رسانه های آمریکا می گویند یکی از چالشهای بزرگ دیپلمات ارشد دستگاه دیپلماسی آمریکا، روابط با غول اقتصادی و نظامی آسیا، چین است.
چند روز پیش، دونالد ترامپ با پاسخ به تماس تلفنی رئیس جمهور تایوان یک جنجال در روابط چین و آمریکا ایجاد کرد. اما دونالد ترامپ و چهره های جمهوری خواه از این تماس تلفنی دفاع کرده اند.
مایک پنس معاون دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب گفت: «تماس تبریک بود و بر اساس حسن نیت انجام شده بود. البته این هیاهو برای من کمی شگفت آور است، زیرا در حالی که رئیس جمهور اوباما با دولت دیکتاتور قاتل کوبا سال گذشته روابط برقرار می کند، او را قهرمان می نامند، اما وقتی رئیس جمهور منتخب دونالد ترامپ، تماس تلفنی از رئیس جمهوری تایوان که به روش دموکراتیک انتخاب شده، دریافت می کند، جنجال به پا می شود.»
نیوت گینگریچ رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا نیز در دفاع از تماس تلفنی رئیس جمهوری تایوان با آقای ترامپ به شبکه فاکس گفت: «وقتی رهبر مردمانی آزاد به شما تلفن میزند چرا نباید تلفن را جواب داد؟ این داستان های وزارت خارجه که باید بگذاریم چینی ها برای ما تعیین تکلیف کنند بیهوده است.»
پیشتر سناتور تد کروز نیز روی توییتر از تماس تلفنی میان رئیس جمهور منتخب آمریکا و رئیس جمهور تایوان حمایت کرده و آن را در مقایسه به مذاکره با رهبران ایران و کوبا، یک «پیشرفت» توصیف کرد.
آقای ترامپ در سخنرانیهای انتخاباتی اعلام کرده بود که، برای برگرداندن، نگاه داشتن و جلوگیری از فرار فرصتهای شغلی آمریکا، با چین سخت مبارزه خواهد کرد.
دونالد ترامپ همچنین در توییتر به جنجالی که پس از گفتگوی تلفنی او با رهبر تایوان صورت گرفت، گفت مگر چین برای دستکاری در ارزش یوان و احداث مجمتع عظیم نظامی در «وسط دریای چین جنوبی» و یا اخذ مالیات از تولیدات ما، «از ما اجازه گرفته بود؟»
بسیاری در چین در ابتدا از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا استقبال کرده بودند و آن را برگ برنده برای پکن خوانده و گفتند که رویکرد ترامپ به عنوان یک فرد اهل تجارت نسبت به اوباما صریح تر خواهد بود.
اما پس از مکالمه تلفنی او با رئیس جمهوری تایوان موجب اعتراض هایی در چین شد و معترضان می گویند که آقای ترامپ آنقدر که گمان میشد قابل پیش بینی نیست.
آقای ترامپ روز جمعه با تسایی اینگ ون، رئیس جمهوری تایوان تلفنی گفت و گو کرد. او در توییتر نوشت: «رئیس جمهوری تایوان امروز به من تلفن زد تا پیروزی در انتخابات را تبریک بگوید. متشکرم.»
آمریکا و تایوان در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک با چین را تغییر داد و پذیرفت که روابط سیاسی با تایوان را قطع کند. پکن ادعا می کند که تایوان بخشی از تمامیت ارضی چین واحد است.
به رغم اینکه امریکا روابط رسمی با تایوان ندارد، اما دو کشور همکاریهای نظامی گسترده ای با هم دارند.