جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در کنفرانس خبری روز سهشنبه ۱۲ مرداد اخبار مبنی بر ربوده شدن یک کشتی در دریای عمان و در نزدیکی تنگه هرمز را بسیار نگرانکننده دانست.
خانم ساکی در پاسخ به پرسشی در این باره که آیا کاخ سفید با توجه به دو رویداد اخیر در رابطه با کشتیهای تجاری و متهم بودن ایران در هر دو مورد، آن کشور را تهدیدی برای خطوط کشتیرانی بینالمللی میداند، گفت که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در تماس نزدیک با لندن و دیگر شرکایش در سراسر جهان است و همانند آنها این تحول را رصد میکند.
سه منبع امنیتی دریایی روز سهشنبه به رویترز گفتند که به باور آنها نیروهای تحت حمایت ایران یک نفتکش را در نزدیکی سواحل امارات متحده عربی توقیف کردهاند.
پیشتر گروه عملیات دریایی تجاری بریتانیا، وابسته به نیروی دریایی بریتانیا، که کشتیهای بازرگانی را رصد میکند، از ربوده شدن احتمالی یک کشتی در نزدیکی امارت فجیره امارات متحده عربی در حوالی تنگه هرمز خلیج فارس، خبر داده بود.
دو منبع گفتهاند که کشتی ربوده شده یک شناور با نام «آسفالت پرنسس» است و با پرچم پاناما حرکت میکند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در واکنش این خبر را مشکوک خواند و نسبت به هرگونه «فضاسازی برای اهداف خاص سیاسی» هشدار داد.
یک پنجم صادرات نفت خام جهان از تنگه هرمز عبور میکند.
خانم ساکی در پاسخ به پرسش دیگری در رابطه با دیدگاه کاخ سفید درباره امکان کار با «رئیسجمهوری تندوریی که از امروز در ایران آغاز به کار کرده است» آن هم در شرایطی که هنوز از سرگیری دور جدید مذاکرات هستهای در وین مشخص نشده است، بار دیگر به ارائه موضع دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در قبال برنامه هستهای ایران پرداخت.
سخنگوی کاخ سفید گفت: «اگر برنامه هستهای ایران مهار نشود، هر چالش و تهدید ناشی از ایران خطرناکتر خواهد بود. ما انتظار نداریم که [مهار کردن برنامه هستهای ایران] تمامی نگرانیهای ما نسبت به رفتار آنها در سطح جهان را برطرف کند؛ اما معتقدیم داشتن قابلیت دید بهتر بر ظرفیتها و تواناییهای هستهای آنها در جهت منافع ملی ما و منافع بسیاری از شرکای ما است.»
او بار دیگر گفت که دولت آقای بایدن همچنان کاملا آماده است که به دور بعدی مذاکرات در وین برگردد.
در همین حال، مقامات آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، به رویترز گفتند انتظار میرود ارتش آمریکا موقعیت دستکم یک شناور را در محیط نزدیک به نفتکش «آسفالت پرنسس» تغییر دهد تا از نزدیکتر آن را رصد کند. این مقامات گفتند چنین اقدامی بیشتر برای رصد کردن و نه تصمیمی برای اقدام فوری نظامی است.
در تهران، ابراهیم رئیسی روز سه شنبه در مراسم تنفیذ ریاستجمهوری با اشاره به پرونده هستهای گفت که دنبال رفع تحریمها خواهیم بود، ولی سفره مردم را به بیگانگان گره نخواهیم زد.
آخر خرداد ماه دور ششم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین بدون نتیجه ملموسی پایان یافت. ایران پیشتر گفته بود تا روی کار آمدن دولت جدید مذاکراتی انجام نخواهد داد. اتحادیه اروپا که به عنوان هماهنگکننده مذاکرات عمل کرده همچنان میگوید که در حال رایزنی با ایرانیها و طرفهای دیگر است، اما هنوز تاریخی برای دور هفتم اعلام نشده است.