خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۰ مهر به نقل از دو مقام آمریکایی نوشت که حکومت ایران هنوز تصمیمی برای ساخت سلاح هستهای نگرفته است.
آنها به رویترز گفتند که ایالات متحده هنوز بر این باور است که جمهوری اسلامی با وجود شکستهای استراتژیک اخیر درتهران، از جمله کشته شدن رهبران حزبالله توسط اسرائیل و دو تلاش ناموفق برای حمله موشکی به اسرائیل، تصمیم به ساخت سلاح هستهای نگرفته است.
این موضوع در شرایطی از سوی یک مقام ارشد دولت جو بایدن و سخنگوی دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا (او دی ان آی) مطرح شده است که پیشتر ویلئام برنز، رئیس سازمان سی آی ای گفته بود: «هیچ مدرکی وجود ندارد حکومت ایران تصمیم گرفته باشد یک سلاح هستهای بسازد و اگر چنین تصمیمی بگیرد، آمریکا و متحدانش احتمالاً بهزودی پس از اتخاذ این تصمیم متوجه خواهند شد.»
به گزارش رویترز، بر اساس گفتههای سخنگوی دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در حال حاضر تصمیمی برای از سرگیری برنامه تسلیحات هستهای که ایران در سال ۲۰۰۳ تعلیق کرده بود، نگرفته است.
گفته شده است که ارزیابی اطلاعاتی میتواند به درک دلیل مخالفت ایالات متحده با حمله اسرائیل به برنامه هستهای ایران در حمله تلافی جویانه موشکی دهم مهر جمهوری اسلامی به آن کشور کمک کند.
پیشتر نیز جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، گفته بود که از حمله تلافی جویانه اسرائیل به سایتهای هستهای ایران حمایت نخواهد کرد، اظهاراتی که با انتقاد شدید جمهوری خواهان مواجه شد.
به نوشته رویترز، مقامات آمریکایی مدتهاست که اذعان کردهاند که تلاش برای نابودی برنامه تسلیحات هستهای حکومت ایران ممکن است تنها تلاشهای تهران برای تولید بمب هستهای را به تأخیر بیندازد و حتی میتواند عزم تهران را برای انجام این کار تقویت کند.
در هفتههای گذشته، ارتش اسرائیل خسارات سنگینی به حزب الله لبنان، قدرتمندترین عضو شبکه نیابتی جمهوری اسلامی وارد کرده است. شکستهایی که با کشته شدن حسن نصرالله، رهبر حزب الله در حمله هوایی اسرائیل به اوج رسید.
به گزارش رؤیترز، بت سانر، معاون سابق اطلاعات ملی ایالات متحده، گفته که خطر تغییر دستورات دینی خامنهای در سال ۲۰۰۳ علیه سلاحهای هستهای «اکنون بیشتر از آنچه بود» است و اگر اسرائیل به تأسیسات هستهای حمله کند، تهران احتمالاً در ساخت سلاح هستهای پیشروی خواهد کرد.
او میگوید: «آنها نمیتوانند در یک روز سلاح تهیه کنند. ماههای طولانی نیاز است.»
اسرائیل هنوز فاش نکرده است که در تلافی حمله هفته گذشته ایران با بیش از ۱۸۰ موشک بالستیک، که عمدتاً به دلیل رهگیری توسط پدافند هوایی اسرائیل و همچنین توسط ارتش ایالات متحده شکست خورد، چه مراکزی را هدف قرار خواهد داد.
مقامات آمریکایی میگویند که ایالات متحده به طور خصوصی از اسرائیل خواسته است که خویشتنداری خود را برای جلوگیری از آغاز جنگ گستردهتر در خاورمیانه حفظ کند.