لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۰

کسری اعرابی به صدای آمریکا: مشارکت در دور دوم رأی‌گیری‌ برای جانشینی رئیسی هم بسیار پایین خواهد بود


 یک بنر تبلیغاتی رای‌گیری حکومتی برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در تهران
یک بنر تبلیغاتی رای‌گیری حکومتی برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در تهران

همزمان با برگزاری دور دوم رأی‌گیری برای نامزدهای حکومتی به منظور تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در روز جمعه ۱۵ تیر، منتقدان جمهوری اسلامی می‌گویند که غرب نباید نامشخص بودن برنده احتمالی را به‌عنوان نشانه‌ای از رقابتی دموکراتیک میان دو جناح رقیب وفادار به رهبر جمهوری اسلامی تعبیر کند.

در رأی‌گیری روز جمعه سعید جلیلی، مذاکره‌کننده پیشین هسته‌ای جمهوری اسلامی، مقابل مسعود پزشکیان، وزیر پیشین بهداشت جمهوری اسلامی، قرار می‌گیرد.

مطابق آمار و ارقام اعلام شده توسط جمهوری اسلامی میزان مشارکت در این رأی‌گیری حدود ۴۰ درصد بود و اکثریت رأی‌دهندگان ایرانی دور نخست را تحریم کردند. اما در صحت این آمار تردیدهای جدی وجود دارد. بسیاری حکومت را به دستکاری در نتایج و چند برابر کردن آرای اخذ شده متهم می‌کنند و می‌گویند که میزان مشارکت بسیار پایین‌تر از ارقام اعلام شده بوده است.

بر اساس این آمار حکومتی، در دور نخست پزشکیان با تصاحب ۴۴ درصد آرا از جلیلی و سایر رقبای خود پیشی گرفت ولی موفق به کسب بیش از ۵۰ درصد آرا نشد و دو نفر نخست به دور دوم رسیدند.

آمریکا می‌گوید که انتخابات جمهوری اسلامی نه آزاد است و نه عادلانه؛ زیرا حکومت نامزدهایی را که به میزان کافی به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، وفادار نیستند، رد صلاحیت می‌کند.

بر اساس تحقیقات گروه‌های مستقلی مانند «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» که در ایالات متحده مستقر است، جمهوری اسلامی همچنین دارای سابقه در افزایش ارقام مشارکت برای تقویت مشروعیت داخلی خود است.

کسری اعرابی، مدیر تحقیقات این گروه در مورد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، در گزارشی که اخیرا منتشر شد، می‌گوید که شاخه‌ای پنهان از سپاه موسوم به «ستاد بقیة‌ الله»، یکی از نیروهای پیشرو در تقلب در رأی‌گیری‌های‌ حکومتی ریاست جمهوری و مجلس جمهوری اسلامی است.

در این گزارش به منابع، اسناد، و مدارک مختلفی استناد می‌شود که از سپاه پاسداران یا اداره‌های دولتی جمهوری اسلامی به دست آمده است.

دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نیویورک با ارسال بیانیه‌ای به صدای آمریکا، به گزارش سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» واکنش نشان داد، و گفت که شورای نگهبان «صحت نتایج دور نخست انتخابات ریاست جمهوری در ایران را تأیید کرده است.»

کسری اعرابی درباره میزان کم مشارکت ایرانی‌ها در دور نخست رأی‌گیری برای جانشینی ابراهیم رئیسی، که بی‌سابقه بود، به صدای آمریکا می‌گوید می‌توان انتظار داشت که در دور دوم نیز چنین وضعیتی وجود داشته باشد.

او در ادامه افزود: «به‌رغم تلاش زیاد خامنه‌ای برای افزایش مشارکت سیاسی و احیای دوگانه ساخته شده تندرو-اصلاح‌طلب میان جلیلی و پزشکیان، ایرانی‌ها پذیرای آن نیستند. آنها دیگر معتقد نیستند جمهوری اسلامی قابل اصلاح است. آنها معتقدند جلیلی و پزشکیان دو روی یک سکه هستند.»

به گفته کسری اعرابی خامنه‌ای به‌رغم تعداد کم مشارکت در داخل کشور، در ایجاد توهم رقابت کاذب برای مخاطبان خارجی نسبتاً موفق بوده است. او در ادامه افزود با توجه به پوشش رسانه‌های غربی از رأی‌گیری حکومتی در ایران، می‌توان گفت که خامنه‌ای از این منظر تا حدی راضی خواهد بود.

کسری اعرابی با اشاره به این که قدرت در جمهوری اسلامی کاملا در اختیار ولی فقیه، بیت رهبری، و سپاه، است، ایجاد تغییرات اساسی توسط پزشکیان با شعار اصلاح‌طلبی را «واقع‌بینانه» نمی‌داند.

او با اشاره به مواضع و سوابق پزشکیان، می‌گوید که وزیر بهداشت پیشین جمهوری اسلامی به هیچ‌وجه فردی اصلاح‌طلب نیست، اما «روکش اصلاح‌طلبی» را پذیرفته است.

کسری اعرابی با بیان این که تمامی سیاست‌های راهبردی جمهوری اسلامی را علی خامنه‌ای تعیین می‌کند، می‌گوید که از نظر ماهوی هیچ تفاوتی میان جلیلی و پزشکیان وجود ندارد و آنها فقط در ظاهر متفاوت هستند.

او با یادآوری شعار پرطرفدار «اصلاح‌طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا» می‌گوید ایرانی‌های داخل کشور دیگر پذیرای این جناح‌ها نیستند و به همین دلیل این روند رای‌گیری را تحریم می‌کنند.

کسری اعرابی با اشاره به این که در خارج از ایران، توهم یک رئیس جمهوری به اصطلاح اصلاح طلب می‌تواند سیاست غرب در قبال جمهوری اسلامی را تغییر یا به کاهش فشار بر رژیم منجر شود، می‌گوید شاید کشورهای غربی از این موضوع استقبال کنند، ولی حتی در این حالت نیز هیچ تغییری در سیاست جمهوری اسلامی ایجاد نمی‌شود، زیرا ولی‌فقیه تصمیم‌گیرنده اصلی است.

او در ادامه می‌گوید ولی‌فقیه کاملاً روشن کرده است که رژیم در حال تهاجمی‌تر، ایدئولوژیک‌تر، و از نظر استراتژیک، بی‌پرواتر شدن است.



در تهیه این مطلب از گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا و مطالب پیشین بخش فارسی استفاده شده است

XS
SM
MD
LG