با فرا رسیدن سرما در ایران نگرانیها از افزایش ناترازی و قطع شدن گاز شدت گرفته و در این بین دبیر کل «فدراسیون صنعت نفت» نسبت به آینده هشداری تامل برانگیز داده و گفته که ناترازی گاز تا پایان ۱۴۱۰ به ۵۰۰ تا ۵۵۰ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید و «از صادرکننده به واردکننده تبدیل میشویم.»
عرفان افاضلی، تولید گاز در ایران را ۶/۴ درصد تولید کل گاز طبیعی جهان اعلام کرده و تاکید کرده که «به لحاظ تولید سومین کشور بعد از روسیه و امریکا» و «به لحاظ مصرف در مقام چهارم جهان هستیم.»
به گفته افاضلی برنامههایی که برای بهرهبرداری از پارسجنوبی پیشبینی شده بود به صورت کامل و صددرصدی تحقق نیافته و این مهمترین عامل ناترازی گاز در ایران است.
موضوع ناترازی گازی و کمبود گاز اما به گفته رسانهها مدیران دولتی و وزیر نفت را مجبور به «دستاورد سازی» و «آمارسازی» کرده است. در همین رابطه روزنامه «شرق» روز شنبه ۱۱ آذرماه در گزارشی نوشت که وزیر نفت در تازهترین گفتهاش توضیح داده که در این دولت ۵۰ میلیون مترمکعب تولید پارس جنوبی افزایش داشته است. بنابر گزارش «شرق» این در حالی است که بررسی جزئی هر فاز و هر مجتمع تولیدی نشان میدهد این بیان وزیر نفت دور از واقعیت است و فقط حدود پنج میلیون مترمکعب به تولید روزانه گاز اضافه شده است.
روزنامه «خراسان» نیز در شماره روز پنجشنبه نهم آذر ماه نسبت به ادعای وزیر نفت واکنش نشان داده و نوشته بود که اظهارات وزیر نفت حکایت از این دارد که کشور، زمستان امسال را با کمترین چالش گازی سپری خواهد کرد. این در حالی است که طبق گزارشها، «حل ناترازی گاز، موضوعی اساسیتر بوده و نیاز به زمان دارد.»
مرتضی بهروزیفر کارشناس ارشد انرژی به روزنامه «جهانصنعت» گفته است: «با توجه به وضعیتی که سال گذشته داشتیم، امسال هم نباید منتظر وضعیت بهتری باشیم چون عملا در این مدت کار خاصی صورت نگرفت، به جز فاز ۱۱ که حجم کمی را وارد مدار کرد.»
دولت ابراهیم رئیسی اما در واکنش به گزارش رسانهها و انتقادات در متنی که در پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر شده دولتهای قبلی را عامل این ناترازی اعلام و تاکید کرده است: «تا پیش از آغاز دولت سیزدهم، عملا هیچ پروژهای برای افزایش ظرفیت تولید گاز تعریف نشده بود و دولت سیزدهم مجبور شد زمان زیادی را برای وارد کردن ظرفیتهای جدید تولید گاز به مدار، صرف کند.»
دولت رئیسی با گذشت بیش از دوسال از فعالیت خود همچنان ایرادات و کمبودها در بخشهای مختلف اقتصادی و سیاسی و اجتماعی را متوجه دولت حسن روحانی میداند اما واقعیت این است که شرایط امروز ایران در تمامی ابعاد آن محصول چهار دهه حکمرانی جمهوری اسلامی است. تحلیلگران عبور از شرایط فعلی و هرگونه گشایش را مستلزم تغییرات اساسی در حکمرانی اعلام میکنند.