لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۸

چراغ سبز ترکیه به عضویت سوئد در ناتو؛ اردوغان: اقدامات آمریکا و کانادا موثر بوده است


دیدار جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، با طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در نشست ناتو در ویلنیوس
دیدار جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، با طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در نشست ناتو در ویلنیوس

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، روز سه‌شنبه ۲۸ آذر گفت که تحولات مثبت در مورد فروش جنگنده‌های اف-۱۶ آمریکا به آنکارا و رفع تحریم‌های تسلیحاتی کانادا به پارلمان ترکیه کمک می‌کند تا به سمت تصویب پیشنهاد عضویت سوئد در ناتو حرکت کند.

اردوغان درباره این توافق نظامی به خبرنگاران گفت: «تحولات مثبتی که ما انتظار داریم هم در مورد (تهیه جنگنده‌های اف-۱۶ از ایالات متحده) و هم وعده‌های کانادا (در مورد لغو تحریم‌های تسلیحاتی) به پارلمان ما کمک می‌کند که رویکرد مثبتی در مورد سوئد داشته باشد... همه آنها به هم مرتبط هستند.»

رئیس‌جمهوری ترکیه افزود که هفته گذشته در تماسی با جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، موضوع پیوستن سوئد به ناتو را بررسی کرده است.

اردوغان گفت که در این تماس جو بایدن به او گفته است در صورت رای مثبت پارلمان ترکیه در مورد الحاق سوئد به ناتو، وی نیز تلاش خواهد کرد نظر مساعد کنگره را برای فروش جنگنده‌های اف-۱۶ جلب کند.

ترکیه در سال ۱۴۰۰ خواستار انجام یک معامله ۲۰ میلیارد دلاری نظامی با آمریکا، شامل خرید۴۰ جنگنده اف-۱۶ و ۷۹ کیت روزآمد برای هواپیماهای جنگی، شد.

اما با وجود موافقت دولت جو بایدن، کنگره ایالات متحده مخالفت‌هایی را در رابطه با کارنامه حقوق بشری ترکیه و تاخیر به وجود آمده توسط آن کشور در روند ورود سوئد به ناتو ابراز کرده است.

کانادا نیز پس از چراغ سبزی که ترکیه در ماه خرداد به عضویت سوئد داد، بی سروصدا با بازگشایی مذاکرات با ترکیه، درباره لغو کنترل صادرات قطعات هواپیماهای بدون سرنشین، از جمله تجهیزات نوری، موافقت کرد.

پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، سوئد و همسایه‌اش فنلاند تصمیم گرفتند سیاست دیرینه عدم تعهد خود را کنار بگذارند و در سال گذشته برای عضویت در ناتو درخواست دهند. اما ترکیه، به عنوان یکی از اعضای ناتو، رای مثبت خود را به تعویق انداخته و سوئد را متهم می‌کند که نگرانی‌های امنیتی ترکیه، از جمله مبارزه با گروه‌های کُرد و دیگر گروه‌هایی را که آنکارا آن‌ها را «تهدید امنیتی» می‌داند، جدی نمی‌گیرد.

ترکیه حدود یک سال است که پیشنهاد عضویت فنلاند را تایید کرده، اما هنوز به همراه متحد دیگرش مجارستان، سوئد را منتظر نگه داشته است.

منبع: رویترز

XS
SM
MD
LG