لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۰

یک اقتصاددان: هیچ نشانه‌ای از بهبود معیشت مردم و بنیه تولید نیست


اتخاذ «سیاست شوک درمانی» از سوی دولت مسعود پزشکیان با انتقاد شماری از اقتصاددانان مواجه شده است.
اتخاذ «سیاست شوک درمانی» از سوی دولت مسعود پزشکیان با انتقاد شماری از اقتصاددانان مواجه شده است.

یک اقتصاددان منتقد دولت مسعود پزشکیان روز پنجشنبه ۲۴ آبان با انتقاد از عملکرد دولت چهاردهم جمهوری اسلامی در بخش اقتصاد گفت که بر اساس سند بودجه سال آینده، «بدون تردید در سال آینده، کسری مالی دولت وضع بدتری پیدا خواهد کرد و هیچ نشانه‌ای از بهبود معیشت مردم و بنیه تولید نیست.»

به گزارش پایگاه خبری «جماران»، فرشاد مومنی در نشست انجمن علمی اقتصاد نظری دانشگاه «علامه طباطبایی» تهران گفت: شاخص «کسری تراز عملیاتی» نشان می دهد ساختار قدرت اراده ای برای اصلاح خود ندارد و روند فزاینده کسری تراز عملیاتی نشان می دهد ساختار قدرت برای اصلاح خود هیچ آمادگی نشان نمی‌دهد و افزایش روندهای کسری تراز عملیاتی، نشانه پیش روی در باتلاق است.

او اشاره کرد که برای سال ۱۴۰۴، بالغ بر هزار و ۸۰۵ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی وجود دارد.

این اقتصاددان بارها از اتخاذ «سیاست شوک درمانی» در دولت پزشکیان انتقاد کرده و آن را برخلاف وهده او در دوران تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری دانسته است.

حسین راغفر نیز در میزگرد بررسی حوادث آبان ۹۸ که روز چهارشنبه ۲۳ آبان برگزار شد، با انتقاد از روند جاری بر اقتصاد ایران، گفت: «ریشه اعتراضات ۹۸ عمدتا نارضایتی های اقتصادی بود. علت آن هم تبعیض ها و نابرابریهای نظام مندی است که به دلیل سیاستهای بخش عمومی و حاکمیتی ، عملا بر بخش قابل توجهی از جامعه تحمیل شد.»

آقای راغفر همچنین تاکید کرد پاییز ۱۴۰۱عملا تداوم همان مسئله و چالش‌‌ها بود اما این بار با یک سطح گسترده تر و با حضور طیف وسیع تری از افراد رخ داد.

به گفته او، نسل جوان در ناامنی غذایی، ناامنی مسکن، ناامنی اشتغال پدر و ناامنی های ناشی از اعتراضات مادر و خشونت‌های خانوادگی، اشکال مختلف این ناامنی ها را تجربه کرده اند و این سبب شده که نسلی بسیار پر مساله عملا رشد کرده و به دنبال بهانه است که اعتراض خود را به نحوی بیان کند.

این استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا همچنین گفت که اقتصاد در اختیار کسانی است که به نهادهای حاکم در جامعه پاسخگو نیستند.

حسین راغفر همچنین با انتقاد از برنامه دولت برای افزایش قیمت بنزین گفت که افزایش قیمت بنزین به آن نتایجی که گفته می شود نخواهند رسید. چرا به این دلیل که عده ای اکنون در این کشور به دنبال دلار ۱۲۰ هزار تومانی هستند.

به گفته این اقتصاددان، برای رفع ناترازی‌ها و حل مشکلات اقتصادی باید ریشه های تورم در جامعه خشکانده شود و تا جایی که می شود، مهار تورم از شعار خارج و تبدیل به یک واقعیت در زندگی مردم شود و این هم امکان پذیر نیست جز با کاهش قیمت ارز.

براساس گزارش‌ها، دولت پزشکیان در روزهای اخیر واردات بنزین سوپر و عرضه آن به قیمت جهانی در ایران را مصوب کرد و بنابر اعلام مقامات این اقدام ابتدا در تهران و شهرهای بزرگ انجام خواهد شد.

شماری از کارشناسان بر این باورند که این اقدام دولت نخستین گام برای افزایش قیمت بنزین است و به زودی شاهد تغییرات اساسی در میزان سهمیه‌‌ها و همچنین قیمت بنزین آزاد خواهیم بود.

یک روزنامه‌نگار اقتصادی در همین رابطه به صدای آمریکا گفته است: «دولت به دنبال فرار از بحران ناترازی‌ها در حوزه انرژی است و حساب ویژه‌ای روی ساده‌ترین راه یا همان افزایش قیمت‌ها باز کرده است.»

رضا غیبی در مورد این مصوبه نیز تاکید کرد: «با واردات و عرضه بنزین سوپر به قیمت جهانی، تاب‌آوری جامعه و واکنش‌ها به آن سنجیده خواهد شد و در عمل دولت افکار عمومی را برای قیمت‌های بالا آماده خواهد کرد.»

به گفته او، بنزین سوپر متقاضی عام ندارد و دولت عملا بدون فشار تورمی خواهد توانست نرخ جدیدی در بازار بنزین ایجاد و در گام بعدی سایر نرخ‌ها را به آن نزدیک کند.

جمهوری اسلامی خاطره تلخی از آخرین افزایش قیمت بنزین دارد به طوری که اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ در پی گرانی ناگهانی قیمت بنزین از جمعه شب ۲۴ آبان در چند شهر ایران از جمله مشهد، اهواز، خرمشهر و بهبهان آغاز شد.

دامنه این اعتراضات به ۵۴ شهر کشیده شد و در نهایت جمهوری اسلامی با قطع اینترنت در کشور اقدام به کشتار معترضان در شهرهای مختلف کرد. ۲ دی ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در حکومت ایران اعلام کرد که در سرکوب اعتراضات آبان حدود ۱۵۰۰ تن از معترضان کشته شدند.

XS
SM
MD
LG