لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۴

مقام ایرانی: تهران به درخواست طالبان برای صادرات سوخت پاسخ مثبت داد؛ ادامه هرج و مرج در فرودگاه کابل


مردان مسلح در پنجشیر آماده رویارویی با طالبان می شوند. دوشنبه ۱ شهریور
مردان مسلح در پنجشیر آماده رویارویی با طالبان می شوند. دوشنبه ۱ شهریور

یک مقام ایرانی می گوید به دنبال تقاضای طالبان از تهران، ایران صادرات نفت، بنزین و محصولات پتروشیمی به افغانستان را از سر گرفته است.

حمید حسینی، سخنگو و عضو هیات مدیره اتحادیه محصولات پتروشیمی، نفت و گاز ایران روز دوشنبه ۱ شهریور به رویترز گفت:« طالبان به تهران پیام فرستاد که می توانید به صادرات محصولات نفتی خود ادامه دهید.» حسینی افزود برخی صادرکنندگان ایرانی به دلیل نگرانی‌های امنیتی محتاط بوده‌‌اند.

او افزود صادرات به افغانستان، پس از آنکه طالبان تعرفه واردات سوخت از ایران را تا ۷۰ درصد کاهش داد، از چند روز قبل آغاز شد.

هم‌زمان با تلاش افغان‌ها برای ترک شهر‌ها و نگرانی از بازگشت قوانین طالبان بر اساس تفسیرش از شریعت اسلام، قیمت بنزین در افغانستان هفته گذشته به ۹۰۰ دلار در هر تن رسیده بود.

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه با بیان اینکه «طالبان بخشی از آینده افغانستان است» مدعی شد موضع گیری جمهوری اسلامی ایران در مورد افغانستان «بر اساس واقعیت هاست نه بر اساس برخی زد و بندهایی که برخی پشت درهای بسته انجام می‌دهند.»

دره پنجشیر

رهبران طالبان که از زمان تسلط بر کابل کوشیده‌اند چهره‌ای میانه رو از خود به نمایش بگذارند، گفت‌وگوها برای تشکیل دولت را آغاز کرده اند. در این میان، نیروهای طالبان سه ناحیه در شمال ولایت بغلان را که مخالفان طالبان برای مدت کوتاهی تسخیر کرده بودند بازپس گرفتند و مخالفان را در دره پنجشیر محاصره کردند.

این دره، دژ مستحکمی برای مخالفان طالبان در شمال شرقی کابل به شمار می‌رود.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در توئیتر نوشت: «دشمن در داخل پنجشیر تحت محاصره قرار دارد.» احمد مسعود، رهبر مخالفان طالبان روز یکشنبه ضمن ابراز امیدواری برای گفت‌وگو با طالبان گفت نیروهایش آماده مبارزه هستند.

مجاهد همچنین گفت طالبان می خواهد «تا مشکل از راه مسالمت آمیز حل شود.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا ایران با احمد مسعود در پنجشیر ارتباط دارد یا نه، گفت: «همان طور که پیش از این گفتم باز هم تکرار می کنم که ما با همه طرف‌ها و گروه‌ها در افغانستان در ارتباط هستیم.»

سعید خطیب زاده در مورد به رسمیت شناختن طالبان از سوی ایران هم گفت: «ما اساسا در حال حاضر در آن مرحله نیستیم. اکنون در مرحله‌ای هستیم که باید تلاش کنیم که یک دولت فراگیر در افغانستان شکل بگیرد.»

درگیری‌ها در فرودگاه کابل

ارتش آلمان روز دوشنبه اعلام کرد یک نگهبان افغان در فرودگاه کابل در جریان تیراندازی میان نگهبانان افغان و مردان مسلح ناشناس کشته شد.

هزاران نفر از مردم افغانستان و خارجی‌ها، از زمان تصرف کابل از سوی طالبان در پانزدهم ماه اوت، تلاش کرده‌اند برای خروج از افغانستان خود را به هواپیماها در فرودگاه کابل برسانند.

یک مقام ناتو روز یکشنبه گفت دستکم ۲۰ نفر طی یک هفته پیش از آن در فرودگاه کابل و محوطه اطراف آن کشته شده اند. شاهدان می گویند از این تعداد شماری در تیراندازی و بقیه حین فرار و ازدحام جمعیت کشته شده‌اند.

