دنبال گزارش شماری از بیماران مبتلا به دیابت و چاقی مفرط در اروپا، که پس از مصرف شماری از داروهای مورد استفاده در درمان دیابت و کاهش وزن، دچار افکار خودکشی یا خودآزاری شده بودند، بریتانیا در حال بررسی این داروها است.

آژانس تنظیم مقررات داروها و محصولات مراقبت بهداشتی بریتانیا روز سه‌شنبه سوم مرداد در بیانیه‌ای به رویترز گفت که در حال بررسی داده‌های ایمنی در مورد داروهای «آگونیست گیرنده پپتید شبه‌گلوکاگون-۱» است که برای درمان قند خون و چاقی مفرط ناشی از این بیماری تجویز می‌شود.

این داروها شامل «اوزمپیک» ساخت شرکت نوو نوردیسک است که ماده فعال «سماگلوتید» در آن به کار رفته و برای درمان دیابت نوع ۲ تایید شده است. داروی دیگر ساخت همین شرکت، «ساکسندا» نام دارد که پیش از اوزمپیک وارد بازار شده و حاوی ماده فعال «لیراگلوتید» است که برای درمان کاهش وزن تایید شده است. ساکسندا، اثربخشی کمتری در درمان چاقی نسبت به داروی جدیدتر «ویگووی» دارد که حاوی سماگلوتید است.

شرکت دارویی دانمارکی چندملیتی نوو نوردیسک به رویترز گفته که روز دوشنبه درخواستی از آژانس مقررات دارویی بریتانیا درباره بررسی افکار احتمالی خودکشی و خودآزاری مرتبط با داروهای «آگونیست گیرنده پپتید شبه‌گلوکاگون-۱» دریافت کرده است. این شرکت افزود که «بازبینی ادامه دارد و در بازه زمانی، پاسخ داده خواهد شد.»

داروهای «اگزناتید»، با نام تجاری «بایتا» و «بایدوریون» ساخت شرکت بریتانیایی-سوئدی استرازنکا، «لیکسیسناتید» ساخت شرکت فرانسوی سانوفی و «دولاگلوتید» ساخت شرکت آمریکایی ایلای لی‌لی هم در بررسی آژانس مقررات دارویی بریتانیا گنجانده شده‌اند.

آگونیست‌های گیرنده پپتید شبه‌گلوکاگون-۱ – یا جی‌ال‌پی – در ابتدا برای درمان دیابت نوع ۲ ساخته شدند. این داروها یک هورمون روده را تقلید می‌کنند که اشتها را سرکوب، و احساس سیری را تقویت می‌کند.

آژانس مقررات دارویی بریتانیا بین سال‌های ۱۳۹۹ تا پانزدهم تیر امسال از طریق طرح کارت زرد خود برای جمع‌آوری و نظارت بر نگرانی‌های ایمنی مانند عوارض جانبی داروها، پنج گزارش از واکنش‌های جانبی مشکوک دارویی شامل سماگلوتید مرتبط با «رفتار خودکشی و خودآزاری» دریافت کرد.

دکتر آلیسون کیو، افسر ارشد ایمنی آژانس، گفت: «ایمنی بیماران، اولویت اصلی ما است. «ما به دقت تمام شواهد موجود را بررسی خواهیم کرد و هر گونه توصیه بیشتر را در صورت لزوم به بیماران و متخصصان مراقبت های بهداشتی ابلاغ خواهیم کرد.»

آژانس همچنین در حال بررسی ارتباط داروهای پپتید شبه‌گلوکاگون، با خطر احتمالی سرطان تیروئید است.

XS
SM
MD
LG