لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۳

آنتونی بلینکن: فوری‌ترین اقدامی که باید در مورد ایران انجام شود «مهار مسئله هسته‌ای جمهوری اسلامی» است


آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده

وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اهمیت مهار کردن معضل هسته‌ای جمهوری اسلامی می‌گوید چنان‌چه ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد یا در آستانه دست‌یابی به چنین جنگ‌افزاری باشد، خطر اقدامات شرورانه آن به شدت افزایش خواهد یافت.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه ۱۷ خرداد با حضور در جلسه‌ای مجازی در برابر کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، به تشریح راهبرد سیاست خارجی وزارت خارجه و لایجه بودجه درخواستی سال مالی ۲۰۲۲ آن وزارتخانه پرداخت.

آقای بلینکن در سخنان آغازین خود با اشاره به آزمون‌های دشوار فراروی آمریکا - از جمله متوقف کردن همه‌گیری ویروس کرونا، چالش فزاینده بحران اقلیمی، و پشتیبانی از بهبود اقتصادی - برهه کنونی را «لحظه‌ای حساس برای ایالات متحده و رهبری جهانی ما» خواند و گفت: «ما باید ائتلاف‌ها و مشارکت‌های‌مان را احیا کنیم؛ در رقابت‌مان با چین پیروز شویم و از نظم جهانی مبتنی بر مقررات در برابر آنها که خواستار تضعیف آن هستند دفاع کنیم؛ ارزش‌های دموکراتیک‌‌مان را، هم در خانه و هم در خارج کشور، تجدید کنیم؛ و با فعالیت شرورانه دشمنان‌مان مقابله کنیم.»

وزیر خارجه آمریکا با یادآور شدن سرمایه‌گذاری‌های بی‌سابقه کشورهای دیگر در زمینه «ابزارهای سیاست خارجی‌» خود، رئوس موارد تخصیص بودجه درخواستی ۵۸.۵ میلیارد دلاری وزارت خارجه آمریکا را تقویت برنامه‌های بهداشتی جهانی، تسریع واکنش به تغییرات اقلیمی، مبارزه برای دموکراسی، پشتیبانی از یک راهبرد جامع برای رسیدگی به ریشه‌های مهاجرت از آمریکای مرکزی، برقراری دوباره رهبری آمریکا در عرصه اقدامات بشردوستانه، از سرگیری پرداخت‌های آمریکا به سازمان‌های جهانی، و سرمایه‌گذاری در زمینه نیروی انسانی آمریکا برشمرد.

آقای بلینکن همچنین در رابطه با خاورمیانه گفت که لایحه بودجه درخواستی، از طریق تامین مالی کامل تعهدات آمریکا نسبت به کشورهای کلیدی، از جمله اسرائیل و اردن، و برقراری دوباره کمک‌های بشردوستانه به فلسطینی‌ها، «از شرکای ما در خاورمیانه حمایت خواهد کرد.»

پیش از سخنان آغازین آقای بلینکن، مایکل مک‌‌کال، نماینده جمهوری‌خواه ایالت تگزاس و عضو ارشد کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، ضمن انتقاد از رویکرد سیاست خارجی ایالات متحده در قبال روسیه، از جمله لغو تحریم‌های وضع شده در رابطه با خط لوله «نورد استریم۲» و دیدار برنامه‌ریزی شده رئیس جمهوری آمریکا با پوتین، نسبت به خطری که افغان‌های همکاری‌کننده با ایالات متحده را پس از خروج نیروهای آمریکا افغانستان تهدید می‌کند ابراز نگرانی کرد. آقای مک‌کال همچنین از تصمیم جو بایدن در انجام تحقیقات کامل برای یافتن ریشه‌ها و خاستگاه‌های همه‌گیری کووید-۱۹ تقدیر کرد.

وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش آقای مک‌‌کال نسبت به خطری که افغان‌های همکاری‌کننده با آمریکا را پس از خروج نیروهای نظامی از افغانستان تهدید می‌کند، گفت که آمریکا فعالانه و از طرق مختلف - از جمله برنامه روادید ویژه مهاجرتی، برنامه‌ پناهندگی، و غیره - در حال بررسی همه راه‌های ممکن برای کمک به کسانی که «به ما کمک کرده‌اند» است.

آنتونی بلینکن در پاسخ به پرسش برد شرمن، نماینده دموکرات ایالت کالیفرنیا، درباره وضعیت تجدید مهمات و تقویت سامانه پدافند هوایی «گنبد آهنین» اسرائیل که نقش مهمی در منهدم کردن راکت‌‌های پرتاب‌شده توسط حماس به سوی اسرائیل و حفظ جان اسرائیلی‌ها و نیز فلسطینی‌ها داشت، به سفر اخیر وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن و دیدار او با مقامات ارشد دولت آمریکا، از جمله وزیران خارجه و دفاع و مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اشاره کرد و گفت که آمریکا خود را در این زمینه متعهد می‌داند و وزارت خارجه در راستای تحقق این امر همکاری تنگاتنگی با اسرائیل و نیز با کنگره آمریکا دارد. وزیر خارجه آمریکا در ادامه تاکید کرد که حماس یک «سازمان تروریستی» است و مرتکب تروریسم شده است، بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تأکید کرد.