شبکه خبری سی ان ان گزارش داد تیراندازی های روز دوشنبه زمانی آغاز شد که یک تک تیرانداز از بیرون فرودگاه به سوی نگهبانان افغان شلیک کرد. حدود ۶۰۰ سرباز سابق دولت افغانستان به نیروهای آمریکایی در تامین امنیت فرودگاه کابل کمک می کنند.

به گزارش رویترز، ارتش آلمان اعلام کرد نیروهای آمریکایی و آلمانی در تیراندازی‌های روز دوشنبه وارد شدند و بنابر این گزارش، سه نگهبان افغان که در جریان تیراندازی‌ها زخمی شدند در مرکز درمانی فرودگاه مداوا شدند.

دو مقام ناتو در فرودگاه کابل پس از پایان درگیری‌ها اعلام کردند اوضاع تحت کنترل است.

همچنین سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، با صدور بیانیه ای در مورد تیراندازی در فرودگاه کابل اعلام کرد: «در جریان تیراندازی در بیرون از ورودی شمالی فرودگاه بین‌المللی حامد کرزی، نیروهای آمریکا و ائتلاف آسیب ندیدند.» این بیانیه می افزاید حادثه زمانی روی داد که یک فرد ناشناس به سوی نگهبانان افغان شلیک کرد.

نیروهای طالبان روز یکشنبه برای به صف کردن مردم در بیرون فرودگاه کابل به شلیک هوایی و استفاده از باتوم متوسل شدند. خبرگزاری‌ها به نقل از ارتش بریتانیا نوشتند هفت نفر بر اثر ازدحام جمعیت در ورودی های این فرودگاه کشته شدند.

اظهارات جو بایدن

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا یکشنبه عصر در سخنانی از کاخ سفید درباره روند خارج کردن شهروندان آمریکایی و افغانستانی‌های همیار آمریکا و در پاسخ به سوالی که با توجه به ده روز مانده به مهلت پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان، آیا احتمال تمدید این ضرب الاجل وجود دارد، گفت: امیدواریم که تمدید نکنیم اما در حال بحث در این مورد با تیم امنیتی خود هستیم.

جو بایدن ماه گذشته آخرین روز ماه اوت،‌ نهم شهریور را پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان اعلام کرد.

رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه همچنین گفت در دو روز پایان هفته ۱۱هزار نفر ظرف کمتر از ۳۶ ساعت از کابل تخلیه شدند.

رویترز می نویسد بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، این هفته از آقای بایدن تقاضا خواهد کرد که ضرب الاجل خروج نیروها را تمدید کند.

مخالفت طالبان با تمدید حضور نیروهای آمریکا و بریتانیا

سهیل شاهین، سخنگوی طالبان، روز دوشنبه در پاسخ به این پرسش که آیا این گروه با تمدید حضور نیروهای آمریکا و بریتانیا برای تکمیل عملیات در فرودگاه کابل ورای ۳۱ اوت موافق است؟ گفت: «نه! این چیزی است که شما به آن خط قرمز می گوئید. پرزیدنت بایدن ۳۱ اوت را به عنوان تاریخ عقب نشینی تمام نیروهای آمریکا اعلام کرده است. گذشته، گذشته است اما تمدید این تاریخ به معنی تمدید اشغال است و بی اعتمادی به وجود می آورد.»

آموزش مختلط «ممنوع»

در همین حال، به نوشته نشریه «ویک»، طالبان ضمن ممنوع اعلام کردن آموزش مختلط در دانشگاه های دولتی و خصوصی در هرات گفته اند این ریشه تمام مفاسد در جامعه است.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان اولین نشست خبری را سه شنبه گذشته در کابل با حضور نمایندگان رسانه ها و روزنامه نگاران برگزار کرد و گفت آنها به حقوق زنان در چارچوب قوانین اسلامی احترام می گذارند. او افزود زنان در افغانستان در چارچوب شریعت اسلام مجاز به فعالیت هستند.

XS
SM
MD
LG