مقامات بریتانیا اعلامکردند براساس قانون جدیدی که چهاردهم آوریل در این کشور تصویب شده است، از این پس پناهجویانی که خود را به صورت غیرقانونی به خاک انگلستان برسانند بعد از دستگیری به کشور آفریقایی روآندا فرستاده خواهند شد.
پریتی پاتل، وزیر کشور بریتانیا گفت:«نخستین گروه پناهجویان روز ۱۴ ژوئن به رواندا فرستاده میشوند»
دولت بریتانیا اما متعهد شده تا پنج سال، شرایط زندگی، کار و تحصیل پناهجویان در خاک رواندا را تامین کند. دولت جنگ زده روآندا هم از این طرح استقبال کرده است.
روآندا کشوری کوچک در نیمه جنوبی قاره آفریقاست که حدود ۱۳ میلیون نفر جمعیتش را در بیش از ۲۶ هزار کیلومتر مربع سرزمین جای داده است و ۶۵۰۰ کیلومتر با انگلیس فاصله دارد.
دولت انگلیس، به پناهجویانی از سوریه، افغانستان، مصر، سودان و ایران اعلام کرده، در فهرست اولین گروهی قرار دارند که هفته آینده از خاک بریتانیا به رواندا فرستاده میشوند. در پی این اعلام شماری از این پناهجویان دست به اعتصاب غذا زده و اعلام کردهاند که تبعید به این کشور آفریقایی برایشان از مرگ هم بدتر است.
در مقابل، شمار زیادی از فعالان حقوق بشر با اعتراض به این قانون و تصمیم دولت بریتانیا این اقدام را خلاف قوانین حقوق بشری دانسته و میگویند، حکومت دیکتاتوری رواندا مکان مناسبی برای پناهجویان فراری از ظلم دیکتاتوری کشورهایشان نیست.
پیش از این نیز استرالیا با وضع قوانین مشابه پناهجویان غیر قانونی را به جزیره مانوس پاپوآ در گینه نو و جزیره دورافتاده نائورو در اقیانوس آرام تبعید کرده بود. سازمانهای مدافع حقوق بشر اما وضعیت مهاجران، از جمله صدها کودک خردسال در این بازداشتگاهها را فاجعهآمیز توصیف و به این خاطر دولت استرالیا را محکوم کردند.
بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس ماه آوریل گفته بود:«تنها راه کسب پناهندگی در بریتانیا، مسیر قانونی و امن است و کسانی که تلاش میکنند صف را به هم بزنند یا از قوانین ما سوء استفاده کنند، نه تنها هیچ راهی برای استقرار در کشور پیدا نمیکنند،بلکه به سرعت به یک کشور ثالث امن یا کشور مبدا منتقل میشوند.»
وزیر خارجۀ رواندا هم گفته کشورش تاکنون ۱۳۰ هزار پناهجو از کشورهای مختلف از جمله کنگو، بروندی، افغانستان و لیبیا را در خود جای داده که این مهاجران به طور موقت در خوابگاهها یا هتلهای پایتخت اسکان داده میشوند، تا درخواست پناهندگی آنان بررسی شود.