آقای بلینکن در پاسخ به جو ویلسون، نماینده جمهوری‌خواه از ایالت کارولینای جنوبی، که ضمن انتقاد از پوشش خبری رسانه‌های آمریکایی از حملات حماس به اسرائیل با استفاده از موشک‌های ساخت ایران، دیدگاه وزیر خارجه آمریکا را در این زمینه جویا شده بود، از عملکرد اسرائیل در دفاع از خود در برابر این حملات حمایت کرد و در عین حال گفت که در این حوادث انسان‌هایی در هر دو طرف جان باختند. وی همچنین در پاسخ به انتقاد آقای ویلسون از نپرداختن به تلاش‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه موشک‌های بالستیک قاره‌‌پیما در روند گفت‌و‌گوها برای احیای برجام، گفت ایران به فعالیت‌های شرورانه متعددی – از جمله فعالیت‌های موشکی، حمایت از گسترش تسلیحات به نیروهای نیابتی، تروریسم، و اقدامات بی‌ثبات‌کننده – می‌پردازد و تاکید کرد که چنان‌چه ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد یا در آستانه دست‌یابی به چنین سلاحی باشد، خطر این اقدامات به شدت افزایش خواهد یافت.

آقای بلینکن گفت، فوری‌ترین اقدامی که باید در صورت امکان انجام شود، مهار کردن معضل هسته‌ای است؛ معضلی که در گذشته به واسطه برجام مهار شده بود.

آقای بلینکن در پاسخ به اظهارات تد دویچ، نماینده دموکرات از ایالت فلوریدا، در رابطه با حملات اخیر حماس به اسرائیل با استفاده از حدود ۴۵۰۰ موشک ارائه شده توسط جمهوری اسلامی ایران، و همزمانی مذاکرات احیای برجام با گزارش‌های نگران‌کننده آژانس درباره عدم دسترسی به سایت‌های هسته‌ای و وجود آثار اورانیوم در سه سایت در ایران، و نیز تداوم حضور گروگان‌های آمریکایی در ایران، ضمن تأکید بر عزم دولت آمریکا در تلاش برای بازگرداندن همه آمریکایی‌هایی که به ناحق در هر نقطه از جهان بازداشت شده‌اند، گفت در حالی که هنوز معلوم نیست که ایران مایل و آماده انجام اقدامات لازم در زمینه رعایت متقابل برجام باشد، برنامه هسته‌ای آن کشور همچنان به سرعت رو به جلو پیش می‌رود. وزیر خارجه آمریکا افزود که آمریکا، در صورت بازگشت متقابل به رعایت برجام هم، مجموعه‌ گسترده‌ای از ابزارهای دیگر را برای مقابله با سایر مشکلاتی که ایران به وجود آورنده آنها است، در اختیار دارد و فعالانه به استفاده از آنها ادامه می‌دهد.

آقای بلینکن در پاسخ به پرسش لی زلدن، نماینده جمهوری‌خواه از ایالت نیویورک، مبنی بر این که آیا دولت بایدن حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان را به رسمیت می‌شناسد، گفت که اسرائیل، فارغ از وضعیت قانونی بلندی‌های جولان، آن منطقه را تحت کنترل خود دارد و این شرایط باید ادامه پیدا کند، مگر آن که زمانی برسد که سوریه و همه آنهایی که در داخل سوریه فعالیت می‌کنند، دیگر تهدیدی برای اسرائیل محسوب نشوند.

آقای بلینکن در پاسخ به پرسش برایان مست، نماینده جمهوری‌خواه از ایالت فلوریدا، در رابطه با انفعال نیروی امنیت ملی منطقه خودگردان فلسطینی در غزه برای جلوگیری از حملات موشکی حماس به اسرائیل در درگیری‌های اخیر و این که آیا وزیر خارجه آمریکا می‌تواند نسبت به تکرار نشدن چنین حملاتی در ماه‌های آینده تضمین دهد، گفت که چنین تضمینی وجود ندارد. وی تاکید کرد که همین امر نشان‌دهنده اهمیت این موضوع است که تلاش‌های بشردوستانه انجام شده در خدمت کمک به حماس برای تهیه تسلیحات مجدد و تکرار این حملات نباشد.

آقای بلینکن در پاسخ به اظهارات گِرِگ استوبی، نماینده جمهوری‌خواه از ایالت فلوریدا، در رابطه با مخالفت او با بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم‌های ایران به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا و اسرائیل و اشاره او به تشدید فعالیت‌های غنی‌سازی و تامین مالی تروریسم توسط جمهوری اسلامی، و پرسش او مبنی بر مکانیسم حصول اطمینان از عدم دستیابی حماس به کمک ۱۱۰ میلیون دلاری آمریکا به فلسطینی‌ها، گفت حماس از مصائب فلطسینی‌ها و بحران انسانی غزه بهره‌برداری می‌کند و تقویت می‌شود. وی تاکید کرد که اسرائیل،‌ سازمان ملل متحد، مصر، و آمریکا اتفاق نظر دارند و تلاش‌ می‌کنند از سازوکاری استفاده کنند که این کمک‌ها را به شیوه‌ای که در خدمت حماس قرار نگیرد، ارائه دهند.

آقای بلینکن در ادامه تاکید کرد که حمایت ایران از حماس مدت‌های مدید مشکلی مداوم بوده است و قبل و بعد از برجام حتی به رغم کارزار فشار حداکثری ادامه داشته است. وی گفت که مشخص شده است که بیشتر این راکت‌ها با استفاده از فناوری منتقل شده توسط ایران، در غزه و توسط خود حماس تولید شده‌اند.

XS
SM
MD
LG