لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۴

کوچ اجباری میلیونها تبتی توسط چین


به گزارش دیده بان حقوق بشر - که مرکز آن در نیویورک قرار دارد - دولت چین بر اساس برنامه ای میلیونها تبتی را به اجبار از سرزمینشان به مناطق دیگر کوچ داده است. هدف از این برنامه کنترل تبتی هاست.

برنامه جدید چین در منطقه خودمختار تبت «سوسیالیست جدید» حاشیه شهری خوانده می شود، قصد دارد شیوه زندگی تبتی ها را به گونه ای بنیادین تغییر دهد.
از سال ۲۰۰۶ به این سو دو میلیون تبتی در خانه های جدید که توسط دولت بازسازی یا ساخته شده اسکان داده شده اند، در حالی که صدها هزار نفر از ایلیاتی ها نیز کوچ داده شده اند.

دولت چین تخلیه و کوچ اجباری را تکذیب می گوید، آنها را اختیاری می خواند و می گوید این برنامه که به بهبود معیارهای زندگی تبتی ها کمک می کند، مورد استقبال آنها قرار گرفته است. اما دیده بان حقوق بشر می گوید تعداد زیادی به اجبار انتقال داده شده اند و بسیاری مجبور شده اند به خانه هایی بروند که قابلیت زندگی ندارند و در نتیجه این انتقال با مشکلات مالی رو به رو شده اند.

مقامهای امریکا می گویند گری لاک، سفیر امریکا در چین برای سفری ۳ روزه به تبت رفته تا با اهالی آنجا ملاقات کند و رعایت حقوق بشر را مورد بررسی قرار دهد. سفارت امریکا در پکن می گوید این نخستین باری است که از سال ۲۰۱۰ سفیر امریکا به این منطقه سفر کرده است.

گزارش دیده بان حقوق بشر شامل عکسهای ماهواره ای است که از قبل و بعد از کوچ اجباری گرفته شده و نشان می دهد که بعضی از دهکده ها کاملاً ویران شده و با «دهکده های سوسیالیستی جدید» و ردیفهایی از خانه های یکسان جایگزین شده اند.

دولت چین محدودیتهای زیادی برای سازمانهای حقوق بشر و روزنامه نگاران در تهیه گزارش از تغییرات و مسائل تبت ایجاد کرده است. این محدودیتها از بعد از شورشهای سال ۲۰۰۸ تبتی ها علیه دولت چین افزایش هم یافته است.
در سالهای اخیر اعتراض تبتی ها همراه با موجی از خودسوزی بوده است. از سال ۲۰۰۹ به این سو دست کم ۱۱۹ تبتی خود را در اعتراض به سرکوب مذهبی و فرهنگی چینی ها آتش زده اند. برخی از این خودسوزی ها با تقاضای بازگشت الایی لاما - رهبر روحانی تبتی ها - بوده است که در سال ۱۹۵۹ به دنبال قیام ناموفق تبتی ها علیه اشغالگران چینی از کشور خارج شد.
پکن دالایی لاما را به جدایی طلبی متهم می کند، اگرچه وی تاکید کرده که فقط خواهان خودمختاری بیشتری برای تبت است.

به رغم تاکید بسیاری از گروههای حقوق بشر که سیاستهای چین باعث شورشهای بیشتر می شود، نشانه های اندکی از عقب نشینی احتمالی چین از برنامه کوچ اجباری وجود دارد. به گزارش دیده بان حقوق بشر دولت چین اعلام کرده است قصد دارد بیش از ۹۰۰,۰۰۰ نفر را تا سال ۲۰۱۴ کوچ و در مناطق دیگر اسکان دهد.

دیده بان حقوق بشر در گزارش روز پنجشنبه خود تاکید کرده است که سرکوب وسیع فقط به افزایش تنش ها و اختلاف بیشتر میان تبتی ها و دولت چین می انجامد.
روز پنجشنبه یک سخنگوی وزار امور خارجه چین گزارش دیده بان حقوق بشر را رد کرد و گفت این گروه همیشه گزارشهای بی اساس و غیر مسئولانه علیه چین منتشر می کند. به گفته این سخنگو دیده بان حقوق بشر حق ندارد در مورد سیاستهای چین درباره امور اقوام و مذاهب این کشور اظهار نظر کند و تاکید کرد که چین در مناطق یاد شده «پیشرفت» کرده است.
XS
SM
MD
LG