لینکهای قابل دسترسی

جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۶

تنش میان ایران و ترکیه افزایش می یابد


لغو سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به ترکیه در هفته گذشته روابط پرتنش تهران-آنکارا را وارد دور جدیدی کرده است. دو کشور در جنگ داخلی سوریه مواضع متفاوتی دارند و یکدیگر را به تشدید تنش‌های میان مسلمانان شیعه و سنی متهم می کنند.

تنش‌های دوجانبه میان ایران و ترکیه عمدتا در میان رسانه‌های دولتی دو طرف نمود می‌یابد. اخبار دولتی ایران رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و دخترش سمیه را نشانه گرفته‌اند و دست آخر هم سفر از پیش تعیین‌شده ظریف به ترکیه لغو شد.

سولی اوزل، کارشناس روابط بین‌الملل در دانشگاه کادیر هاس استانبول به صدای آمریکا می‌گوید‌: "مسئله جدی است. به نظر من گزارش‌های رسانه‌ای ایرانی بویژه رسانه‌های دولتی درباره اردوغان و خانواده‌اش موجب آزردگی رئیس‌جمهوری ترکیه شد. شکی نیست که ایران و ترکیه بر سر مسائیل در کردستان عراق وسوریه اختلاف دارند و احتمالا اختلافات حالا علنی‌تر از قبل شده است."

پ‌ک‌ک مزید بر علت

مورات بیهان، دیپلمات بازنشسته ترکیه می‌گوید علاوه بر تنش‌های دوجانبه و رقابت‌های تنگاتنگ برای نفوذ هرچه بیشتر در مناطق کردی عراق، ازسرگیری جنگ آنکارا علیه پ‌ک‌‌ک، حزب کارگران کردستان ترکیه، به این تنش‌ها افزوده است: "ایران هر از چندگاه از مسئله پ‌ک‌ک به عنوان ابزاری برای تهدید ترکیه بهره‌برداری می‌کند. اما در حال حاضر ایران می‌خواهد از پ‌ک‌ک و دیگر عناصر در سوریه علیه داعش استفاده کند که در جنگ با داعش موفق عمل می‌کنند. از همین روست که ایران به نظر می‌رسد به ترکیه این پیام را می‌رساند که نباید با جنبش کارگران کردستان سرسختانه برخورد کند."

آنکارا در گذشته تهران را به ناکامی در کنترل مرزهایش و ناتوانی در مهار پ‌ک‌ک در استفاده از مرز دو کشور برای حمله به ترکیه، متهم کرده است. اوزل هشدار می‌دهد که این تهدید هنوز پابرجاست: "خب اگر پ‌ک‌ک نمی‌تواند از عراق استفاده کند، خوب است که از مسیر دیگری بهره بگیرند. اگر ایران این امکان را به آنان می‌دهد برایشان سرمایه‌ای است. اما این در واقع برعهده ترکیه است که مطمئن شود آسیب‌پذیر نیست...این که ابزار لازم را در اختیار ایران قرار نمی‌دهد تا علیه خودش به کار گرفته شود."

تهدید حمایت هرچند غیرمستقیم ایران از پ‌ک‌ک عاملی دیگر است که زمزمه ازسرگیری صلح با کردها را دامن زده است. اما در حال حاضر این درخواست‌ها یکسره از سوی آنکارا نادیده انگاشته می‌شود.

XS
SM
MD
LG