توماج صالحی، رپر معترض، روز شنبه ۲۰ بهمن با انتشار پیامی تصویری در شبکههای اجتماعی از احضار خود به دادگاه در روز سیام بهمن خبر داد و گفت که برای انتشار ترانه «تیفوس» با چندین اتهام مختلف روبرو شده است.
آقای صالحی در «تیفوس»، رپرهای همسو با جمهوری اسلامی ایران را به انتقاد میگیرد.
او در پیام تصویری خود توضیح داد که این موسیقی «دیسترک» محسوب میشود و گفت: «تنها در صورتی که افراد مخاطب قراردادهشده در این ترانه با کارت ملی حاضر شوند و شکایت کنند، به دادگاه نیاز است و نمیدانم به قوه قضاییه و اطلاعات چه ربطی دارد.»
«دیسترک» به ترانهای میگویند که به رپر دیگری حمله لفظی میکند.
آقای صالحی در ترانه «تیفوس»، رپرهای حکومتی را ««دهنگشاد»، «کاسب خون»، «کاسه لیس»، «غلام نظام»، و «مبلغ فحشا»، توصیف میکند.
وی همچنین با اشاره به اینکه بابت انتشار هر اثر دادگاهی شده و چندین بار این اتفاق برایش افتاده است، افزود: «چرا باید دوباره به همان اتهام برای حضور در دادگاه احضار شوم؟»
توماج صالحی در شرح پیام تصویری خود نوشت: «هر یک روزی که زندانی باشی یک روز از زندگیات از بین رفته، به اندازه یک روز استعدادت تلف شده، فرصت رشدی که داشتی و فرصت شاد زندگی کردن و بودن با عزیزانت را از دست دادهای، هر یک روزی که زندانی باشی، یک روز از زندگیات اعدام شده است.»
این رپر معترض اضافه کرد: «حاضرم تمام لحظههای زندگیام را به خاطر هموطنانم فدا کنم. این دادگاه میتواند بهانهای باشد تا من باز هم بگویم، کسی نباید بخاطر بیان عقایدش دستگیر و تهدید شود و تحت فشارهای روانی قرار بگیرد. وجود زندانی سیاسی در هر کشوری، نشانه حقارت حکومت آن کشور است.»
پیشتر نصیر مشکوری، نویسنده و منتقد موسیقی، درباره آهنگ تیفوس به صدای آمریکا گفته بود: «آنچه توماج تحت عنوان رپرهای قلم فروش در این رپآهنگ بیان میکند طبیعتا بخشی از رپخوانهایی هستند که یا از درون حاکمیت آمدهاند و وابستهاند، و یا بخشی دیگر که برای رسیدن به اهدافشان که شهرت و درآمدزایی است، و یا حتی جهت دریافت مجوز خودشان را به جناحهای وابسته به حاکمیت نزدیک میکنند. در هر حال، این رپخوانهای نزدیک به حکومت همیشه وجود داشتهاند و کم هم نبودهاند.»
این منتقد موسیقی، توماج صالحی را «یک کنشگر مدنی و یک انقلابی» توصیف کرد که حتی پیش از جنبش «زن زندگی آزادی» نیز در صحنه فعال بود.
توماج صالحی اوایل آبان ۱۴۰۱ در ارتباط با اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، از سوی نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی بازداشت و زندانی شد.
این خواننده رپ اعتراضی یک سال بعد با قید وثیقه آزاد شد، اما چند روز بعد دوباره بازداشت و راهی زندان دستگرد در اصفهان شد.
در نهایت، توماج صالحی روز ۳۰ فروردین سال جاری در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان به اتهام «اجتماع و تبانی، و معاونت در بغی» محاکمه و به اعدام محکوم شد.
خبر صدور حکم اعدام برای توماج صالحی بازتاب گستردهای در رسانههای بینالمللی داشت و واکنشهای گستردهای را در محکومیت حکم صادره در میان سیاستمداران غربی برانگیخت.
حکم اعدام آقای صالحی دوم تیر ماه امسال در دیوان عالی کشور لغو و او در روز ۱۱ آذر سال جاری از زندان آزاد شد.