دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه اول اسفند ولودیمیر زلنسکی را «یک کمدین نسبتاً موفق» و «یک دیکتاتور بدون انتخابات» نامید.
آقای ترامپ در شبکه «تروث سوشیال» خود نوشت: «ولودیمیر زلنسکی از ایالات متحده خواست ۳۵۰ میلیارد دلار هزینه کند، وارد جنگی شود که نمیتوان آن را پیروز کرد، جنگی که هرگز نباید شروع شود، اما جنگی که او، بدون ایالات متحده و ترامپ هرگز قادر به حل آن نخواهد بود.»
وی با تاکید بر این موضوع که «ایالات متحده ۲۰۰ میلیارد دلار بیشتر از اروپا هزینه کرده و پول اروپا تضمین شده است، در شرایطی که ایالات متحده چیزی پس نخواهد گرفت»، از جو بایدن، رئیسجمهوری سابق ایالات متحده، به این دلیل که «خواستار برابری نشد»، انتقاد کرد.
رئیسجمهوری ایالات متحده با اشاره به این نکته که «این جنگ برای اروپا بسیار مهمتر از ما است» افزود: «زلنسکی اعتراف می کند که نیمی از پولی که برای او فرستادیم، مفقود شده است، از برگزاری انتخابات امتناع میورزد، {محبوبیتش} در نظرسنجیهای اوکراین بسیار پایین است.»
رئیسجمهوری ایالات متحده اضافه کرد: «یک دیکتاتور بدون انتخابات، زلنسکی بهتر است سریع حرکت کند وگرنه کشوری برایش باقی نخواهد ماند.»
او با اشاره به این موضوع که ایالات متحده «با موفقیت در حال مذاکره برای پایان دادن به جنگ با روسیه» است، افزود که این اقدامی است که «همه اذعان دارند که تنها ترامپ و دولت ترامپ میتوانند انجام دهند.»
دونالد ترامپ تاکید کرد: « من اوکراین را دوست دارم، اما زلنسکی کار وحشتناکی انجام داده، کشورش متلاشی شده است و میلیونها تن بیدلیل جان باختهاند.»
رئیسجمهوری آمریکا روز سهشنبه ۳۰ بهمن گفت «احتمال دارد» تا پایان ماه جاری میلادی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، دیدار و گفتوگو کند.
او این مطلب را هنگام ترک یک نشست خبری در اقامتگاه خود در فلوریدا و در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا انتظار دارد تا آخر ماه جاری میلادی با پوتین دیدار کند گفت.
آقای ترامپ افزود: از اعزام نیروهای حافظ صلح اروپایی به اوکراین حمایت میکند، مشروط بر اینکه بتواند با روسیه بر سر پایان جنگ به توافق برسد.
او گفت: «اگر آنها بخواهند این کار را انجام دهند، عالی است، من کاملا موافقم؛» و در ادامه افزود، آمریکا در این زمینه مشارکت نخواهد داشت زیرا «ما فاصله بسیار زیادی [با آن منطقه] داریم.»
رئیسجمهوری آمریکا پیشتر از نارضایتی اوکراین بابت کنار گذاشته شدن از مذاکرات جاری میان مقامات ارشد ایالات متحده و روسیه در عربستان سعودی ابراز ناخشنودی کرده بود.
دونالد ترامپ در این ارتباط گفته بود: «خیلی ناراحتم میشنوم که از نداشتن جایگاه در مذاکرات ناراضیاند، خب، اما آنها سه سال، و مدتها پیش از آن، در این گفتگوها کرسی داشتهاند.»
او همچنین تأکید کرده بود که به پایان دادن جنگ در اوکراین «بسیار امیدوارتر» شده است و این توانایی را در خود میبیند به این درگیری، که از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ آغاز شده است، پایان دهد.
پیشتر وزیر امور خارجه آمریکا روز سهشنبه ۳۰ بهمن گفته بود واشنگتن تلاش دارد راهحل «عادلانه» و «پایدار» پایان دادن به جنگ اوکراین را پیدا کند، اما مسکو و کییف هر دو، بابت صلح باید امتیازاتی بدهند.
مارکو روبیو این ارزیابی را پس از آن بیان کرد که او و دیگر مقامهای ارشد آمریکا بیش از چهار ساعت در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، و دستیاران او دیدار کردند. در این مذاکرات هیچ مقام اوکراینی یا اروپایی حضور نداشت.
او گفت «مطمئن» است که مسکو آماده ورود به «روندی جدی» برای پایان دادن به جنگی است که تقریبا سه سال پیش، با حمله تمامعیار روسیه به همسایهاش آغاز شد.
سرگئی لاوروف نیز نظر مثبتی درباره این مذاکرات داشت و گفت: «ما فقط به حرفهای هم گوش نمیدادیم، بلکه یکدیگر را درک میکردیم. دلایلی دارم که باور کنم طرف آمریکایی شروع به درک بهتر مواضع ما کرده است.»
ولودیمیر زلنسکی پیشتر تأکید کرده بود که اوکراین هیچ توافقی را که بدون مشارکت مستقیم کییف انجام شود، نخواهد پذیرفت. او هشدار داده بود که هرگونه تصمیمگیری درباره آینده اوکراین باید با حضور و رضایت دولت این کشور باشد.